Figurativas’15 reuneix a Barcelona grans noms de l’art contemporani (17, 18 i 19 de juliol)

8è CONCURS DE PINTURA I ESCULTURA [FUNDACIÓ DE LES ARTS I ELS ARTISTES]

pincells

 

 

 

 

Figurativas’15 reuneix a Barcelona grans noms de l’art contemporani

•Antonio López, Richard Estes i Odd Nerdrum són alguns dels membres del jurat internacional que fallarà el concurs més important de pintura figurativa a Europa, en el que enguany s’han inscrit 2.459 artistes.

•Les deliberacions tindran lloc els dies 17, 18 i 19 de juliol. El 20 de juliol es farà públic el veredicte i les obres guanyadores s’exposaran al Museu Europeu d’Art Modern a partir del 20 de novembre.

•Després de vuit anys d’història, Figurativas es consolida i aposta per la internalització establint ponts amb els principals centres d’art del món. El certamen està dotat amb un Primer Premi de Pintura de 36.000€ i un Fons d’Adquisició d’Escultura de 40.000 €

•El MEAM (Museu Europeu d’Art Modern), propietat de la Fundació de les Arts i els Artistes, exposa al cor de Barcelona grans obres contemporànies d’art figuratiu

 

Els dies 17, 18 i 19 de juliol es reuneix al MEAM (Museu Europeu d’Art Modern) el jurat internacional del 8è Concurs de Pintura i Escultura Figurativas 2015, integrat per reconegudes personalitats del món de l’art contemporani com són els pintors Odd Nerdrum, Antonio López i Richard Estes. S’hi afegeixen els pintors Lita Cabellut, Daniel Graves, els galeristes Leandro Navarro i Santiago Sánchez, el crític d’art Tomás Paredes i José Manuel Infiesta, director de la Fundació de les Arts i del MEAM. Tots nou fallaran el concurs de pintura i escultura figuratives, un dels certàmens d’art més importants d’Europa, convocat per la Fundació de les Arts i els Artistes. El seu veredicte es farà públic el dilluns 20 de juliol.

 

Aquest certamen internacional ha rebut enguany 2.459 sol·licituds. La bona acollida de la convocatòria (que ha superat totes les expectatives dels seus organitzadors), així com l’excepcional composició del jurat, el converteixen en un dels més importants en la seva especialitat. Figurativas’15 està dotat amb un Primer Premi de Pintura de 36.000 €, un Fons d’Adquisició d’Escultura de 40.000 € i un fons a determinar per a l’adquisició d’obres.

 

Després de set convocatòries, el concurs aposta clarament per la internacionalització. Ho fa incloent en la composició del jurat grans pintors d’arreu del món i potenciant la comunicació amb centres de referència a nivell mundial, com l’Art Renewal Center i la Grand Central Academy of Art of New York, als Estats Units, o la Florence Academy of Art, a Itàlia. A més, les sol·licituds rebudes són d’artistes provinents de diversos països.

 

El passat divendres 30 de maig va finalitzar el període d’inscripció d’obres a la convocatòria. Després d’una pre-selecció, els artistes escollits van procedir a l’enviament físic de l’obra per optar a la Selecció, Menció d’Honor, Premi o Adquisició. El veredicte del jurat, reunit al MEAM de Barcelona durant tres dies, es comunicarà als premiats el dilluns 20 de juliol. El jurat podrà seleccionar i concedir tantes Mencions d’Honor com consideri oportunes en ambdues modalitats, les quals passaran a ser propietat de la Fundació i a formar part de l’exposició i del catàleg. El 20 de novembre tindrà lloc l’acte de lliurament de premis i la inauguració de la mostra de les obres seleccionades, el millor aparador col·lectiu d’art figuratiu contemporani.

 

 

Un certamen ja consolidat

La Fundació es va presentar en societat el 2006 amb la convocatòria del Primer Concurs de Pintura Figurativa, que partia amb la important dotació de 120.000 € en premis. Aquesta primera acció va donar lloc a la participació de més de 900 artistes i la selecció de 30 obres que va evidenciar la presència de la figuració en el panorama artístic contemporani. Les següents convocatòries van introduir novetats com l’ampliació del concurs a la disciplina d’escultura i la remodelació del jurat, format per importants personalitats del món de l’art que van donar suport a la iniciativa aportant prestigi i consolidació al certamen.

Un dels distintius del concurs és la importància de la seva cerimònia de lliurament de premis, concebuda com una gran festa per a tots els artistes, seleccionats o no. En anteriors edicions, l’acte s’ha celebrat a Madrid (al Museu Thyssen Bornemisza, la Casa América i la Casa de la Moneda) o al CCCB de Barcelona. Aquest any tindrà lloc a les sales d’exposició del Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) de Barcelona. Després del lliurament de premis, les obres seran presentades temporalment en un espai expositiu, responent a la necessitat de donar a conèixer al públic el treball d’aquesta generació d’artistes que utilitzen el llenguatge figuratiu com a forma d’expressió