El Pòdium Internacional Matadepera presenta quatre concerts temàtics i obre els seus assaigs per afavorir la divulgació de la música de cambra (del 29 de juny al 5 de juliol)

El Pòdium Internacional Matadepera presenta quatre concerts temàtics i obre els seus assaigs per afavorir la divulgació de la música de cambra

10462782_263521473849677_7058104486197433632_n

 

 

 

 

 

 

 

•El Pòdium tindrà lloc des del 29 de juny i fins al proper 5 de juliol, a Matadepera, tot i que també obrirà un dels seus assaigs a Barcelona

•Dins el marc del Festival Internacional de Música a Matadepera, el Pòdium forma part d’una nova fornada de festivals de música de cambra joves i innovadors

•En el marc del Pòdium es presentarà Cat.Cambra, un projecte que aglutina músics joves de gran qualitat i que treballa entre quatre i sis repertoris temàtics i multidisciplinars per temporada

El Pòdium Internacional Matadepera, que tindrà lloc des del 29 de juny i fins al proper 5 de juliol, per segon any consecutiu a redós del Festival Internacional de Música de Matadepera, forma part d’una nova generació de festivals de música de cambra sorgits al nostre país amb caràcter innovador i voluntat d’actualitzar el format de concert tradicional.

Organitzat per un conjunt de músics formats a Catalunya que aprofiten la seva experiència com a participants en diversos festivals europeus, el Pòdium compta amb alguns dels millors solistes i músics de cambra joves. Enguany, el Pòdium reuneix el talent interpretatiu de músics com els violinistes Josep Colomé o la germano-coreana Byol Kang, els violes Malte Koch i Isabel Villanueva, el violoncel·lista Pau Codina, el pianista Enrique Bagaría, la flautista Guro Pettersen, la soprano Elena Copons o l’arpista Anna Quiroga, tots ells liderats per la pianista Katia Michel i el violoncel·lista Peter Schmidt, ànimes del Pòdium i els seus autèntics impulsors.

El Pòdium segueix la iniciativa de festivals com el Podiumfestivalen d’Haugesund a Noruega, que, gràcies al seu èxit, ha inspirat la creació de diverses rèpliques com el Pòdium Festival Esslingen a Alemanya (guardonat amb diversos premis internacionals), el Pòdium Festival Iceland a Islàndia i el Pòdium Festival Mödling a Àustria i que continua inspirant la creació de nous festivals en altres països. A Catalunya, el cicle Músics en Residència d’Alella ofereix des de fa sis anys, en plena sintonia amb el Pòdium, una programació de gran qualitat.

Tots els concerts del Pòdium tindran lloc a la Sala d’Actes del Casal de Cultura de Matadepera i tenen un preu de 10€. S’ofereix un abonament als quatre concerts.

Música de cambra per a un públic exigent

Aquest any 2015, el Pòdium Internacional Matadepera presenta un cicle de quatre concerts connectats programàticament a través de l’emoció on combina obres de referència del repertori cambrístic amb descobriments contemporanis. Tal i com apunten els seus responsables, “els programes demanen atenció per part del públic però els recompensen amb experiències inoblidables”.

Al llarg de tota una setmana, músics excepcionals provinents de tota Europa es trobaran a Matadepera per assajar quatre programes plantejats des d’una perspectiva unitària que destaquen per la seva varietat estilística i temàtica.

Els músics participants en el Pòdium 2015 compten amb experiència artística en àmbits tan variats com la música de cambra, la música contemporània, la col·laboració amb orquestres i el rol com a solistes, i s’enriqueixen mútuament en el marc del Pòdium. El públic pot seguir aquest procés gràcies als assaigs oberts que tenen lloc els dies previs als concerts. Enguany, destaca l’assaig obert que tindrà lloc el proper dilluns, 29 de juny, des de les 17 i fins les 19.30 h a l’Aula Magna del Conservatori del Liceu de Barcelona (Pl. Urquinaona, 11).

L’objectiu d’aquesta col·laboració amb el Conservatori del Liceu és donar a conèixer el projecte Cat.Cambra, que entrarà en funcionament a partir de la temporada 2016-2017 i que treballarà entre quatre i sis programes temàtics singulars i de gran interès artístic. Per presentar el projecte Cat.Cambra, els músics que n’impulsen la creació (la violinista Helena Satué, el violoncel·lista Peter Schmidt i la pianista Katia Michel) han escollit el magnífic Sextet per a dos violins, dues violes i dos violoncels núm. 1, en si bemoll major, Op. 18, de Johannes Brahms.

Detall dels programes

Els quatre concerts programats aquest any al Pòdium Internacional Matadepera troben el seu fil conductor en l’enunciat «Somiant amb les orelles obertes».

Dimecres, 01/07/2015, 21h: «La porta a mons fantàstics». El primer concert del Pòdium presenta una situació comunicativa comuna en totes les cultures: la de relatar contes emocionants i fantàstics abans de dormir. Inclou el quartet per a piano i cordes en sol menor de Mozart i continua amb els contes de fades que relaten Schumann, Janacek i Schubert.

Dijous, 02/07/2015, 22h: “Primera part del somni: colors i fragàncies”. Percebem els crisantems de Puccini, el color del temps de Martin i una pintura impressionista que ens dibuixa Debussy, fins que Falla ens convida a gaudir de la bellesa del sol matinal. La suite de Korngold, però, ens torna al somni a través de cinc moviments d’envergadura èpica. Concert enregistrat per Catalunya Música.

Divendres, 03/07/2015, 22h: “Segona part del somni: malsons dolços”. La flauta solitària de Bach emmarca el camí vers l’exotisme colonial de Ravel, la visió apocalíptica d’Scriabin, el dolor de la pèrdua de Chausson i les dissonàncies tendres de Schnittke. Un programa que atrapa, per divers i evocador.

Diumenge, 05/07/2015, 20h: «Un dia nou». Hindemith va satiritzar en la seva versió de l’obertura de l’Holandès errant de Wagner, per a quartet de cordes, el pànic que sent el músic en abordar una hora desconeguda. El resultat és enginyós i, sobretot, humorístic. Aquest últim programa suma les danses bucòliques de Lutoslawski, la balada bonica de Salzedo i el trio fresc i ple d’energia d’Ibert. Clou el programa, i el Pòdium 2015, una de les obres més celebrades de la música de cambra, el Sextet núm. 1 de Brahms.

Més informació al web: http://podiuminternacionalmatadepera.weebly.com