El Festival Sónar 2016 arrenca a L’Auditori amb l’estrena de l’obra guanyadora del Pulitzer Become Ocean (16 de juny)

 

El Festival Sónar 2016 arrenca a L’Auditori amb l’estrena de l’obra guanyadora del Pulitzer Become Ocean

183443_description_IMG_Sonar2016_03 

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya interpretarà aquesta peça amb què John Luther Adams alerta sobre el Canvi Climàtic

 

 

El proper dijous 16 de juny, L’Auditori donarà el tret de sortida al Festival Sónar 2016 amb una de les obres simfòniques més premiades dels últims anys. Es tracta de Become Ocean que ha rebut el premi Pulitzer de Música l’any 2014 i el premi Grammy l’any 2015 a la millor composició contemporània. Serà l’estrena nacional de l’obra del compositor nord-americà, John Luther Adams, i serà interpretada per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya que serà dirigida per Brad Lubman.

 

Become Ocean és una experiència immersiva de 42 minuts de música inspirada en la massa oceànica del Pacífic que vol donar un toc d’alerta sobre la destrucció progressiva dels espais naturals i de la importància de l’oceà com a origen de la vida. Per això, Luther Adams proposa una recreació musical a partir de tres grups orquestrals que fluctuen com si fossin tres onades oceàniques, evolucionant de manera independent, i retrobant-se per formar una onada imponent en tres moments de l’obra. John Luther Adams, que ha viscut durant molts anys a Fairbanks (Alaska), és un ferm i actiu defensor de la causa ecologista i amb Become Ocean vol donar la seva visió sobre el progressiu desglaç de les regions àrtiques degut a l’escalfament global. La peça és un exemple perfecte de com la música clàssica actual s’apropa a l’estètica del drone des del llenguatge simfònic orquestral.

 

L’escriptor i crític musical de The New Yorker, Alex Ross, ha descrit Become Ocean com “l’apocalipsi més bell de la història de la música”. El propi Luther Adams explica així la idea del seu poema simfònic: “La vida, en aquest planeta, va sorgir per primera vegada al mar. A mesura que es fon el gel polar i puja el nivell del mar, nosaltres els humans ens enfrontem a la possibilitat de ser, una vegada més i de manera literal,  part de l’oceà.”

 

 

La nit continua amb Dawn Of Midi que debuta a Barcelona

 

Després de Become Ocean, completarà la nit Sónar a L’Auditori el concert de Dawn Of Midi que actuarà per primera vegada a Barcelona. El trio de Brooklyn aconsegueix amb una formació pròpia del jazz una sonoritat molt propera a la música electrònica. El seu darrer enregistrament Dysnomia ha estat considerat un dels millors àlbums per mitjans tan prestigiosos com The New Yorker i BBC Radio 3. A més, Radiohead els ha escollit per obrir alguns dels concerts de la seva gira 2016 als Estats Units.

 

Amb aquests dos concerts, el Festival Sónar i L’Auditori reprenen la col·laboració que havien mantingut des del 2003 i fins el 2011 posant-se al capdavant de l’avantguarda sonora amb propostes arriscades i innovadores.