Els Premis de la Crítica tornen als teatres (26 de març)

Els Premis de la Crítica tornen als teatres 

 

logo_premis_critica2-27224

 

 

Com a novetat s’incorpora la categoria de Petit Format i la categoria de Teatre per a Joves serà escollida pels membres de Novaveu

La gala tindrà lloc el dilluns 26 de març a La Villarroel en el marc de la celebració del Dia Mundial del Teatre

Els Premis són uns reconeixements que volen ajudar a la difusió i promoció de les arts escèniques al nostre país

 

· Comença el compte enrere per a la celebració dels XX Premis de la Crítica de les Arts Escèniques. El 26 de març, i com avantsala del Dia Mundial del Teatre, la plataforma Recomana, organitzadora de l’esdeveniment, convocarà la professió a La Villarroel per lliurar uns reconeixements que volen ajudar a la difusió i promoció de les arts escèniques al nostre país.

Després d’uns anys d’absència, els teatres tornaran a ser l’escenari de la gala de lliurament dels Premis de la Crítica de les Arts Escèniques, que celebren aquest 2018 la seva vintena edició. Recomana (Associació per a la promoció de les Arts Escèniques), la plataforma de prescripció escènica que organitza l’esdeveniment des de 2015, està en negociacions amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, Focus (Romea, La Villarroel, Goya, Condal) i 3xtr3s a fi que les gales rodin en algunes d’aquestes sales els propers anys. Molts d’aquests teatres, a més, programaran activitats a l’entorn de la celebració per donar veu als finalistes en les diferents categories. L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona es manté com a col·laborador dels premis, aquest any a través del programa radiofònic impulsat per Scanner FM, que difondrà el valor de la crítica entre els estudiants de la institució.

El primer espai a acollir la festa serà La Villarroel, l’equipament que va rebre el Premi de la Crítica 2016 en la categoria de Sala. El teatre que dirigeix Tania Brenlle pren així el relleu a l’Antiga Fàbrica Damm, seu de la gala en les tres darreres edicions.

Una altra novetat dels Premis de la Crítica 2017 és la incorporació de la categoria d’espectacle de Petit Format. Recordem que, a cada nova ediciós’ha fet créixer els premis incloent-hi la dansa, teatre familiar i arts de carrer entre les disciplines a competició. D’altra banda, la categoria de Teatre per a Joves serà escollida, per primer cop, pels membres de Novaveu, col·lectiu de joves d’entre 16 i 30 anys que elaboren comentaris, articles i jocs de prescripció teatral amb el suport i la formació de Recomana.

La gala de lliurament dels Premis de la Crítica de les Arts Escèniques s’inclou des de 2016 dins dels actes del Dia Mundial del Teatre que organitzen l’Associació d’Empresaris de Teatre de Catalunya (Adetca) i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). El premis també compten amb la implicació de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) i la plataforma Arts del Carrer.

Breu història

Els Premis de la Crítica -des del 2015 Premis de la Crítica de les Arts Escèniques- existeixen per donar suport i difondre l’excel·lència d’una de les manifestacions culturals més importants de Catalunya: les arts escèniques (teatre, dansa, arts de carrer, així com teatre familiar i per a joves).

Es premien aquelles produccions i professionals de les arts escèniques que durant l’any natural anterior (inclosos els espectacles programats als principals festivals organitzats al territori català durant el mateix període) hagin estat especialment valorats per la crítica especialitzada en cadascuna de les seves respectives categories.

La història dels Premis de la Crítica és llarga i intermitent. Nascuts l’any 1989, el 2008 es recuperaven, després de set anys d’absència, uns guardons que ja arribaven a la XIV edició. Malgrat la intenció de donar continuïtat als premis, el 2010 van viure la seva darrera edició, quan van formar part de la gala “Catalunya Aixeca el Teló”, que dóna el tret d’inici de la temporada teatral.

Després de cinc anys de silenci, l’Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques RECOMANA va assumir el 2015 l’organització la XVII edició dels Premis de la Crítica. Ja a la gala del 2015 (que premiava els espectacles del 2014), es va comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que també repetiria els anys 2016 i 2017.

Els premis no contemplen dotació econòmica. L’entrega dels guardons es fa en un acte públic a la primavera, a l’entorn del Dia Mundial del Teatre (27 de març). Des del 2015 els membres del jurat ho són per invitació del comitè dels Premis de la Crítica.

Recomana, organitzadora dels XX Premis de la Crítica

L’Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques Recomana va néixer el juny del 2013 com a plataforma virtual que aglutina 40 crítics a la pàgina web Recomana.cat. Recomana és un projecte professional d’acompanyament a l’espectador, amb la voluntat de garantir-li la major satisfacció en el consum cultural. Recomana ofereix a l’usuari un ampli ventall de crítiques de la cartellera de Barcelona i bona part de Catalunya, com també accions presencials relacionades amb determinats espectacles.