Els pròxims dies 24, 25 i 26 d’octubre, tindrà lloc, al Teatre Romea de Barcelona, el I Congrés Internacional d’espectadors de Teatre

Barcelona, 17 d’octubre de 2022

Els pròxims dies 24, 25 i 26 d’octubre, tindrà lloc, al Teatre Romea de Barcelona, el I Congrés Internacional d’espectadors de Teatre. L’esdeveniment, concebut i produït per Àfora Focus, acollirà representants, experts i professionals de més de 28 països dels 5 continents. El Congrés, pioner en el seu camp, afavorirà un espai de trobada, debat i reflexió sobre els espectadors i espectadores i les dinàmiques nacionals i internacionals que conformen els públics de teatre. 

El programa del Congrés, inèdit fins avui, inclou conferències, xerrades i taules de debat en les que els participants podran participar tant de manera presencial com online mitjançant la plataforma immersiva que oferirà continguts i sinèrgies interpersonals en l’ambient virtual del metavers. 
POTS CONSULTAR EL PROGRAMA COMPLERT AQUÍ

ornada 1 
Durant la primera Jornada, dilluns 24 d’octubre, després de l’acte d’inauguració a càrrec de Daniel Martínez de Obregón, president del Grup Focus, i Pepe Zapata, comissari del Congrés, així com la participació de l’Alcaldessa de Barcelona, que inaugurarà el Congrés davant la presència de la Consellera de Cultura i del Regidor de Cultura, entre altres autoritats i representants culturals, hi haurà la conferència inaugural La Paradoxa dels públicsa càrrec de Katya Johanson (Professora de recerca de públics i investigadora sobre polítiques culturals i l’experiència dels públics). Seguidament, després de la descripció de les activitats del matí per part del comissari del Congrés, es presentaran els espectadors internacionals convidats i els seus projectes. Roger Bernat (dramaturg especialitzat en teatre immersiu) realitzarà la conferència Uti et abuti – L’ús i l’abús. Zavel Castro (Crítica i historiadora d’arts escèniques) oferirà la conferència El públic, records, rumors i presagis. A continuació, tindrà lloc la segona sessió de presentació dels espectadors internacionals convidats i dels seus projectes. Posteriorment, es durà a terme la taula de debat i experiències Escoles d’espectadors a Llatinoamèrica. Evolució i reptes de futur. El primer dia de Congrés finalitzarà amb una visita guiada al Teatre Romea i al Teatre Goya, dos espais escènics emblemàtics de la ciutat. 

Jornada 2 
La segona jornada, dimarts 25 d’octubre, iniciarà amb la conferència El teatre com a eina social, a càrrec d’Antonella Broglia (promotora cultural especialista en públics), seguida de la taula de debat i experiències Teatre social, inclusió i accessibilitat. Després, la tercera sessió de presentació dels espectadors internacionals convidats i, tot seguit, la taula de debat Escoles d’espectadors a Llatinoamèrica i Catalunya. Evolució i reptes de futur. El matí acabarà amb una acció artística per part de Toni Jodar titulada El cos dels espectadors. A primera hora de la tarda, Pepe Zapata presentarà els tallers que conformaran el teixit principal de la segona meitat del dia. El primer taller, a càrrec de Katya Johanson, porta per títol Treballant amb els espectadors del futur. A continuació, el taller Ficcions socials, per part de Roger Bernat i, més tard, Zavel Castro conduirà el taller Estratègies crítiques en l’era de l’algoritme. La segona jornada finalitzarà amb una visita a la Sala Beckett i un sopar oficial a càrrec del cuiner Nandu Jubany a l’Antiga fàbrica Damm. 

Jornada 3 
La tercera i última jornada començarà amb la taula de debat La participació dels espectadors, seguida de la taula de debat Com connectar amb joves espectadors.  Després d’un petit recés, tindrà lloc la taula de debat Experiències creatives amb espectadors. El matí acabarà amb la conferència d’Antonio Monegal El valor social de la cultura i els espectadors. A primera hora de la tarda, Pepe Zapata i Miquel Valls, coordinador del precongrés, exposaran la relatoria i les conclusions sorgides de les activitats. A continuació, tindrà lloc l’acte més simbòlic del Congrés amb la lectura del Manifest de Barcelona dels espectadors de Teatre. Després de la cloenda oficial, en presència de les autoritats, el comiat inclourà una visita al Gran Teatre del Liceu i, ja a la nit, l’entrada per l’estrena de l’espectacle de Paraíso Perdido (amb versió subtitulada en anglès), al Teatre Romea.