‘El Mercader de Venècia, l’immortal obra de Shakespeare sobre el naixement de banca i el capitalisme salvatge arriba a la Sala Versus Glòries del 27 de febrer al 24 de març

El Mercader de Venecia - fotografia de Guillermo Medina (1)

 

 

 

 

 

 

 

«Que el bon Antonio miri de complir, o ho pagarà ben car»

La companyia Dau al Sec proposa una adaptació del clàssic per Konrad Zschiedrich amb quatre actors: Sílvia Forns, Lolo Herrero, Mercè Managuerra i Damià Plensa

L’obra tracta la turbulenta expansió del poder econòmic i el seu impacte en les relacions humanes amb la ironia i la mescla de comèdia i tragèdia típiques de Shakespeare

Els diners canvien les persones? Fins a on som capaços d’arribar a conseqüència de les vicissituds del capital? La usura, la riquesa, l’odi recíproc de cultures que conviuen, la vulnerabilitat de l’estranger i la utilització perversa de la justícia són les bastides que construeixen els sistema capitalista i el naixement de la banca en aquesta obra de William Shakespeare que es podrà veure a la Sala Versus Glòries del 27 de febrer al 24 de març.

Sílvia Forns, Lolo Herrero, Mercè Managuerra i Damià Plensa són els intèrprets d’aquesta obra que explora la turbulenta expansió del poder econòmic i el seu impacte en les relacions humanes. Per a fer-ho, Shakespeare situa l’obra en la rica ciutat-estat de Venècia, centre d’una prosperitat sense precedents a partir del segle XIV.

El Mercader activa una profunda complexitat de punts de vista que s’emmirallen i s’interrelacionen. Shakespeare salta de la comèdia a la tragèdia de manera vertiginosa, amb una ironia gens evident i altament eficaç per retratar la totalitat del sistema social.

L’obra ha estat adaptada pel director i dramaturg alemany Konrad Zschiedrich, qui, especialment interessat en els conflictes d’aquesta naturalesa, ha treballat per construir una versió essencial que es concentra en els moviments del capital, el sentit dels diners. Ha versionat l’obra per a quatre actors, suprimint personatges innecessaris i a la vegada evita repeticions, avui dia innecessàries per un espectador avesat als salts el·líptics.

Malauradament, per motius de força major, Konrad no ha pogut acabar la direcció del muntatge, circumstància que ha dut el treball per uns camins inusuals. Malgrat les dificultats que això representa, l’equip d’actors sempre ha tingut clar que la ruta iniciada era un regal que no es podia abandonar. Mingo Ràfols ha acceptat el repte de culminar-lo. Ràfols coneix bé la manera d’enfocar la creació artística de Konrad.

SINOPSI DE L’OBRA

Bassanio demana tres mil ducats al seu amic Antonio, ric Mercader de la ciutat de Venècia. Amb ells, vol provar d’obtenir la mà de Pòrcia, una hereva que només podrà casar-se amb qui passi la prova que el seu pare, abans de morir, va establir com a condició. Antonio, sempre exitós en els negocis, té tots els seus béns en mar i decideix que buscaran algú que els presti aquests diners. La indagació els porta fins a Shylock, un ric jueu que presta diners a retornar amb interès. En aquesta ocasió, però, el jueu els proposa un pacte diferent: si en el termini de tres mesos Antonio no salda el deute, Shylock tindrà dret a una lliura de la seva carn. El Mercader, convençut que podrà pagar, signa l’aval.

COMPANYIA DAU AL SEC

La companyia neix amb el projecte El Mercader de Venècia, al mateix temps que el nou espai Dau al Sec Arts Escèniques. Aquest atzar ha permès tenir seu pròpia i ha ajudat a establir unes relacions personals i professionals intenses. S’ha desenvolupat una filosofia compartida, tan necessària per fer front a les dificultats econòmiques que s’han de superar abans que una obra arribi als escenaris. Compartir El Mercader ha estat una experiència que pot esdevenir una base per anar més enllà i encarar les dificultats dels temps actuals amb complicitat.

DATES

Del 27 de febrer al 24 de març

De dimecres a dissabte a les 20.30h i els diumenges a les 18.00h

Durada: 90 minuts

Fitxa artística

TRADUCCIÓ
Miquel Desclot

VERSIÓ
Konrad Zschiedrich

DIRECCIÓ
Konrad Zschiedrich i Mingo Ràfols

ESPAI ESCÈNIC
Damià Plensa

DISSENY IL·LUMINACIÓ
Alberto Rodríguez

VESTUARI
Georgina Viñolo

ESPAI SONOR
Joanjo Rubio

FOTOGRAFIA
Guillem Medina

REPARTIMENT
SÍlvia Forns: Pòrcia, Jèssica, Salarino
Lolo Herrero: Antonio, Salanio, Lancelot
Mercè Managuerra: Shylock, Salanio
Damià Plensa: Bassanio, Salarino