FESTIVAL INTERNACIONAL DE PALLASSOS DE CORNELLÀ – MEMORIAL CHARLIE RIVEL Del 17 al 23 d’octubre. Cornellà de Llobregat

FESTIVAL INTERNACIONAL DE PALLASSOS DE CORNELLÀ – MEMORIAL CHARLIE RIVEL

Del 17 al 23 d’octubre. Cornellà de Llobregat

ZONA DE PREMSA

CAT · CAST

“Tinc la riquesa de no voler ser ric. I conec l’utilitat de l’inútil”

Joan Brossa

 

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà dóna a conèixer les dates i un avançament de programació

El festival se celebrarà entre el 17 i el 23 d’octubre i s’escamparà per tota la ciutat de Cornellà.

Enguany la direcció artística del festival l’assumeix el pallasso Tortell Poltrona, que va ser un dels fundadors del certamen.

Una de les grans novetats del festival és la celebració de la primera Convenció del món Pallasso, que durant tota la setmana reunirà a pallassos i pallasses i gent de la professió per a posar a la taula tres grans temes: ‘La Declaració Universal dels Drets dels Pallassos’; ‘El codi deontològic dels pallassos’ i ‘Com volem que sigui el festival que tenim dedicat a la nostra professió’.

Menys espectacles de sala i més al carrer: una de les màximes del Tortell Poltrona a l’hora de configurar la programació és la idea d’escampar els pallassos per tota la ciutat. S’envairan carrers, places, carpes, escoles, residències de gent gran i molts d’altres espais de Cornellà. 

El Premi Nas d’Or es lliurarà al pallasso suís Dimitri, recentment desaparegut i que va participar en la gala de la primera edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà l’any 1984.

El Festival l’organitza l’Ajuntament de Cornellà i enguany celebra ja la seva 17a edció. El consistori fa una aposta clara per la cultura i en concret del món del pallasso, que ja s’ha convertit en un tret característic de la ciutat. 

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà – Memorial Charlie Rivel se celebrarà del 17 al 23 d’octubre a multitud d’espais de la ciutat. Enguany n’assumeix la seva direcció artística el pallasso Tortrell Poltrona. 

Una de les grans novetats d’aquesta nova edició serà la celebració de la primera convenció del Món Pallasso, que tindrà lloc durant tota la setmana del festival. Segons declara el seu director, Tortell Poltrona, ‘els pallassos i les pallasses ens mereixem un festival en què poder creure i sentir-lo nostre; volem un marc on posaren valor els pallassos de proximitat, trobar-nos, fer una festa (festival), menjar junts, distribuir la dotació econòmica, compartir el temps, compartir-lo amb la gent de Cornellà i finalment, poder parlar en tres grans taules, de tres grans temes que ens interessen i força: ‘La Declaració Universal dels Drets dels Pallassos’; ‘El codi deontològic dels pallassos’ i ‘Com volem que sigui el festival que tenim dedicat a la nostra professió’.

Durant la celebració del festival, els pallassos volen estar el màxim temps junts, participant de la convenció, de l’arribada dels pallassos, anant pels carrers i als mercats d’una manera improvitzada, participant dels vermuts musicals, a taules rodones, a xerrades, a projeccions, dinant i sopant junts, participant i anant a veure les Gales de la nit, o els espectacles per a escolars i joves dels matins, o els espectacles especials dedicats a tots els que serem a Cornellà, i amb una intervenció important pels carres i places de la vila de divendres tarda a diumenge, de la forma més senzilla i directa, gairebé a pèl, i amb el públic molt, molt a prop.

Per acabar, el diumenge a la tarda hi haurà un gran ball popular de Pallasses, Pallassos i músics amics dels pallassos amb un grapat d’artistes convidats encapçalats per en Joan Garriga, (La Troba Kung Fu) que a partir d’ara us anirem desvetllant poc a poc.


La carpa i el carrer, la base del festival 2016

Una carpa pensada per a pallassos a la Plaça Catalunya, els teatres com l’Auditori Sant Ildefons i el Patronat, i aquest any també l’Auditori de Cornella que acollirà dos espectacles en la seva programació: Leo Bassi que presentarà la Misa Patólica i la companyia francesa l’Enterprise que presentara l’espectacle Carnages, i més de 15 espais al carrer durant tot el cap de setmana.


El Premi Nas d’Or: al pallasso suís Dimitri

El Premi Nas d’Or es lliurarà al pallasso suís Dimitri, recentment desaparegut i que va participar en la gala de la primera edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà l’any 1984.


La imatge del festival, feta per un infant de Cornellà

Una nova imatge creada a partir del dibuix d’un nen de Cornellà; una imatge més propera que mai.

El nen es diu Martín Luz, té 6 anys, està al grup Sol Solet i des de P3 que ve al Club Infantil Juvenil Sanfeliu Sant Ildefons. És un nen tímid que li agrada molt dibuixar, les claus i cargolar i descargolar coses. També li agraden els animals (té un gat a casa) i sempre està disposat a col·laborar amb el grup tot i que a vegades és una mica entremaliat.

L’adaptació del cartell ha estat obra de la dissenyadora Elena Losada.
El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà – Memorial Charlie Rivel està organitzat per l’Ajuntament de Cornellà i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Inaem del Ministeri de Cultura.

