El Palau de la Música Catalana celebra aquest Sant Jordi amb una visita especial, un nou llibre i estrenes a Palau Digital

El Palau de la Música Catalana celebra aquest Sant Jordi amb una visita especial, un nou llibre i estrenes a Palau Digital
 
El proper diumenge, 23 d’abril, diada de Sant Jordi, el Palau de la Música Catalana celebra un any més un dels dies més assenyalats de la cultura catalana amb una sèrie de propostes per a tots els públics. Cal recordar que el Palau, una joia del modernisme amb més dues mil roses amagades per tot l’edifici, entre escultures, vitralls i mosaics, manté una relació estreta amb la llegenda de sant Jordi ja que a la seva façana principal, fent cantonada amb els carrers Sant Pere més Alt i Amadeu Vives, conté el grup escultòric La cançó popular catalana de Miquel Blay presidit per una de les escultures de sant Jordi més espectaculars de la ciutat.
 
Visita especial Taller floral Sant Jordi
 
Per descobrir la relació estreta del Palau amb la llegenda de sant Jordi es proposa la Visita Inspira-Taller floral Sant Jordi. Amb el guiatge de l’il·lustrador Joel Miñana, es convida a observar i inspirar-se en un autèntic jardí de pedra en què la rosa n’és protagonista, envoltat de vitralls ornats amb motius florals, per dibuixar els milers de motius i detalls què es troben per tot l’edifici, amb la possibilitat de trepitjar l’escenari de la Sala de Concerts amb el bloc de dibuix. Una visita que és molt més que un recorregut per una de les obres cabdals de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, adaptada a tots els nivells de dibuix i edats, i el material de dibuix està inclòs (11 a 13 h, més informació en aquest enllaç).
 
Nou llibre de la col·lecció Altres Veus al Palau
 
Coincidint amb Sant Jordi, el Palau presenta una nova publicació de la sèrie Altres Veus al Palau, la col·lecció de textos escrits pels poetes i escriptors convidats a les temporades del Palau, amb diferents gèneres literaris com la narrativa, la poesia o l’assaig. Aquest any la col·lecció s’amplia amb la publicació del segon volum amb els relats La substituta d’Anna Gual i Dea amb guineu de Jaume C. Pons Alorda, escriptors convidats de la temporada 2021-22. Es podrà adquirir el mateix dia 23 d’abril a La Botiga del Palau.
 
Estrenes a Palau Digital. Recitals poètics i tradició i patrimoni català amb el Cor de Cambra del Palau
 
La plataforma d’accés gratuït Palau Digital estrena noves publicacions. D’una banda, el recital de poesia Llegats vivents, conduït per Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda, poetes convidats la temporada 2021-22 del Palau que va celebrar-se l’1 de maig de 2022. Un recital poètic extraordinari ple de saviesa i sensibilitat, de tradició i de natura, d’entusiasme i de veneració en què es van recitar els poemes de nou veus indiscutibles de la poesia catalana: Rosina Ballester, Enric Casasses, Narcís Comadira, Joan Navarro, Teresa Pascual, Marta Pessarrodona, Jaume Pont, Antònia Vicens i Antoni Vidal Ferrando. Nou grans poetes que han vist com la seva obra ha esdevingut de referència per a les noves generacions i per això són autèntics llegats vivents de la modernitat, exemple de creació i dedicació vitals. El recital compta amb interludis al piano de Bernat Català amb els Lieder ohne Worte (cançons sense paraules) de Mendelssohn i es pot veure en aquest enllaç.
 
Palau Digital estrena també el recital Flor contínua corona de veus presentat per Eduard Escoffet, poeta convidat de la temporada 2022-23 del Palau, i la cantant i compositora Maria Arnal. Una proposta singular, que va tenir lloc el passat 26 de març, per acostar-se i redescobrir l’escenari del Palau i les seves muses. Una acció concebuda expressament pels dos creadors, que combina veu enregistrada i veu en directe amb altres elements sonors. A diferència de la majoria de concerts que tenen lloc a la Sala de Concerts, en aquesta ocasió el públic seu a l’escenari i descobreix l’edifici des d’una altra perspectiva, transportant-se a través de la veu, multiplicada i sobreposada a través de diversos aparells de reproducció de cassettes, i obrir un nou paisatge des de l’espai on les muses esguarden el públic. Una experiència sonora immersiva enregistrada amb so binaural que es pot veure en aquest enllaç
 
Finalment, també a Palau Digital es pot gaudir del concert “El Cançoner Popular Contemporani” que el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, dirigit pel seu titular Xavier Puig, dedica al centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i que du de gira per tot Catalunya. Gravat al Petit Palau al novembre passat, el concert proposa un viatge a les arrels de la nostra música amb una mirada actual a partir d’una visió innovadora i contemporània del repertori. El concert consta d’una part amb arranjaments fets anteriorment per altres compositors reconeguts sobre cançons de l’Obra del Cançoner i sis noves creacions musicals per a cor, encarregades per la Generalitat de Catalunya a iniciativa del Palau, a set joves músics sobre melodies recollides entre els anys 1922 i 1936 en diversos territoris de parla catalana. Podeu veure el concert en aquest enllaç.
 
Per als més petits
 
A més, els dies 22 i 23 d’abril, el cicle Concerts Familiars al Palau programa el Concert-espectacle BaBeBra & Mozart (11 i 12.30 h. Petit Palau) per a nadons i petits fins a 5 anys. Un concert preciosista i alhora trepidant de format acústic en homenatge a la música clàssica centre-europea: Mozart, Bach, Beethoven i Brahms, entre d’altres, i noves versions d’estètiques modernes perquè petits i grans gaudeixin d’una proposta de molta proximitat escènica i gran sensibilitat artística, arranjades pel compositor Marc Timón. Més informació en aquest enllaç.
 
I el dia 23 també per als més petits tindrà lloc la Visita-itinerari Visitem i experimentem el Palau (10.15 h. Sala de Concerts i Petit Palau) per a infants de 5 a 10 anys. Un recorregut guiat per l’educador Lluís Plaza, seguit d’una activitat plàstica experimental amb alguna de les tècniques artístiques que s’hauran observat durant el recorregut. Activitat inclosa dins l’Any Domènech i Montaner. Més informació en aquest enllaç.