Entrega del Premi Pepe Carvalho del 2014 a l’autor italià Andrea Camilleri (6 de febrer)

images

El proper dijous, 6 de febrer a les 19 hores, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, l’escriptor Andrea Camilleri rebrà el IX Premi Pepe Carvalho.

El jurat del Premi Pepe Carvalho, format per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, va decidir per unanimitat concedir el Premi Pepe Carvalho del 2014 “a l’autor italià creador de Salvo Montalbano, el comissari protagonista d’una de les sagues negrecriminals més llegides, tant en català com en castellà”. Pel jurat “Andrea Camilleri és avui un dels genuïns representants de la novel·la negra mediterrània. Salvo Montalbano com Pepe Carvalho, són personatges plens de vitalitat, temptacions i contradiccions, que prefereixen el carrer als despatxos, la mirada i la paraula als avenços informàtics. Però tots dos són tossuts i persistents en la cerca de la justícia, per sobre del que digui la llei. Tots dos necessiten conèixer la veritat, i fer-nos partícips d’aquesta lluita per un món on els poderosos no estiguin per sobre de la llei.”

Andrea Camilleri (Porto Empedocle, Sicília,1925)

Director teatral, guionista i escriptor, es va iniciar en el món literari amb muntatges d’obres de Pirandello, Ionesco, T.S. Eliot i Beckett, a més de produccions policíaques per a la televisió. El 1978 va publicar El curs de les coses, la primera d’una sèrie de novel·les històriques ambientades a la Sicília del segle XIX, entre les quals hi ha també Un fil de fum, La concessió del telèfon o, més recentment, La presa de Macallè. L’èxit li arribà amb Un mes amb Montalbano, selecció de contes centrats en la figura del comissari Salvo Montalbano. L’estructura policíaca d’aquests relats és més aviat un pretext de l’autor per oferir-nos, amb un lèxic molt ric en dialectalismes, un retrat viu de la societat siciliana. Altres títols del «cicle Montalbano» són La forma de l’aigua, El gos de terracota, El lladre de pastissets, La veu del violí, L’excursió a Tíndari, Un gir decisiu, La paciència de l’aranya, Sense títol, La lluna de paper, Foguerada d’agost, Les ales de l’esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L’edad del dubte, El joc de pistes o el Somriure d’Angèlica.
Les novel·les de Camilleri les edita Edicions62 en català i Destino i Salamandra en castellà.

El Premi Pepe Carvalho que es lliura dijous és un reconeixement especial a autors de prestigi i de trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra i constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

En les vuit edicions anteriors del Premi Pepe Carvalho s’ha premiat a Francisco González Ledesma, Henning Mankell, P. D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Andreu Martín, Petros Màrkaris i Maj Sjöwall.