ESTRENA DE ‘SERSE’ DE HÄNDEL AL LICEU EN VERSIÓ CONCERT (15 i 16 d´abril)

94d3c65a48ESTRENA DE ‘SERSE’ DE HÄNDEL AL LICEU EN VERSIÓ CONCERT

Jean-Christophe Spinosi dirigeix l’Ensemble Matheus, recuperant una joia del barroc, ambientada a l’època la batalla de les Termòpiles, que es veurà els dies 15 i 16 d’abril

Els dies 15 i 16 d’abril, el Liceu representa Serse, una òpera de Georg Friedrich Händel que mai abans s’ha vist al Liceu. Jean-Christophe Spinosi serà al capdavant de l’Ensemble Matheus. Malgrat el protagonisme de Serse, tots els cantants que ens transportaran a l’antiga Pèrsia tenen un paper molt rellevant. La mezzo Josè Maria Lo Monaco (Serse), la soprano Hanna Husáhr (Romilda), el contratenor David DQ Lee (Arsamene), la soprano Verónica Cangemi (Atalanta), la mezzo Ivonne Fuchs (Amastre), el baríton Christian Senn (Elviro) i el baix Luigi De Donato (Ariodante) formen part de l’excel·lent repartiment d’aquesta òpera que s’estrenarà al Liceu. Una obra que se situa en temps de la batalla de les Termòpiles (480 aC), tal i com il·lustrava la pel·lícula 300.

L’any 1991, Jean-Christophe Spinosi va fundar el Matheus Quartet, que evolucionà en l’Ensemble Matheus gràcies al seu desig d’innovació i contínua recerca. L’Ensemble interpreta, arreu del món, un ampli repertori que va des de la música barroca fins a la contemporània, amb instruments moderns i tradicionals. A banda, Spinosi ha treballat amb nombroses orquestres de gran prestigi a nivell mundial. Recentment ha dirigit Les Pêcheurs de perles de Bizet al Theater an der Wien de Viena, Die Zauberflöte a l’òpera d’Hamburg, Il Barbiere di Siviglia a la Wiener Staatsoper i Le Comte Ory a l’òpera de Zurich, amb Cecilia Bartoli, a banda d’haver dirigit diversos programes simfònics.

En aquesta òpera, el protagonista canta el cèlebre passatge “Ombra mai fù” (el famosíssim “Largo de Händel”), una ària de lloança a un plàtan frondós que recull la tradició que els perses van heretar dels babilonis del gust pels arbres i els jardins. Aquesta lloança, escrita originàriament per a contratenor –tot i que avui en dia també la canten mezzosopranos, com és el cas d’aquesta producció-, es basa en el llibre Històries, d’Heròdot, i explica que Serse sent una admiració tan gran per aquest arbre que li regala un collaret d’or i li assigna un guàrdia de la seva escorta per protegir-lo.

L’òpera, en tres actes, es va estrenar el 15 d’abril de 1738 (el dia de l’estrena al Liceu complirà just 278 anys) al King’s Theater de Londres, amb un llibret anònim que es remuntava a dos llibrets anteriors, de Nicolà Minato (1654, i musicat per Cavalli) i de Silvio Stampiglia (1694, i musicat per Bononcini). L’òpera, emplaçada a la vora de l’Hel·lespont a l’època de la Segona Guerra Mèdica (480 aC), explica com el rei Xerxes I (Serse) intentarà conquerir el cor de Romilda. És una història d’amor i engany amb una trama artificiosa amb diversos registres, que inclouen la ironia i la comicitat per marcar un distanciament amb el tema dels herois. L’extraordinària música händeliana acompanya l’expressió de sentiments, de les situacions i la psicologia dels personatges amb una gran llibertat formal i eficiència teatral.