El Liceu acull el 57è Concurs Tenor Viñas, amb un 94% de participació internacional | 19 – 26 gener 2020, Gran Teatre del Liceu

l Liceu acull la 57è Concurs Tenor Viñas, amb un 94% de participació internacional
L’actor i director teatral Josep Maria Pou serà l’encarregat del pregó que se celebrarà aquest dissabte 18 de gener al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Del 19 al  23 de gener tindran lloc les proves preliminars al Conservatori del Liceu. La Prova Final es podrà veure el divendres 24 de gener i el Concert Final amb els guanyadors el diumenge 26.

La participació del concurs del Gran Teatre del Liceu creix i arriba a un total de 546 cantants participants.
Enguany el certamen incrementa la dotació en premis en 6.000€ i s’atorgaran fins a 121.000€ repartits en les diferents categories de premis, 9 premis en forma de contracte i 15 borses d’estudis.

Victor García de Gomar, director artístic del Gran Teatre del Liceu presidirà per primera vegada el jurat internacional que escollirà els premiats entre tots els finalistes.

La Prova final i el concert dels guanyadors s’emetran en streaming des de la pròpia web del Concurs
El Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas arriba a la 57ena edició augmentant la participació i també incrementant la dotació en premis, refermant així que és tracta d’un dels concursos amb més projecció internacional on el 94% dels concursants procedeix de fora del país.

Aquest dissabte se celebrarà al Saló del Cent de l’Ajuntament de Barcelona el pregó a càrrec de l’actor i director teatral Josep Maria Pou amb el recital de la soprano Angela Meade amb Véronique Werklé al piano.Enguany, el Concurs comptarà amb la participació de 546 cantants de 53 països. Els artistes han passat per proves eliminatòries a Londres, Nova York, París, Milà, Berlín, Beijing, San Francisco, Moscou i Madrid. Dels 53 participants, 224 són sopranos, 115 tenors, 61 mezzosopranos, 82 barítons, 29 baixos, 26 baix-barítons i 9 contratenors. Dels 53 països participants en destaquen Corea del Sud, amb 202 cantants, Rússia amb 40 participants, Estats Units amb 32 i Xina amb 23 artistes. Espanya és el cinquè país i aporta un total de 32 artistes, dels quals 8 són catalans. El jurat internacional d’aquesta nova edició del concurs el presidirà per primera vegada el nou director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, que serà l’encarregat d’escollir els premiats entre tots els finalistes. Els membres d’aquest jurat seran: Richard Bonynge AC CBE (Austràlia), director d’orquestra; Giuseppe Cuccia (Itàlia), administrador artístic del National Centre for the Performing Arts of China, Beijing; Mariella Devia (Itàlia), soprano; Alessandro Galoppini (Itàlia), director de les companyies de cant del Teatro alla Scala de Milà; Tobias Hasan (Àustria), director de la Staatsoper de Berlín; Joan Matabosch (Espanya), director artístic del Teatro Real de Madrid; Peter Mario Katona (Alemanya), director de càsting de la Royal Opera House Covent Garden de Londres; Ludmila Talikova (Rússia), directora de la companyia d’òpera del Teatre Bolshoi de Rússia (Moscou); Ilias Tzempetonidis (Grècia), director de càsting de l’Opéra National de Paris; i Diane Zola (Estats Units) assistent de l’administrador artístic del Metropolitan Opera House de Nova York.

El Liceu, la Fundació Puig, el grup Amics Concurs Tenor Viñas, la Fundació de Música Ferrer-Salat i el Conservatori del Liceu col·laboren que el Concurs esdevingui un certamen cada any més internacional.

La Prova final i el concert dels guanyadors dels dies 24 i 26 de gener respectivament, s’emetran en streaming des de la pròpia web del ConcursEls premisEnguany s’incrementa la dotació dels premis del Concurs en 6.000€, s’atorgaran fins a 121.000€repartits en 72.000€ destinat als 6 premis oficials31.000€ als premis especials i 18.000€ als premis extraordinaris. A més, s’atorgaran 9 premis a manera de contracte2 dins la categoria de premis especials i 7 dins de premis extraordinaris. I per últim també s’atorgaran 15 borses d’estudis.

Com a novetats, aquest any el Premi Oratori-lied oferta per la Fundació la Bancària ‘La Caixa’ s’incrementa de 5.000 a 10.000 euros; el Premi “Mercedes Viñas” ofert per la Sra. Teresa Vilardell per a estudiar tècnica vocal amb la mezzosoprano Dolora Zajick ha pujat de 5.000€ a 6.000€ i s’atorga un nou premi extraordinari ofert per l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, a manera de contracte per participar al Festival Concerts d’Aro.
Història del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas Des de l’any 1963, en què el Dr. Jacint Vilardell va fundar el Concurs en memòria del cèlebre tenor català Francisco Viñas, el certamen ha assolit un gran prestigi internacional amb el suport dels teatres d’òpera més importants del món. Des dels seus inicis, el Gran Teatre del Liceu ha fet seu el Concurs i desde l’any passat es va incorporar a la Fundació Privada Francesc Viñas juntament amb la Fundació Puig, el grup Amics del Concurs Tenor Viñas, la Fundació de Música Ferrer-Salat i la Fundació Conservatori Liceu.Durant aquests 56 anys s’han inscrit més de 12.000 cantants des de la primera edició, provinents d’un total de més de 110 països. El concurs s’ha situat com un dels més rellevants a nivell internacional i ha donat a conèixer grans veus de l’òpera com Vicente Sardinero, Elena Obraztsova, Helga Müller-Molinari, Alicia Nafé, Dalmau González, Natalia Troitskaya, Enedina Lloris, Sumi Jo, Aquiles Machado, Lado Ataneli, Antonio Gandía, Kurt Rydl, Olga Borodina, Violeta Urmana, Giuseppe Filianoti, Russell Thomas, Tamara Wilson, Olga Kulchynska, Javier Camarena, entre molts d’altres.