Música

Els joves talents assalten L’Auditori a l’Emergents Barcelona Music Festival del 3 a l´11 D’ Abril

Els joves talents assalten L’Auditori a l’Emergents Barcelona Music Festival

 

image010 

30 músics joves, 21 concerts i 9 dies de festival: el Festival Emergents creix i amplia la seva programació incorporant nous talents de la música antiga i de les músiques de nova creació

 

El proper 3 d’abril comença l’Emergents Barcelona Music Festival, que reuneix a L’Auditori els millors exponents del nou talent nacional i internacional. Del 3 a l’11 d’abril passaran per les sales de L’Auditori més de 30 joves artistes en la segona edició d’aquest festival que integra les grans institucions del país dedicades a la música: OBC, Banda Municipal de Barcelona, JONC, Joventuts Musicals de Catalunya, ESMUC, Conservatori del Liceu, Taller de Músics, Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, Centre Internacional de Música Antiga i ECHO.

Una de les grans novetats d’aquesta edició és la incorporació de la música antiga amb la creació de la Jove Capella Reial de Catalunya, capitanejada pel mestre Jordi Savall, que oferirà un concert dedicat al primer gran compositor del Barroc català, Joan Cererols. També s’afegeix al cartell del festival la música de nova creació amb l’ESMUC Ensemble, que presentaran un doble concert amb una primera part de Xenakis i una segona part d’improvisació lliure per a grup instrumental guiada per la percussionista Núria Andorrà.

 

La programació d’Emergents neix de la música de cambra i s’estén fins la simfònica i el jazz, oferint un total de 20 actuacions. La inauguració anirà a càrrec de la JONC que, com a novetat, presentarà el guanyador del Maria Canals del 2016, Hiroo Sato.

 

Jonathan Brown comissaria el dia dedicat al quartet de corda

La programació inclou un dia dedicat al quartet de corda, comissariat per Jonathan Brown del Quartet Casals amb noms propis com el del novaiorquès Calidore String Quartet que, apadrinat pel mític Emerson Quartet, s’ha anat enduent els grans premis internacionals de més prestigi: Lincoln Center Emerging Artist Award, BBC New Generation Artist, ARD Munich International. El dia del quartet també actuaran a L’Auditori el Quatuor Hanson nascut al Conservatori Superior de Música de París i guanyador del Concurs Internacional de Quartets de Ginebra de 2016 i el Cosmos Quartet, una de les formacions de cambra catalanes més destacada del moment, semifinalista al Concurs de Ginebra i tercer premi de la Carl Nielsen International Competition.

 

També actuaran a L’Auditori els Echo Rising Stars, tres joves talents que han estat seleccionats per les principals sales de concert d’Europa i que ja destaquen en el panorama internacional. És el cas de la nova veu revelació, Nora Fisher, nominada pel Het Concertgebouw d’Amsterdam, que sacseja el món del cant clàssic amb les seves interpretacions innovadores i creatives.; el trompetista Tamás Pálfalvi, nominat pel Müpa de Budapest, que uneix el seu virtuosisme i la seva presència escènica a un concepte musical innovador i visionari i la violista Ellen Nisbeth, nominada per l’Stockholms Konserthus, que ha estat capaç de rebre elogis com el del Nordic Soloist Prize, del qual va ser guanyadora: «Les seves variacions de color semblen infinites. És capaç de transmetre els matisos més íntims».

 

Les propostes que L’Auditori i Joventuts Musicals presenten conjuntament al Festival Emergents ens permetran gaudir del talent dels intèrprets de casa nostra. Els programes del triple concert que aquests joves músics ens ofereixen venen marcats per l’obra de Claude Debussy, de qui enguany commemorem el centenari de la seva mort, i pels encàrrecs que cadascun d’ells estrena. En primer lloc escoltarem a Agnès Mauri, violista formada a l’ESMUC i guardonada en l’edició 2015 d’El Primer Palau, a continuació tindrem al pianista Albert Cano, distingit en nombrosos concursos internacionals, i per finalitzar comptarem amb el Kebyart Ensemble, l’excepcional quartet de saxòfons sorgit de l’ESMUC i guanyador d’El Primer Palau 2016. Les entrades pels triples concerts dels quartets de corda, els Echo Rising Stars i intèrprets de Joventuts Musicals tenen un preu únic de 12 euros.