Avançament de programació:

Leo Bassi (Misa Patólica)

La Gran Missa Patólica representa una fita en la carrera teatral de Leo Bassi perquè no és una obra de Teatre sinó l’adaptació a l’escenari d’una veritable «missa» bufonesca de la famosa Esglèsia Patólica fundada per l’Il·lustre Pallasso.

Des de la seva inauguració a Madrid, aquest lloc de culte anomenat El Paticano de Lavapiés, dedicat a l’adoració d’un ànec de goma groc «redemptor», celebra regularment misses i esdeveniments com casaments i batejos amb la seva pròpia litúrgia. El més singular és que el que comença com una entremaliadura original i divertida es converteix en alguna cosa que transcendeix la sàtira, posant en evidència les contradiccions sempre més grans entre la narrativa oficial de la nostra societat i els valors que la gent viu.

La Gran Missa Patólica no es limita només a ser un contenidor irònic per ordenar els arguments laics clàssics. Arran dels seus propis enfrontaments amb els defensors intolerants de la Religió, Bassi ha arribat a una conclusió fonamental: El Riure és sagrat i l’Art del Pallasso té una funció que connecta amb l’essència de l’ésser humà.
Pocosapiens – 2ridicolous 

De vegades plàcids i poètics, altres en veu alta i sorollosa, peró sempre profundament impressionants son els POCOSAPIENS. Les històries d’aquests dos pallassos son plenes de malícia i d’humor obscur, i malgrat tot sont adorables.

Originari de rússia Edouard Neumann, fundador del famós duo “KGB Klowns” i el seu company Oriol Boixader exportat a Europa per la companyia catalana “Monti i Cia”, són el cos i l’ànima de l’autèntic clown. La seva coincidència en un compromís comú al CIRC RONCALLI va demostrar que tot encaixava i van poder perfeccionar la comú interacció.

POCOSÀPIENS Clowns persuadeixen per la seva expressivitat, per la contagiosa alegria i per mantenir constantment el públic en una entranyable situació, davant del mirall. Impactantment divertits, mímics i gestuals, virtuosos i musicals, sempre us deparen una sorpresa.


Los Galindos
(Maiurta)

«Volia trobar-me tot sol a la pista, amb la música que basteix el decorat sonor que la fantasia reclama. Volia fer tantes coses que quasi no era possible desxifrar-les. Entre les serradures dels llistons de la iurta vaig retrobar el meu pare, a l’obrador del forn on vaig créixer. Enfilant situacions em vaig trobar enfront del més essencial del que sóc, del que he fet, del que m’agrada i de la possibilitat.

He volgut servir-me d’objectes i artificis escènics que fa temps m’acompanyen. He teixit sense coherència cronològica per bastir un espai de joc, per explicar un conte sense història, per fer circ sense proesa. Ser jo i també els personatges que represento, que no són altres que jo mateix en l’instant que màgicament se’ns presenta cada vegada de nou.

Vull compartir amb vosaltres aquest espai de trànsit i d’estada, persistir en el plaer d’emocionar-se, aprendre i experimentar en llibertat. Qui sap, potser s’aixeca la pols dels camins que agita la memòria dels viatgers…»

Marcel Escolano


L’Enterprise
(Carnage)

Carnage és una celebració col·lectiva amb set pallassos. Els pallassos ofereixen una forma diferent d’estar junts, no voluntària, orgànica i essencial. 

Aquestes figures marginals que no tenen lloc en una història reflecteixen els nostres desitjos absoluts i íntims, en excés. La seva marginalitat fa cos fet món. Pallassos empenyen la porta del teatre i la literatura, que ens tornen a explicar que més que unir-nos, més gran és la necessitat d’aprofundir en la nostra solitud.
L’Enterprise (Le 6ème Jour)

La pallassa Arletti comença en una situació estranya: ha de tenir una conferència. Ella posa tota la seva convicció de pallasso, feta de poca traça, invencions poètiques, la fantasia i l’amor simplement humà.

En el Gènesi, Déu, el sisè dia va crear moltes coses, bèsties, animals salvatges de la terra (aus i peixos, que ho va fer el dia abans) – i també, però no menys important: la dona i home. Això és el que va a aprendre, sense adonar-Arletti.

Des de 1984, Catherine Germain encarna aquesta pallassa Arletti, que va continuar durant més de vint anys una aliança d’empreses amb François Cervantes, autor i director artístic del negoci de la companyia. Així Arletti i sense gràcia roba el maletí d’un professor cansat que es queda adormit al peu d’un arbre a l’espera de l’hora de la seva conferència sobre la Genèsi, i ella entra a l’habitació en el seu lloc.

 
 
 Festival: festa que es realitza de manera periòdica

Internacional: participació de dos països o més o que transcendeix del propi país

Pallassos: persones vestides de forma estrafolària que fan riure

Cornellà: població del Baix Llobregat

Memorial: homenatge a una persona difunta

Charlie Rivel: Josep Andreu Lasserre

Un festival pels cornelanencs i també per les pallasses i pels pallassos, pels de fora, però principalment, pels d’aquí.

Tortell Poltrona