EL MÉS PETIT DE TOTS 2015 (11è Festival Internacional d’Arts Escèniques per als més petits (0-5 anys) Del 7 al 22 de novembre

EL MÉS PETIT DE TOTS 2015
11è Festival Internacional d’Arts Escèniques per als més petits (0-5 anys)
Del 7 al 22 de noviembre

20150930163151697_300_425_1_0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un certamen amb un marcat accent internacional i que és una bona oportunitat per veure espectacles contemporanis, únics i per a un públic molt específic: nens de 0 a 5 anys.

Una altra particularitat del festival, cosa que també el fa únic, és que la seva programació agrada tant als nens, com als seus pares.

Des de l’any passat el festival també s’ha estès al País Basc i s’hi celebra sota el nom de ‘Txiki, txiki, txikia’. Enguany creix i tindrà lloc a vuit ciutats del territori.

Entre el 7 i el 22 de novembre tindrà lloc l’11a edició del Festival El Més Petit de Tots, a 10 ciutats i 13 teatres: Sabadell, Barcelona, Sant Cugat, Tarragona, Olot, Lleida, Tordera, Igualada, Granollers i Benicàssim.

Un any més, el festival mostrarà els millors espectacles internacionals i contemporanis destinats a aquesta franja d’edat: nens de 0 a 5 anys. Una oportunitat única per a gaudir de muntatges que difícilment passaran per les nostres cartelleres teatrals i amb la particularitat que són espectacles que també poden gaudir els pares, i no ésser només purs acompanyants sinó que també poden gaudir de les propostes.

El Més Petit de Tots és una mostra d’espectacles amb un ritual, una durada i una concepció de l’espai diferents. Amb aforaments reduïts, on tot es veu de molt a prop i on tot es viu molt intensament; on hi caben i es barregen tots els llenguatges: la música, el teatre, la dansa, l’audiovisual, el joc,… I amb un compromís molt fort amb la creació contemporània.

El festival és molt exigent a l’hora de triar els espectacles que s’hi presenten: busca el millor que es produeix a Europa i al nostre país. I dona suport als nostres creadors, convidant cada any a un artista o companyia a idear un espectacle per aquest públic tan singular.

El festival serà present a 10 ciutats del territori català: Sabadell (LaSala Miguel Hernández i Teatre Principal), Barcelona (Mercat de les Flors), Sant Cugat (Teatre-Auditori i Mirasol), Tarragona (Teatres de Tarragona), Olot (Teatre Principal), Lleida (L’Escorxador), Tordera (Teatre Clavé), Igualada (Teatre de l’Aurora), Granollers (Teatre-Auditori) i Benicàssim (Teatre Municipal).

Des dels seus inicis el festival ha tingut una clara vocació internacional i enguany la presència de fora vindrà donada per companyies de França, Alemanya, Bèlgica i Portugal i de casa nostra tindrem espectacles de companyies andaluses i catalanes.

El primer cap de setmana del festival (dissabte 7 i diumenge 8 de novembre) tindrà lloc a Sabadell la festa d’inauguració. Una festa exclusivament dedicada als nens i nenes de 0-5 anys i acompanyants que ocuparà tots els espais del Teatre Principal. Amb Baboo Experience, la baby-discoteca més espectacular, amb projeccions zenitals i amb el DJ Gugugagà i la VJ Mademoiselle OuiOui. Concerts minúsculs amb Pepino Pascual & Co., Lo Carrofil, una atracció de fira singular de la companyia Efímer.

Enguany El Més Petit de Tot coprodueix LOO amb la companyia Ponten Pie, jove i ambiciosa companyia que s’atreveix amb una creació de proximitat per al públic més petit. LOO recrea un imaginari amb un format molt intimista. Un espectacle de poètica visual, on sobretot parla la plasticitat i la participació dels sentits dels assistents que es troben installats sobre l’escenari i mig envoltats per l’escenografia.

La companyia Ponten Pie és una de les companyies contemporànies del moment que està triomfant amb el seu últim espectacle per adults ‘Ârtica’. Creada l’any 2009 de la mà del seu director Sergi Ots, Ponten Pie busca la originalitat d’una forma poc habitual dins la interpretació i la posada en escena dels seus projectes, busca arribar a l’espectador implicant-lo directament dins la història.

