EL Museu Marítim acull la 3a. Trobada de Lobas de mar per visibilitzar el paper de les dones i la navegació professional i esportiva 💜 11 de març


 
El col·lectiu Lobas de Mar duu a terme la tercera trobada de dones navegants el pròxim 11 de març amb motiu Dia Internacional de la Dona.
Lobas de Mar té com a objectiu visibilitzar el paper de les dones i ser un punt de trobada i coneixença entre les dones que naveguen sigui professionalment, esportiva o per plaer.

L’MMB dona suport a la iniciativa i consolida la seva tasca de reorientar la narrativa del Museu i incorporar-hi la perspectiva de gènere que es va iniciar amb el projecte de recerca Dona’m la mar.

Les dones participants podran navegar en diferents embarcacions, des de les més tradicionals com el patí català a les de nova generació com un IMOCA 60. La Fundació Barcelona Capital Nàutica també hi participa amb la cessió d’una embarcació, el Charisma, capitanejada per Eva Octavio.
Barcelona, 1 de març.- La 3a. Trobada de Lobas de Mar se celebra el dissabte 11 de març al Museu Marítim de Barcelona i presenta un programa d’activitatsque inclou experiències de navegació, una visita guiada al Museu Marítim amb perspectiva de gènere, una taula rodona amb referents del món de la navegació i un espai de trobada per a dones navegants.

La jornada té com a objectiu posar de manifest i trencar amb el biaix de gènere que existeix en el món de la navegació i aconseguir que cada vegada més dones es facin a la mar.

Trencar amb el biaix de gènere al mar
El biaix de gènere a l’aigua existeix i manté allunyades moltes dones de la navegació en tots els seus àmbits: el competitiu, el laboral o fins i tot la navegació d’esbarjo. 

El 80% de les dones enquestades per la World Sailing Trust creuen que l’equilibri de gènere és un problema en la navegació. Es destaca la manca de participació femenina que provoca i demostra discriminació, manca de suport i manca de representació (1). 

En competicions esportives, per exemple, no és un fet aïllat patir menyspreus a bord, manca d’oportunitats, o el risc de ser estereotipades per gènere i de rebre menys suport que els homes.

Si donem una ullada a algunes de les competicions d’altura, les xifres ens parlen per si soles. En la darrera regata Mini Transat, només 1 de cada 10 participants eren dones; en la darrera edició de la Vendée Globe, només 6 de les 33 persones que hi participaven eren dones. 

D’altra banda, si mirem el món laboral, la presència de les dones al treball marítim-pesquer ronda només l’1% (2). En la nàutica d’esbarjo, tot i que no es troben dades concretes, és molt poc habitual trobar dones que siguin armadores o patrones. Però això està canviant.

El col·lectiu Lobas de mar, que va néixer el desembre de 2021, vol ser precisament un punt de trobada i coneixença entre les dones que naveguen sigui professionalment, esportiva o per plaer.

Jornada d’activitats i punt de trobada

La 3a. Trobada de Lobas de mar té com a objectiu ser un punt de trobada i coneixença entre les dones que naveguen. En aquesta ocasió, la jornada es durà a terme en col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona, a més de comptar amb el suport d’altres entitats.
 
El programa de la jornada serà el següent:


Els antecedents 

El col·lectiu Lobas de mar va començar a gestar-se el desembre de 2021 quan Ana Gonzalvo, creadora del grup Salina (i moltíssimes coses més), i Judith Mas, de Mardetravés, van proposar fer una trobada informal a Barcelona per conèixer altres dones navegants. Hi van assistir al voltant de vint-i-cinc. L’any 2022 la trobada va anar a València i es va ampliar fins a una trentena de participants.
D’aquelles trobades han sorgit projectes personals, iniciatives empresarials i amistats. De fet, l’objectiu és continuar avançant en la visibilització de la dona al mar i continuar teixint xarxes de coneixença i complicitat.