 

Debuts amb l’OBC i la Banda de Barcelona

Emergents permet, a més, a joves talents debutar com a solistes amb formacions com l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya o la Banda Municipal de Barcelona. Durant el festival debutaran amb l’OBC quatre joves talents. En el primer programa, dedicat a músics catalans, podrem escoltar a la clarinetista Ona Cardona, formada a l’ESMUC i guanyadora del Premi de la Crítica i un accèssit a El Primer Palau 2006 i a Josep Ramon Olivé, recent guanyador del primer premi i el premi del públic de la Händel Singing Competition de Londres i guanyador de la prestigiosa Gold Medal de la Guildhall School. El programa del segon concert ens proposa dos joveníssims noms internacionals. El violoncel·lista Sheku Kanneh-Mason, qui amb només 17 anys va guanyar la BBC Young Musicians Competition i és tot un fenomen de masses a Anglaterra i el pianista Rémi Geniet, reconegut com el músic més jove de la història a guanyar la Bonn International Competition.

 

La Banda Municipal de Barcelona se suma al Festival Emergents convidant dos joves solistes de luxe. El primer, l’oboista Olivier Stankiewicz, qui al 25 anys ja va guanyar la plaça de solista a l’Orquestra Simfònica de Londres i el segon convidat serà el trompista asturià Jorge Monte de Fez, col·laborador habitual d’algunes de les orquestres més importants del món, com la Filharmònica de Berlín o la Filharmònica de Munic, i solista de l’Orquestra de l’Scala de Milà.

 

A la nit, els nous talents del jazz toquen a L’Auditori

Cada dia el Festival acaba amb un concert de Jazz que posa la cirereta a la programació per només 5 euros. En aquesta edició l’Emergent dona la benvinguda a set projectes íntegrament cuinats a casa nostra que ofereixen diferents perspectives de la música improvisada —el jazz tradicional i contemporani, la improvisació lliure, el flamenc o les músiques del món— i en els quals podrem conèixer la tasca que estan duent a terme els tres centres catalans de formació musical superior: ESMUC, Liceu i Taller de Músics. Gaudirem de la Pentatomic Band de l’ESMUC en què quatre músics que tot just arriben a la vintena s’uneixen al veterà i reconegut saxofonista Eladio Reinón; el pianista Max Villavecchia, format al Taller de Músics, ens presentarà el trio que lidera, format amb el baixista Javi Garrabella i el bateria Joan Carles Marí; el Liceu’s SuperSax Project que incorpora arranjaments innovadors que reten tribut a artistes clàssics i actuals com Cannonball Adderley o Joshua Redman i amb Esmuc Jazz Project gaudirem d’Univers Carla Bley, un projecte que ens convida a descobrir la música de la polifacètica pianista i compositora Carla Bley (Califòrnia, 1936), referent del free jazz per a big band.

El flamenc també té el seu espai al Festival Emergents de la mà de Joventuts Musicals de Catalunya i el guitarrista Juan Antonio Moya, un dels nous valors del nostre flamenc. Moya ens convida a un viatge al capdavant del seu sextet, a través dels palos flamencs en totes les seves formes d’expressió: baile, cante i guitarra.

 

Finalment, l’Esmuc Free Ensemble presenta, conjuntament amb el cicle Sampler Sèries, un doble concert protagonitzat per joves talents de l’ESMUC. D’una banda, Persephassa (1969) per a sis percussionistes, un clàssic del segle XX en què Iannis Xenakis tracta l’espaiament del so com un element compositiu fonamental. De l’altra, una sessió d’improvisació lliure per a grup instrumental guiada per la percussionista Núria Andorrà, una de les artistes més inquietes i interessants del panorama nacional i sorgida també de l’ESMUC.