El MEAM acull la mostra més completa del pintor noruec Odd Nerdrum i els seus deixebles (del 17 de setembre al 15 de novembre)

El MEAM acull la mostra més completa del pintor noruec Odd Nerdrum i els seus deixebles

icelandic_bath_1_400

 

 

 

 

 

 

 

 

•El MEAM presenta la mostra més àmplia i completa realitzada fins al moment d’Odd Nerdrum juntament amb obres dels seus deixebles, exposant 38 obres del pintor noruec i gairebé 30 dels seus alumnes seleccionats per aquesta exposició
•Nerdrum és un dels màxims exponents de l’art nòrdic i també un dels grans referents de la pintura figurativa clàssica i narrativa a nivell internacional

– A partir del mes de setembre arriba al nostre país l’exposició d’un dels artistes noruecs més reconeguts internacionalment. Del 17 de setembre al 15 de novembre el MEAM (Museu Europeu d’Art Modern) presentarà a Barcelona una mostra sobre l’obra d’Odd Nerdrum i la dels seus deixebles, sense dubte un dels artistes noruecs amb una carrera artística més prolífica i un gran referent de la pintura figurativa clàssica.

Nerdrum ha exposat en diverses ocasions amb alguns dels seus alumnes, però mai fins ara s’havia fet una exposició tan àmplia i completa, tant per la magnitud de l’obra presentada del pintor noruec, com per la quantitat d’estudiants que l’acompanyen. Aquesta exposició al MEAM és una clar exemple tant de la magnificència de l’obra del pintor nòrdic com de la riquesa dels seus seguidors.

La mostra, comissariada per Cathrine Bergsrud, exhibirà 38 de les obres de Nerdrum i fins a 30 dels seus alumnes més destacats. Amb un profund respecte a la tradició, a la humanitat i a la història, el seu treball transporta l’espectador a una dimensió on és possible pensar, reflexionar i gaudir d’una tècnica sublim. A través de les seves pintures ens mostra rostres i figures humanes, cels espectaculars i paisatges devastadors però plens de somnis i esperança.

EL PINTOR

Odd Nerdrum va néixer a Halsingborg, Suècia, el 1944. Va ser alumne de l’Acadèmia d’Art d’Oslo, Noruega, i més tard va estudiar amb l’artista conceptual Joseph Beuys a Düsseldorf, Alemanya. Des de l’inici de la seva formació Nerdrum va desenvolupar un estil de pintura únic amb una clara influència de pintors com Rembrandt i Caravaggio, fugint de l’abstracció i l’art conceptuals més populars en el seu entorn acadèmic.

Avantguardista i reivindicador de la pintura clàssica figurativa en l’escenari de l’art contemporani, Odd Nerdrum s’autoproclama ‘pintor Kitsch’ i és fundador del moviment ‘Kitsch en la pintura’. Al llarg de gairebé 30 anys ha estat mentor de joves pintors arreu del món, transmetent sempre un profund respecte cap la vessant artesanal del procés de creació.

Amb una producció d’entre sis i vuit quadres l’any, els seus quadres es poden catalogar en tres categories elementals: petits bodegons que representen una sola imatge com per exemple un nadó, un maó o un conjunt de pròtesis dentals, en segon lloc retrats i autoretrats, generalment sense fons, de personatges vestits amb pells i mantells que simbolitzen el que queda després d’un apocalipsis imaginari i, per últim, grans pintures al·legòriques que també representen un temps després de la nostra pròpia civilització, d’una naturalesa apocalíptica, però amb una mirada esperançadora. Nerdum ha exposat en col·leccions privades, museus i galeries d’arreu del món com per exemple el Delaware Art Museum (Wilmington, 1985), el The Museum of Contemporary Art (Chicago, 1988), el Gothenburg Art Museum (Suècia, 1991), el New Orleans Museum of Art (Nova Orleans, 1994), el Frye Art Museum (Seattle, 1997), l’Astrup Fearnley Museum of Modern Art (Oslo, 1998), el Kunsthal Rotterdam (Holanda, 1999), l’Amos Anderson Art Museum (Helsinki, 1999), el Forum Gallery (Los Angeles, 2006), el Forum Gallery (Nova York, 2007) o la col·lecció privada del cantant David Bowie entre d’altres.

 

 

 

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

ODD NERDRUM

Comissària: Cathrine Bergsrud
Museu Europeu d’Art Modern

[Barra de Ferro, 5, Barcelona]

Del 17 de setembre al 15 de novembre

De dimarts a diumenge de 10h a 20h.
Entrada general: 9 € / entrada reduïda: 7 €.

Inauguració: 17 de setembre