GÖTTERDÄMMERUNG, L’ÚLTIMA JORNADA DE LA TETRALOGIA DE WAGNER ARRIBA AL LICEU (28 de febrer i 3, 7, 11, 14, 19 de març de 2016)

"GštterdŠmmerung"GÖTTERDÄMMERUNG, L’ÚLTIMA JORNADA DE LA TETRALOGIA DE WAGNER ARRIBA AL LICEU

 

 

"GštterdŠmmerung"

 

 

 

 

 

El director musical Josep Pons tanca Der Ring des Nibelungen (L’anell del nibelung) de Robert Carsen

Totes les funcions estaran dedicades a la memòria d’Oleg Briyak i Maria Radner, víctimes de l’accident de Germanwings el març de 2015

Götterdämmerung tanca la Tetralogia Der Ring des Nibelungen (L’anell del nibelung) de Wagner al Liceu. L’última entrega del director d’escena Robert Carsen es podrà veure en 6 funcions a partir del 28 de febrer sota la direcció musical de Josep Pons al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Teatre, que també clou aquest cicle iniciat durant la temporada 2012/13 amb L’or del Rin. La producció, de l’òpera de Colònia, compta amb les millors veus de Bayreuth: Lance Ryan com a Siegfried, Iréne Theorin com a Brünnhilde, i Hans-Peter König com a Hagen, entre d’altres.

Götterdämmerung segueix la lluita entre déus, herois i criatures mitològiques sobre el màgic anell que atorga la dominació del món. Carsen, que es va enfrontar a la direcció escènica de la Tetralogia ara farà 12 anys, ho recorda amb molta exigència: “Són setze hores de música i un llibret que mira a molts aspectes, al que cal afegir els temes escènics, amb detalls que van des de la caracterització dels intèrprets als espais poètics en què transcorre l’acció”. “El meu Ring”, comenta Carsen, “presenta un món sense aigua, un bosc mort, neu, fred, calor extrema. I també posseeix una mirada a conflictes socials, immersos en un règim proletari i combatiu davant d’una tirania. És com un fris de la guerra europea, i l’estètica nazi funciona molt bé en aquest entorn”.

Aquest drama musical en tres actes, amb llibret del propi compositor, s’ha representat un total de 68 vegades a la programació del Liceu, el darrer cop el juliol de 2004. El Cor del Liceu, sota la direcció de Conxita Garcia, destaca per la seva intensa intervenció a l’acte II on Hagen crida als vassalls de Gibisch. En aquest moment el cor d’homes, l’únic de tota la Tetralogia sona terrorífic i després alegre i jovial. Götterdämmerung clou un cicle sobre la destrucció on Carsen prioritza la honestedat de la història i defensa la devastació perquè tot pugui tornar a començar de nou.

Totes les funcions de Götterdämmerung estaran dedicades a la memòria d’Oleg Briyak i Maria Radner, Alberich y Erda respectivament a l’òpera Siegfried de la passada temporada, víctimes de l’accident de Germanwings el març de 2015.