FETS DESFETS (DEIXALLES) 12 de desembre de 2015, a les 10.30 h | Fundació Antoni Tàpies

Objeciones_3-734817
FETS DESFETS (DEIXALLES)

12 de desembre de 2015, a les 10.30 h | Fundació Antoni Tàpies

Dissabte 12 de desembre, 10.30 h

FETS DESFETS (DEIXALLES)

Primer seminari del projecte Objections. De les trajectòries dels objectes.

Amb la participació de: Fernando Domínguez Rubio, Nathalie Ortar, Irene Sabaté Muriel i l’equip d’Objections: Blanca Callén, Soledad Gutierrez i Laurence Rassel.

“… Les mercaderies, com les persones, tenen una vida social”
Appadurai, 1991:17

Tant la vida quotidiana com en particular el món de l’art es desenvolupen establint límits entre el que es considera el seu endins i el seu defora. Els objectes que poblen les nostres llars i aquells que s’exhibeixen als museus són sotmesos a judicis de valor que distingeixen entre el seu interior i el seu exterior. Què és el que queda dins i el que es deixa fora de tots dos espais? Com es transiten i travessen, si és que és possible, aquestes fronteres? El què està fora del quotidià i de l’art? De què estan fets tots dos tipus de «deixalles»? Com es fan els «fets»?

Mentre alguns objectes quotidians acaben per ser expulsats dels nostres espais i usos habituals sota criteris de desgast, inutilitat, desafecció, obsolescència o qualsevol altra raó personal o fins i tot d’època, uns altres es guarden i mantenen, de vegades ignorats i de vegades sotmesos a manyagues, cures i atencions. Els que són rebutjats com a mercaderies, béns de consum o objectes d’ús transitaran cap a nous espais i règims de valor que els transformaran en les seves formes, usos, contextos o significats fins a convertir-los, la majoria de les vegades, en “deixalles”. Però en ocasions també ocorre que són revaloritzats i recuperats per l’art com a obra o matèria primera creativa. Una vegada dins d’aquest circuit, aquests objectes esdevinguts en obres d’art necessiten ser mantinguts com a tals.

Des del projecte Objections (Objeccions), desenvolupat en la Fundació Antoni Tàpies en col·laboració amb el Museum voor Schone Kunsten, Gent (Bèlgica) i el 49 Nord 6 Est – FRAC Lorraine, Metz (França) en el marc del projecte europeu Manufactories of Caring Space-Time(Manufactures de la cura de l’espai-temps), ens interroguem com els «fets» acaben en «deixalles» i com aquests últims tornen al «fet». Quins són les condicions i motius que empenyen als nostres objectes i pràctiques quotidians al defora dels seus usos, a l’oblit i el residu?; quins són les condicions i els motius que els traslladen, recuperen, re-activen i atreuen de nou cap a altres espais, aquesta vegada de caràcter artístic?; també ens preguntem per totes aquelles pràctiques i agents invisibles, invisibilizats, que els creen, mantenen i conserven com a «fets», distingint-los de les «deixalles».

Aquest primer seminari es proposa com un espai públic i col·lectiu des del qual intentar respondre a alguna d’aquestes qüestions. Per a això, comptarem amb la presència de tres especialistes en antropologia econòmica i del valor, sociologia de l’art i estudis del manteniment i la reparació, i el cicle de vida dels objectes. Les seves intervencions es posaran en diàleg amb la primera part de la recerca conduïda per l’equip d’Objections, dedicada a recol·lectar objectes rebutjats juntament amb les narracions de la seva deixalla elaborades pels seus propietaris. Aquests objectes es troben, de moment, en un estat de transició, entre usos i valors, entre categories.

Programa

10.30 h Bienvenida i presentació d’Objections, Blanca Callén, Soledad Gutierrez i Laurence Rassel.

11.00 h Lògiques de circulació i règims de valor: una aproximació antropològica, Irene Sabaté.

11.40 h Objects as memory maker (Objectes com a fabricants de memòria), Nathalie Ortar.

12.20 h Pausa-cafè.

12.40 h Entre coses i objectes, Fernando Domínguez Rubio.

13.20 h Mesa de debat comú.

Participants

Irene Sabaté Muriel: Doctora en Antropologia per la UB, investigadora i professora d’antropologia a la mateixa universitat. Autora d’Habitar tras el Muro. La cuestión de la vivienda en el este de Berlín.

Fernando Domínguez Rubio: Doctor en Sociologia per la UCM, investigador i professor en Sant Diego-UCLA. És autor de The politics of knowledge (Domínguez Rubio, F., Baert, P (Eds.) i MoMA and the Relentlessness of Things (en curs).

Nathalie Ortar: Doctora en etnologia, investigadora al Laboratori d’Economia dels Transports en ENTPE. Coorganitza juntament amb Elisabeth Anstett el seminari La Segona Vida dels Objectes a l’EHESS Paris. Ambdues han editat La deuxième vie des objets. Recyclage et récupération dans les sociétés contemporaines (2015).

Des de l’equip d’Objections :

Blanca Callén: Doctora en Psicologia Social, coordinadora del Màster en Recerca i Experimentació en Disseny de BAU, investigadora del grupo de recerca GREDITS-BAU i professora a les universitats UVIC, BAU, UOC i la Facultat Pere Tarrés-Ramón Llull.

Soledad Gutierrez: Comissària independent.

Laurence Rassel: Comissària, professora i gestora; va ser directora de la Fundació Antoni Tàpies des de 2008 fins a juny del 2015.

Calendari: dissabte 12 de desembre, 10.30 h
Lloc: Fundació Antoni Tàpies
Idioma: castellà (anglès amb traducció simultània)
Entrada gratuïta. Aforament limitat

Més informació http://www.fundaciotapies.org/site/spip.php?article8435