Etheria és la història de la primera dona viatgera que ens va deixar notícia escrita del seu periple fins a Terra Santa

a8601bf0-c041-44ca-9ad9-6f270be509ffEtheria és la història de la primera dona viatgera que ens va deixar notícia escrita del seu periple fins a Terra Santa

● «Amb Etheria, Coia Valls ens proposa un viatge fascinant, físic però sobretot emocional, per un escenari i per una societat sotmesos a les tensions i als conflictes de la transcendental evolució ideològica que va marcar els darrers segles de la cultura romana.»

(Francesc Tarrats Bou. Director Museu Nacional Arqueològic de Tarragona)

● L’any 381 d.C parteix des d’una comunitat religiosa a Gallaecia, l’actual Galícia, en direcció a Jerusalem, trencant amb el seu petit i còmode univers per explorar nous horitzons. Amb ella viatja un llibre que es creia perdut i que pot ajudar a canviar la Història, Orígens de Roma, de Cató.

● L’Etheria també va escriure un llibre de viatges, Itinerarium ad Loca Sancta, descobert en una biblioteca de la Toscana l’any 1884, on narrava com va arribar fins a Terra Santa, però només es van trobar els escrits del trajecte entre Roma i Jerusalem.

Valls reconstrueix amb una cura extrema els enigmes de la primera part del viatge d’Etheria entre Gallaecia i Roma, aconseguint un retrat fidel i apassionant de les darreries del segle IV. En aquest període els valors s’inverteixen i els perseguits es converteixen en perseguidors. El senat romà també està dividit i la permanència de l’estàtua de la Victòria és el símbol de l’enfrontament entre pagans i cristians.

El seu recorregut per ciutats com Lugo, Saragossa, Tarragona, Barcelona, Girona i Roma, entre d’altres, es presenta farcit d’intrigues, encontres i perills, configurant una realitat diferent de la que esperava. Sobretot perquè, contra tot pronòstic , l’assalta una certesa: Compartir límits ajuda a generar vincles, a anar més enllà del que ens haguéssim atrevit a somiar.

Sovint, però, les coses no són com les havíem previst. L’aparició d’Irene d’Aveleda, una patrícia que sota l’aparença de lluitar per una noble causa cerca venjança, obligaran la pelegrina a prendre decisions insospitades i enfrontar-se a les seves pròpies contradiccions.

Dues dones capgiren els seus destins en aquest calidoscopi d’un temps en crisi. Un cant a la tolerància i l’amistat, a la capacitat de convertir el viatge en una experiència de vida. Perquè res no està escrit a les estrelles.

L’AUTORA

Coia Valls (Reus, 1960) és escriptora. També treballa com a logopeda. Ha publicat les novel·les La princesa de jade (2010), premi Néstor Luján de Novel·la Històrica, i El mercader (Edicions B, 2012), premi dels Lectors de L’Illa dels Llibres, premi a la Millor Novel·la en català de Llegir en Cas d’Incendi i premi a la Millor Novel·la Històrica 2012 de la web Novel·les Històriques, traduïda a diversos idiomes i adaptada al teatre per l’autora, com la resta de les seves obres. Així mateix és autora de Les torres del cel (Edicions B, 2013), sobre els orígens del monestir de Monsterrat, La cuinera (Edicions B, 2014), també premi a la Millor Novel·la en català de Llegir en Cas d’Incendi, i que parla sobre quan Barcelona va començar a experimentar el gust per la gastronomia i va adoptar les influències franceses, i Amor prohibit, on en una època tan convulsa com el primer terç del segle XV un sacerdot i una noble rural lluiten pel seu destí.

En l’àmbit de la literatura infantil i juvenil ha publicat Marea de lletres que maregen (2010) i L’ombra dels oblidats (2011). És administradora del blog El quadern taronja i en la seva faceta d’actriu ha rodat recentment, a les ordres de l’escriptor i cineasta Jordi Lara, el film Ventre blanc.

L’autora Coia Valls serà a Barcelona el dimecres 6 d’abril per presentar Etheria