Paulo Lameiro (Portugal) ens portarà el seu exitós Concert per a nadons: Prokofiev al segle XXI. Lameiro ha estat el pioner en la producció de concerts per a nadons amb l’objectiu d’oferir una experiència d’intercanvi i complicitat en la qual el descobriment de la música en directe i el silenci creen moments intensos i sorprenents. El plaer de la música compartida entre nens, acompanyants i intèrprets.

En l’edició d’enguany aquest músic i pedagog portuguès presenta la seva última proposta de concerts per a nadons. En aquesta ocasió, partim de la música de Prokofiev i d’Strawinsky, per viatjar cap a universos sonors inesperats passant pels mars del jazz, dels aromes magrebins i una mica de música Klezmer. El Pablo Lameiro ha esdevingut a Catalunya un referent i hi ha moltes companyies que s’han inspirat en el seu treball i el festival porta el seu espectacle més autèntic i el que els ha fet tan únics.

La companyia belga Compagnie 4Hoog ens porta el seu espectacle Wanikan que uneix dansa, humor i imaginació. Una història formada per imatges, sense paraules i amb molt humor. Un joc entre dos personatges que interactuen amb objectes familiars per explicar històries. Tasses i armaris prenen un nou significat despertant la imaginació de l’espectador. Uns jerseis massa grans es poden transformar en animals fantàstics, en monstres al·lucinants o en refugis suaus per amagar-se.

4Hoog és una companyia especialitzada en les arts escèniques per a infants. Nascuda el 1997, és una de les companyies més ben valorades en l’escena internacional dedicada als més petits. Experimenten amb el món de l’abstracte i el surrealisme, deixant enrere la distinció entre somni i realitat.

Des de França ens arriba la proposta Dans les plis de mes rêves de Compagnie Charabia. Dans les plis de mes rêves és una veu que juga acompanyada per instruments indis, percussió i objectes sonors. Mathilde Lechat fa protagonista de la història a la veu que plora, riu, crida, balbuceja, modula i vibra… A la recerca de sensacions sonores que evoquen al ventre matern. Un espectacle sobre el ritual a través de la veu i el moviment, com un fil conductor entre les tradicions ancestrals compartides per totes les comunitats.

Charabia es va fundar el 2003 de la mà de Mathilde Lechat amb el desig d’oferir espectacles construïts a partir de la veu, la música i els espais singulars. Músic, cantant, narradora, exploradora del so, Lechat crea un món brillant, elegant i, alhora, dens. Es caracteritza per una gran audàcia musical gràcies a la seva formació en cant líric, cant Khyal (nord de l’Índia), música antiga, música contemporània, jazz, dansa i teatre.

La companyia belga Theater de Spiegel ens proposa El Niu (Nest): una cantant i una violinista busquen amb el públic la intimitat i l’escalfor del gran niu de fusta que és l’element principal de l’espectacle. ‘El Niu’ és un espectacle musical que ens parla dels petits instants de la vida, dels ocells que neixen, posen els ous, els coven, s’alcen i tornen a caure…

Theater de Spiegel és una companyia que combina la música amb molts altres llenguatges artístics, incloent titelles i objectes. El seu director artístic, Karel Van Ransbeeck ha crescut en el teatre familiar de titelles ‘De Spiegel’, dirigit pel seu pare des de 1965. Arran de la seva experiència, Karel ha canviat l’accent del teatre musical desenvolupant un nou llenguatge centrat en els nens.

La companyia francesa Le Fil Rouge Théâtre ens porta Enchantés onIvan és ballarí i Jeff és music. Junts, sumen més de cent anys. El seu espai de trobada és un gran terra blanc. Com dos gegants al centre dels més petits, descobreixen el món, moviments, sons, colors… Dibuix i pintura llisquen entre respiració i moviment. L’espai es perfila, es crea, s’esborra… Inventen un nou llenguatge.

Le Fil Rouge és una companyia francesa amb més de 10 anys d’experiència treballant en espectacles per públic infantil. Les seves creacions neixen d’una investigació artística que construeix una relació entre gest, veu, cant, objectes i espai.

