El Museu Nacional obre al públic dues terrasses-mirador amb una panoràmica mai vista de Barcelona


vista estadi olimpic i torre Calatrava, foto Xavi Pa drós (Small)vista estadi olimpic i torre Calatrava, foto Xavi Pa drós (Small)Mirador Maria Cristina, foto Xavi padrós

Mirador Maria Cristina, foto Xavi padrósMirador Maria Cristina, foto Xavi padrós

untitled

 

El Museu Nacional d’Art de Catalunya obre al públic dues terrasses- mirador als terrats del Palau Nacional que permeten descobrir una vista panoràmica fins ara inèdita de la ciutat.

En el marc de la política d’inversions per incrementar la generació de recursos propis, el museu ha reformat aquests espais per obrir al públic més de 1.200 m2, una gran part del terrat de l’emblemàtic edifici del Palau Nacional. Amb aquestes terrasses-mirador Barcelona guanya un nou espai per a la ciutat.

La visita a aquestes terrasses- mirador permet gaudir d’una visió de 360 graus de la ciutat i veure els principals edificis i monuments que conformen l’ skyline de Barcelona: des de la Sagrada Família a la Torre Agbar i els edificis de la Vila Olímpica, al port i l’Anella Olímpica. La visita a aquest espai està inclosa a l’entrada del museu.

Aquests miradors són també un espai imprescindible per tenir una visió de context de l’emplaçament del Palau Nacional a la muntanya de Montjuïc així com del moment històric de la seva urbanització i de la construcció de l’edifici que alberga el museu, el 1929 en ocasió de l’Exposició Internacional.

Gran part del terrat és a partir d’ara visitable per al públic del Museu Nacional, que pot circular des del mirador de la façana principal, orientat a l’avinguda Maria Cristina, per una passarel•la, que discorre a vint metres d’alçària entre les torres i les emblemàtiques cúpules del Palau Nacional, fins al segon mirador, situat sobre els jardins del Palauet Albéniz, on també es troben els grans reflectors que, des del moment de la construcció de l’edifici, il•luminen amb els seus feixos de llum el cel de la ciutat de Barcelona.

A més de l’atractiu afegit que aquestes noves terrasses-mirador aporten a la visita al Museu Nacional, la inversió realitzada per adequar aquests espais permet al museu tenir un nou escenari per organitzar concerts i altres activitats i també serveix per fer créixer l’oferta d’espais de lloguer, que ajuden a incrementar els recursos propis, una important font de finançament per la marxa del museu. L’accés directe als terrats des del carrer permet el seu ús fora de les hores de visita al museu i alhora suposa també una millora de l’accés al restaurant Òleum.

El Palau Nacional

Construït amb motiu de l’Exposició Internacional de l’any 1929, el Palau Nacional va ser projectat primer per Josep Puig i Cadafalch i dut a terme per Pere Domènech i Roura, Eugeni P. Cendoya i Enric Catà. L’edifici és un clar exemple de l’arquitectura de la denominada Escola Beaux-Arts. Es tracta d’un estil arquitectònic tradicionalista que es contraposava a les últimes tendències racionalistes que recollien alguns del pavellons d’altres països participants a la mateixa Exposició Internacional, com ara el pavelló d’Alemanya, projectat per Mies van der Rohe, i el pavelló de Iugoslàvia, construït al costat mateix del Palau Nacional, i que contrastava amb les seves formes geomètriques.

Finalitzada l’Exposició Internacional, molts dels edificis van ser enderrocats i el Palau Nacional va romandre tancat fins l’any 1934, quan va obrir de nou les seves portes com a Museu d’Art de Catalunya.

Fitxa tècnica

Terrasses-mirador del Museu Nacional d’Art de Catalunya

Arquitectes: Varis arquitectes i TDA arquitectura y urbanismo 2002 S.L.

M2 visitables: 1.200 m2

Visita inclosa a l’entrada general

Preu accés a les terrasses sense entrada al museu: 3 € individual. Promoció 2 x1: 1,5 €

Les persones amb mobilitat reduïda no podran completar el recorregut

Actuacions realitzades

Miradors:

Mirador façana (Maria Cristina) : 325 m2

Mirador Palauet Albéniz : 590 m2

Construcció de dos edicles:

Possibiliten l’accés a les terrasses de la part posterior de l’edifici. En aquests edicles també s’han habilitat uns lavabos i ascensors per accedir a les terrasses.

Connexió entre terrasses:

- Construcció de la passarel•la a 20 metres d’alçària per connectar el mirador de la façana amb les terrasses que envolten la Sala Oval i que donen accés al mirador posterior de l’edifici.

Nous accessos:

- Realització d’un nou accés directe des de l’exterior per al restaurant Òleum i el mirador sobre de la façana principal del museu.

- Reforma de l’escala d’accés per adequar-la a la normativa de seguretat en cas d’emergència.