EXPOSICIÓ ANNA LIZARAN : del 23 de gener a 31 de juliol del 2014/ Teatre Lliure – Gràcia i Montjuïc

expo

EXPOSICIÓ ANNA LIZARAN
del 23 de gener a 31 de juliol del 2014
Teatre Lliure – Gràcia i Montjuïc

coordinació, guió i textos Guillem-Jordi Graells
comissariat fotogràfic Ros Ribas
disseny d’espai i ambients Pep Duran Esteva
producció Teatre Lliure – Teatre Públic de Barcelona

Al cap d’un any d’haver-nos deixat, el Teatre Lliure, del qual va ser una de les fundadores, ret homenatge a l’actriu i a la dona que en fou un dels puntals constants. En la memòria dels seus companys de feina –al teatre, al cinema i a la televisió– i sobretot en la del seu públic, la seva presència és manté inesborrable però volem contribuir a recordar-ne les fites, tant les dels seus grans èxits com les més desconegudes, segurs que globalment conformen una de les trajectòries més sòlides i fascinants de la interpretació del darrer mig segle.

Però la història lizaraniana arrenca molt abans, a Esparreguera –uns orígens mai desmentits, ben al contrari: la Passió, el teatre d’aficionats, el grup independent local… fins a l’anada a Barcelona, l’aprenentatge a Estudis Nous de Teatre, la creació de Comediants i, finalment, el salt a París, el mestratge de Jacques Lecoq. Tot això és evocat, amb fotos i documents, en la part de l’exposició que diposem al bar del Lliure de Gràcia.

A la seu de Montjuïc, un seguiment sistemàtic de la seva carrera interpretativa des del 1976 fins a la darrera i frustrada estrena, en el TNC, de La Bête. Més de mig centenar d’espectacles, la immensa majoria al Lliure, a través de les fotos ja clàssiques de Ros Ribas, i les seves incursions en altres teatres i companyies, en el cinema, la televisió. I també l’Anna-Anita menys coneguda, la del treball d’assaig, la vida quotidiana, les complicitats de feina, la família i les amistats personals. I un audiovisual que resumeix essencialment algun dels seus grans moments interpretatius i la seva personalitat directa, amable o contundent, amb la seva capacitat per singularitzar el tracte amb cadascun dels seus interlocutors.
Una evocació que no ens compensa de la pèrdua però que ens pot ajudar a reviure experiències intenses, situacions inoblidables, moments màgics… Tot allò que li devem.
Gràcies… i anem a comprar una nevera.
Guillem-Jordi Graells

fotografies Ros Ribas, arxiu, Pau Barceló, Montse Faixat, Albert Fortuny, Francesc Melcion, Teresa Miró i David Ruano
figurins Fabià Puigserver, César Olivar, María Araujo i Mercè Paloma
disseny dels plafons fotogràfics Jaume Llonch / audiovisual Mar Orfila / ampliacions Sabaté

agraïments María Araujo, Francesc Bellmunt, Rosa Bertranpetit, Irene Bordoy, Francesc Castells, Comediants, Pau Freixas, Kima Guitart, Manual Produccions, César Olivar, Mercè Paloma, Dora D. Pawlowsky, Ventura Pons, Andreu Sitjar, Teatre Nacional de Catalunya, RTVE a Catalunya Anna Valls i el personal del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre i Rosa Vergés

horaris de Gràcia cada dia a partir de les 18h., excepte els dilluns i els diumenge que no hi hagi funció
horaris de Montjuïc els dies de funció, des de dues hores abans de l’espectacle
entrada lliure