Des d’Alemanya ens arriba la proposta Florschütz & Döhnert de la companyia Rawums. Caure és fàcil, volar és difícil, però una casa, una cadira o un ésser humà poden volar? Rawums és un viatge al país de les meravelles de la gravetat on dos artistes exploren el caure i el volar, la lleugeresa i la pesadesa en una forma molt poètica de teatre físic. Per què les plomes cauen planejant suaument a terra mentre que una petita bossa de sorra cau ràpidament? Rawums ens descobreix que entre el cel i la terra hi ha un món on tot és possible, fins i tot volar!

Rawums va rebre el premi de Berlín Ikarus 2008 a l’espectacle més extraordinari per a públic jove. La companyia Florschütz & Döhnert la formen Melanie Florschütz, autora, actriu, manipuladora i directora i Michael Döhnert, músic, compositor, actor i autor. Des del 1997 treballen junts artísticament, les seves produccions teatrals són peces pròpies que reuneixen la música amb les diferents possibilitats expressives del guinyol i l’actuació. Aquest duet artístic crea espectacles per nens des del 2004 i ha tingut una gran acollida en festivals internacionals.

Bitó Produccions ens proposa Concerts per a nadons: Suite núm. 1 Els batecs del cargol . Una nova versió del concert per a nadons de Bitò Produccions, amb un nou repartiment musical interpretat per 8 músics que acosten els instruments als nadons perquè experimentin la vibració i la intensitat del so. Una suite que sorgeix de la doble imatge del cargol, d’una banda fràgil i de l’altra constant i autònom. Així, neix una suite de contrapesos; entre ordre i caos, entre equilibri i inestabilitat sonora.

Bitò Produccions ha produït aquest espectacle format per músics i ballarins procedents de disciplines i llenguatges molt diferents. Després de dos anys de formació amb Paulo Laimero i un grapat de concerts per a nadons a l’esquena, arriben al festival amb el seu últim espectacle.

Imaginart ens porta Little Night, una experiència interactiva única per als més petits. Un terra-pantalla interactiu on els nens són els protagonistes absoluts de la història. ‘Little Night’ juga amb la nit, amb personatges fantàstics, amb humor, un punt absurd i surrealista. Estrelles que viatgen amb el seu bolso, senyors amb paraigües que cauen del cel, taques de colors que ho envaeixen tot… Imatges suggerents que estimulen els sentits i provoquen el joc conjunt d’adults i nens.

Una creació d’Imaginart, empresa especialitzada en la creació, producció i distribució d’espectacles singulars per nens i nenes d’1 a 5 anys. Espectacles que excitin la curiositat, que enriqueixin l’imaginari, que recrein nous escenaris, que explorin els límits. Imaginart ha creat i produït ‘Little Night’ després de l’èxit internacional de ‘Sensacional’.

Des d’Andalusia ens arriba ¿Cuál es mi nombre… ? de DA.TE Danza. Un espectacle de dansa on el llenguatge, lligat al moviment, a la llum i la música submergirà als més petits en un clima familiar i divertit. Cada objecte pot tenir una utilitat i una forma molt diferent a la que veiem a simple vista. Tot i tots podem convertir-nos en el que imaginem, un globus, un sofà…En aquesta història tot és un joc, les paraules són el fil conductor d’aquest relat explicat a través de la dansa.

Premi FETEN 2015 al ‘Millor espectacle de primera infància’ i a ‘Millor intèrpret de dansa’. DA.TE Danza és una de les companyies històriques de dansa contemporània amb una gran trajectòria tant nacional com internacional. Especialitzada en el llenguatge corporal destinat als més petits.

La proposta del Mercat de les Flors enguany és Meva Teva . Convida els més petits de tots a viure l’experiència del moviment. Una proposta artística i pràctica adreçada exclusivament a nadons de 4 mesos a 2 anys. Mitjançant elements visuals i molt suggerents, es treballen les relacions i vincles emocionals i inspiren a “jugar al moviment” amb la ballarina Xiu Xiu que com una baldufa juga, balla i parla amb els infants per convidar-los finalment a formar part d’aquest espectacle.