Teatro

Emma Vilarasau i Albert Serra Premis Nacionals de Cultura 2017

 

Emma Vilarasau i Albert Serra
Premis Nacionals de Cultura 2017

 
 
 
imatge blanc
 
 
 
 

289148_1958-11e7-967d-0050569a455d_carrussel

 
 
 

 
 
L’actriu Emma Vilarasau i el cineasta Albert Serraformen també part de la llista de guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura d’aquest any. La gala d’entrega d’aquest màxim reconeixement en l’àmbit cultural a Catalunya tindrà lloc el proper 14 de juny al Teatre Municipal La Sala de Rubí.
 
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha decidit premiar a l’actriu catalana per la seva professionalitat, popularitat i capacitat. Emma Vilarasau va començar a fer teatre i a sortir a la televisió cap a finals dels anys vuitanta, tot i que després també es va atrevir amb el cinema. Des dels inicis s’ha posat a la pell de personatges de tot tipus, però sempre contagiant la seva naturalitat. Gràcies a interpretar obres de Guimerà, Rusiñol o Shakespeare ha adquirit una gran popularitat que l’ha convertit en una bèstia escènica.
 
Paral·lelament, el CoNCA ha volgut distingir la labor d’un dels directors de cinema experimental i d’autor més destacats del moment: Albert Serra. L’èxit internacional de la seva última pel·lícula, La mort de Lluís XIV (2016), ha fet possible que el director i productor banyolí hagi aconseguit fer entendre el sentit de la imatge i del temps com a narració visual. La seva singular aposta cinematogràfica ha sorprès al públic d’arreu d’Europa.

 

  

 
 

Emma Vilarasau (Sant Cugat del Vallès, 1959). Graduada l’any 1981 a l’Institut del Teatre, dos anys més tard entra al Teatre Lliure, on s’hi quedà fins al 1994. Ha participat en espec­tacles al Centre Dramàtic, al Mercat de les Flors i fins i tot ha viatjat a París per estar una temporada actuant a l’esco­la de Philippe Gaulier. A partir d’aquí, ha intervingut en una quarantena d’espectacles amb di­rectors de la talla de Sergi Belbel, Ma­rio Gas, Konrad Zschiedrich, o Josep Mª Mestres. Fins ara, ha compaginar el teatre amb algu­nes sèries televisives i una dotzena de pel·lícules. Vilarassau pot presumir d’una vida professio­nal plena i continuada; una llarga trajectòria a l’esquena que li ha brindat nombrosos guardons i que l’ha ajudat a entendre i estimar la seva professió. 
 
Albert Serra (Banyoles, 1975). Director i productor de cinema format en Filologia Hispànica, Teoria de la Li­teratura i Història de l’Art. Albert Serra és un passionat del cinema experimenta que, al marge de la industria cultural, s’ha arriscat en innovar el format. Un cop exhibides les primeres produccions, ràpidament es va guanyar un reconeixement internacional important. Crespià, the Film not the Village (2003); Honor de cava­lleria (2006), El cant dels ocells (2008); El senyor ha fet en mi meravelles (2011) i Història de la meva mort (2012), son algunes de les seves obres, sense oblidar la versió catalana del Quixot i l’adaptació del mite de Dràcula, Casanova i els llibertins del XVIII El seu darrer treball es una pel·lícula que parla sobre els últims dies de vida del Rei Sol. La Mort de Lluis XIV es va estrenar al Festival de Cannes de 2016 i va obtenir el Premi Jean Vigo.
 

 
El CoNCA
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats del sector cultural, és l’organisme que atorga des del 2009 els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des del 2013, els Premis transcendeixen els àmbits artístics i volen mostrar distintes realitats expressives, territorials i lingüístiques. També permeten la presentació de candidatures als guardons. A més del lliurament d’aquestes distincions, el CoNCA té per objecte assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural mitjançant l’elaboració d’informes i avaluacions d’equipaments, així com vetllar pel suport a la creació i promoció artística.