ELS PREMIS NACIONALS DE CULTURA 2018 RECONEIXEN LA TRAJECTÒRIA I EL TALENT DE QUATRE ENTITATS I SIS CREADORS DEL PAÍS

 

7555c879-2105-47b0-8621-b189e2d6a4d7

 

 

 

 

 

 

ELS PREMIS NACIONALS DE CULTURA 2018 RECONEIXEN LA TRAJECTÒRIA I EL TALENT DE QUATRE ENTITATS I SIS CREADORS DEL PAÍS        

  • Catorze, el Centre de Titelles de Lleida, Josep Anton Codina, la Fundació Festa Major de Gràcia, la Fundació Pau Casals, Hausson, Fina Miralles, Jordi Pàmias, Valentí Puig i Albert Vidal reben la màxima distinció catalana en l’àmbit cultural
  • Els Premis Nacionals de Cultura, concedits pel CoNCA des de fa deu anys, han reconegut més de 800 professionals i col·lectius al llarg de la seva història
  • El Teatre Zorrilla de Badalona acollirà el divendres 29 de juny el lliurament dels guardons
 (crèdit: David Ruano)
 El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha reconegut enguany amb el Premi Nacional de Cultura la tasca de quatre entitats i sis creadors del país: les fundacionsPau Casals i Festa Major de Gràcia, el Centre de Titelles de Lleida, els escriptors Jordi Pàmias i Valentí Puig, els directors d’escena Josep Anton Codina i Albert Vidal, l’artista visual Fina Miralles, l’il·lusionistaHausson (Jesús Julve) i el magazín digital Catorze. Els guardons es lliuraran el divendres 29 de juny al Teatre Zorrilla de Badalona.

En aquesta edició dels Premis, que per desè any consecutiu lliura el CoNCA i que incorpora candidatures provinents del sector, conflueixen el talent i la creativitat, però també la solidesa i la trajectòria. Els deu guardonats amb la màxima distinció del país en l’àmbit cultural destaquen per la singular empremta que han deixat en disciplines com la literatura, les arts escèniques i visuals i el periodisme.

Dues entitats amb un bagatge cultural irrefutable com la Fundació Pau Casals, gran impulsora dins i fora de les nostres fronteres de la música com a mitjà d’expressió cultural i humanístic, i la Fundació Festa Major de Gràcia, motor cultural de la Vila de Gràcia amb dos-cents anys d’història, han estat premiades per la sevacapacitat de relligar la nostra vida cultural amb les seves profundes arrels.

Els Premis també han volgut reconèixer enguany la dimensió imaginativa i pedagògica de la cultura posant un focus en les arts escèniques. El Centre de Titelles de Lleida, organitzador d’una fira única a Catalunya en el seu gènere; l’obra d’Albert Vidal, actor i director d’escena amb una visió instintiva i essencial del teatre i la cultura popular, i Hausson, Jesús Julve, gran renovador de l’il·lusionisme al nostre país, són els millors exemples. Amb el premi atorgat al director i gestor teatral Josep Anton Codina, es reivindica la importància de la pedagogia en el món artístic, així com una trajectòria fecunda que ha influït en les successives generacions.

La vocació de ser un intèrpret rellevant de la contemporaneïtat del magazín digital de cultura Catorze, impulsat per la periodista i escriptora Eva Piquer; l’excel·lència en la representació cultural del territori del poemari de Jordi Pàmias, una de les veus més representatives de les Terres de Ponent i una de les trajectòries més coherents de la nostra literatura; l’exigència en la construcció d’una veu i una mirada personals amb vocació universal de l’escriptor Valentí Puig i l’artista Fina Miralles, pionera del land art i el body art al nostre país, completen la nòmina de premiats el 2018.

Els Premis Nacionals que van ser instituïts per la Generalitat republicana el 1932, es van interrompre amb la Guerra Civil el 1938 i es van reprendre el 1982, han reconegut la tasca de més de 800 creadors, professionals i entitats del sector cultural del país al llarg de les seves 43 edicions. Distingeixen figures i col·lectius que han contribuït i contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, ja sigui per la seva labor intel·lectual, artística o d’identitat compartida que desenvolupen. Consulteu aquí la història dels Premis Nacionals de Cultura.

Des del 2009 els Premis són concedits pel Plenari del CoNCA, format per Carles Duarte (president), Gemma Sendra (vicepresidenta), David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola.