FESTIVAL ALCOOLS, POESIA EN ESCENA (del 10 de febrer al 18 d’abril de 2015) La Seca/Espai Brossa

 

 

FESTIVAL ALCOOLS, POESIA EN ESCENA

ALCOOLS, una fórmula que cura i embriaga fent referència a un dels grans llibres de tots els temps, ALCOOLS, de Guillaume Apollinaire

AlcoolsWeb_529

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sala Palau i Fabre

Dates

Del 10 de febrer al 18 d’abril de 2015

Sobre Alcools

Mai com fins ara la poesia catalana havia gaudit d’una època de tanta plenitud, amb quatre generacions d’autors que conviuen amb normalitat, amb poetes populars, poetes que comencen, poetes avantguardistes, poetes intimistes, poetes que reciten, poetes que tradueixen altres poetes, poetes que recorden altres poetes… I ALCOOLS vol posar damunt la taula tot això i, a més, fer-ho visible més enllà dels festivals i cicles ja establerts, amb una combinació d’autors que recitaran llibres que han marcat una època, autors que presentaran nous espectacles i músics i actors que donaran veu als poetes.

Els poetes d’ALCOOLS són una tria del millor que qualsevol lector pugui tenir a casa seva. I ara, a més, de prop, cara a cara, els podrà escoltar. Durant gairebé tres mesos podrà acudir a La Seca, la nova casa dels poetes, per trobar veus que ja coneix i, alhora, descobrir noves veus que potser desconeixia.

La parenta pobra, que deia Bartomeu Fiol, viu el seu moment. Sap que no deixarà el carrer, la mala vida i l’amor desfermat, però vol que tothom sàpiga que l’hora dels planys s’ha acabat. Ara toca conquerir de nou el públic, agafar-lo per les solapes i dir-li: som aquí, som el present. No ens oblidem del passat gloriós i començarem agenollant-nos-hi al davant, reclinatori inclòs, tot i que deixarem ben clar que el que ens mou, el que ens permet viure, és el present.

Andreu Gomila , director d’Alcools

Programació dels recitals

Sílvia Bel i Roger Mas: La carn vol carn, d’Ausiàs March

10 de febrer de 2015 a les 21h – Inauguració d’Alcools a Sala Joan Brossa

L’actriu Sílvia Bel i el cantautor Roger Mas protagonitzen l’estrena del festival ALCOOLS amb un espectacle al voltant de la poesia d’Ausiàs March, poeta valencià del segle XV que és al capdamunt del cànon de la poesia catalana de tots els temps.

Roger Mas (Solsona, 1975) és el millor cantautor de la seva generació. Ha publicat vuit discos i ha guanyat premis com el Puig-porret, l’Altaveu o l’Enderrock al millor disc. Ha estat capaç de barrejar la cançó d’arrel italiana amb el folk, el pop i la cobla. Pot agafar la guitarra elèctrica i alhora enfrontar-se a la Cobla Sant Jordi. Pot tocar al PopArb i alhora fer teloner de Georges Moustaki.

Sílvia Bel (Barcelona, 1970) és avui dia l’actriu que millor interpreta la veu dels poetes. Damunt dels escenaris, ha protagonitzat obres de Pinter, Rodoreda, Wilde, Ravenhill, Crimp, etc. I la crítica sempre ha destacat la seva dicció acurada i el naturalisme i entrega de les seves interpretacions.

Enric Casasses: Uuuuh!

12, 13 i 14 de febrer de 2015 a les 21.30h – Sala Palau i Fabre

El poeta de Barcelona és, segurament, l’autor més polifacètic en actiu. Enric Casasses (Barcelona, 1951) ha publicat una vintena de llibres, ha col·laborat amb músics com Pascal Comelade, ha traduït William Blake o Max Jacob, ha ajudat a recuperar autors com Juli Vallmitjana, però sobretot és conegut pels seus recitals electritzants. Ha guanyat tots els premis que val la pena guanyar, des del de la crítica Serra d’Or al Carles Riba.

Josep Pedrals: El romanço d’Anna Tirant

19, 20 i 21 de febrer de 2015 a les 21.30h – Sala Palau i Fabre

Antigament conegut com “el Mozart de la poesia catalana”, Josep Pedrals (Barcelona, 1979) s’ha consolidat com una veu imprescindible de la poesia catalana contemporània amb El romanço d’Anna Tirant, premi Lletra d’Or 2013. Ha portat els seus versos per Europa, Àsia i Amèrica i coordina els recitals del bar Horiginal, temple de la poesia barcelonina.

Joan Margarit: Des d’on tornar a estimar

26 de febrer de 2015 a les 21.30h – Sala Palau i Fabre

Joan Margarit (Sanaüja, 1938) és un dels autors més llegits de la literatura catalana contemporània. Els seus llibres de poesia es publiquen com les novel·les, és a dir, amb tiratges generosos i tapa dura. I molts lectors que l’esperen. Ha guanyat el premi de la Crítica Serra d’Or i el Nacional de Poesia de les Lletres espanyoles. I és assagista i traductor. Presentarà el seu últim llibre.

Llucia Ramis i Andreu Gomila: Felanitx

5, 6, 7 de març de 2015 a les 21.30h – Sala Palau i Fabre

Què és Felanitx? Un mite? Una llegenda? Un poble de Mallorca? Terra de poetes? És on van néixer Joan Estelrich, Miquel Barceló, Arnau Pons, Miquel Bauçà i… els pares de Llucia Ramis i Andreu Gomila, que en aquest recital repassaran les glòries i misèries de la vila a través de la seva memòria personal, la seva obra i les obres mestres dels seus coetanis.

Llucia Ramis (Palma, 1977) és autora de tres novel·les generacionals, des de ‘Tot el que es pot fer a Barcelona quan tens 30 anys’ fins ‘Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes’. Periodista, guanyadora del premi Josep Pla i del Time Out Barcelona a la millor obra de creació, és una de les veus més agosarades de la seva quinta.

Andreu Gomila (Palma, 1977) és poeta i periodista. Ha publicat quatre llibres de poesia, l’últim dels quals és ‘Carrer dels dies’. Va guanyar el premi Amadeu Oller el 2001 i el 2010 va publicar la novel·la ‘El port. No serà res de mi’, ambientada al port de Felanitx.

Sebastià Alzamora: Mula morta

12, 13, 14 de març de 2015 a les 21.30h – Sala Palau i Fabre

És segurament el millor poeta de la seva generació. Premi Sant Jordi de novel·la, premi Carles Riba, Sebastià Alzamora (Llucmajor, 1973) portarà a escena un dels millors llibres de poesia catalana del segle XXI, Mula morta, un volum mordaç i contundent, tant en el fons com en la forma.

Feliu Formosa

19 i 20 de març de 2015 a les 21.30h – Sala Palau i Fabre

Feliu Formosa (Sabadell, 1934) és, sens dubte, un dels grans poetes contemporanis d’aquest país. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, premi de la Crítica Serra d’Or, premi Nacional de Poesia de les Lletres espanyoles i un llarg etcètera de distincions condecoren aquest autor que també ha traduït Georg Trakl, Thomas Mann o Franz Kafka.

Martí Sales i Núria Martínez Vernis: Alcohols

26, 27 i 28 de març de 2015 a les 21.30h – Sala Palau i Fabre

Dos dels millors rapsodes contemporanis estrenaran un espectacle sobre l’alcohol i la poesia. Martí Sales (Barcelona, 1979) és traductor, músic i poeta, autor de llibres generacionals com Dies feliços a la presó o Ara és el moment i de discos que han marcat una època amb la seva banda Els Surfing Sirles. Núria Martínez Vernis (Barcelona, 1976) és de les poetes més originals i punyents gràcies a obres com Deix on dir o Quantes mentides fan una sola veritat.

Teresa Colom

9, 10 i 11 d’abril de 2015 a les 21.30h – Sala Palau i Fabre

Teresa Colom (La Seu d’Urgell, 1973) ha estat talent FNAC 2009 per On tot és vidre, del qual en va fer un espectacle. Ara publica el seu primer llibre de narrativa, La senyoreta Keaton i altres bèsties. Té una poesia encisadora i quotidiana que et clava a la cadira.

David Castillo: Èxits secrets, contracultura i corrupció

16, 17 i 18 d’abril de 2015 a les 21.30h – Sala Palau i Fabre

Poeta, novel·lista i periodista, David Castillo (Barcelona, 1961) ha guanyat el premi Sant Jordi, el Carles Riba, el Crexells i és un dels grans dinamitzadors de la poesia catalana contemporània. Farà tres recitals al voltant de la seva obra, els poetes de la contracultura i la corrupció.

Horaris i preus

Horaris

Dimarts 10 de febrer a les 21h a la sala Joan Brossa – inauguració

Tots els dijous, divendres i dissabtes a les 21.30h a la sala Palau i Fabre (consultar programació)

Preus 15€ a la Sala Joan Brossa i 12€ a Sala Palau i Fabre

Col·laboradors

Amb el suport de:

Institució de les Lletres catalanes, Ajuntament de Barcelona, Institut català d’empreses culturals i Fundació Lluís Carulla.

Media Partner:

Time Out

Amb la col·laboració de:

El Periódico i TR3SC