El Museu Marítim de Barcelona ofereix una visita guiada que revisa el relat expositiu en clau de gènere per commemorar el Dia Internacional de la Dona



•    També inclou una conferència sobre literatura de gènere de la mà de l’Helena González Fernández, investigadora en estudis de gènere i crítica literària feminista a la UB.
•    Sessions de conta-contes infantils i una reposició de l’exposició de fotografies Dones de mar  completen el programa d’enguany.

•    El Museu Marítim de Barcelona compta amb un Pla d’Igualtat 2016-2020.


– El Museu Marítim de Barcelona (MMB) celebra el Dia Internacional de la Dona amb un programa d’activitats adreçat a tots els públics: una visita guiada a les exposicions del museu amb mirada de gènere, una conferència sobre literatura de gènere, una exposició i una sessió de conta-contes infantil. L’MMB compta amb un Pla d’Igualtat 2016-2020  amb l’objectiu general de garantir el principi d’igualtat en tots els àmbits de l’organització, tant interns com externs. Això implica incorporar la visió igualitària de gènere tant en la seva organització com en tot el seu relat com a institució cultural.  Les activitats previstes en commemoració del Dia Internacional de la Dona 2020 són:

Visita guiada “Un mar lila”
Què passa quan ens qüestionem el relat actual d’un museu? Com canvia la manera d’explicar la història quan introduïm la figura de les dones, invisibilitzades del relat? De la mà de les periodistes Catalina Gayà i Laia Serós, autores del projecte “Dona’m la mar”, que replanteja el discurs del Museu amb mirada de gènere, oferim una visita guiada a les exposicions del Museu Marítim de Barcelona amb ulls de dona, sota el títol de “Un mar lila”. 

Serà divendres 13 de març a les 17.00 h. Activitat gratuïta amb aforament limitat. Cal inscripció prèvia a través del web del museu www.mmb.cat. 

Conferència “Sirenes a l’embat de la vela” 
L’Helena González Fernández imparteix la conferència “Sirenes a l’embat de la vela”.  La literatura i el feminisme han reescrit de múltiples maneres el mite patriarcal de les sirenes. Un mite  que permet explicar els perills que afrontaven els navegants mitjançant bèsties perilloses d’aspecte femení, el cant i el cos de les quals duien a la perdició i al naufragi. El femení, doncs, com a perill per a la masculinitat. La història de les sirenes forma part del relat homèric. Les sirenes representen la figura oposada a Penèlope, lleial vigilant de la família i el regne, però impossibilitada per a prendre decisions. Contra la insuportable espera penelopiana, la revisió del mite oposa la llibertat de les dones que s’atreveixen a navegar, ja sigui com a sirenes –d’una o de dues cues- o com a balenes.  Les sirenes, les balenes, Penèlope i l’oceà han estat infatigablement reescrits per mostrar els molts lligams que han oprimit les dones al món occidental.  La sessió ofereix un repàs literari de sirenes i penèlopes que esdevenen dones i una invitació a llegir, cantar i gaudir de les navegacions de la vida. La sessió inclou una mostra de les reescriptures del mite en diverses cultures, per finalitzar amb algunes lectures atlàntiques. D’aquestes reescriptures sorgeix el contradiscurs de les dones, la lluita per tal que puguin ser, dir, desitjar. La literatura, doncs, contribueix a entendre els avenços de les dones a partir de seu contrarrelat. Les feres marines esdevenen navegants amb veu pròpia, indòcils, que fan del mar símbol fructífer de que tot és possible. «Jo també vull navegar» és la divisa feminista de la poetessa Xohana Torres, i sorgeix d’aquest món marí. «Penélope navega tota sola i sense heroi», canta Mísia en un fado.

L’Helena González Fernández és investigadora en temes de estudis de gènere; cultura popular; teoria de les emocions i crítica literària feminista. És professora titular d’Estudis Gallecs i Portuguesos i membre de l’Academia Galega. És directora de l’ADHUC—Centre d’Investigació Teoria, Gènere, Sexualitat de la Universitat de Barcelona. Entre d’altres iniciatives és també la coordinadora del projecte A Saia. Hemeroteca feminista. 

La conferència serà dijous 5 de març a les 19.00 h a l’Aula 2.  Activitat gratuïta amb aforament limitat. Cal inscripció prèvia a través del web del museu www.mmb.cat  

Exposició Dones de mar
La seu de Drassanes de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI-Drassanes) presenta l’exposició de fotografies “Dones de mar”, que inclou una desena de imatges de dones treballant en diferents activitats vinculades a la mar. L’exposició es va poder veure l’any 2019 a la seu del Museu Marítim com a cloenda del projecte “Dona’m la mar” impulsat per les periodistes Catalina Gayà i Laia Serós, concebut per revisar la narrativa del Museu Marítim en clau de gènere i introduir la mirada femenina en el relat de la història marítima del museu. 

L’exposició estarà oberta del 3 al 31 de març a l’espai d’alumnes (entresòl). Coincidint amb aquesta exposició dimarts 17 de març està prevista una xerrada a càrrec de Mireia Mayolas, responsable d’activitats i educació del Museu Marítim al mateix centre EOI-Drassanes.

Conta-contes infantils: Petites històries, grans dones
Amb l’objectiu de donar a conèixer dones creadores i científiques poc conegudes pel públic en general, nou museus de Barcelona i entorns s’han unit per oferir “Petites històries, grans dones”, un programa conjunt de conta-contes infantils centrats en la figura de nou dones que han estat protagonistes importants d’àmbits creatius, científics o humanístics. El Museu Marítim de Barcelona s’uneix a aquesta iniciativa i dedica una sessió de conta-contes a la pirata Anne Bonny, que va atemorir els mars del Carib durant el segle XVIII. 

La sessió a l’MMB tindrà lloc el 14 de març, a les 17:30h. Activitat gratuïta amb aforament limitat. Cal inscripció prèvia a través del web del museu www.mmb.cat