Grans artistes locals i internacionals, a la programació del Grec 2015

GREC FESTIVAL DE BARCELONA 2015

 

 

 

cabecera_prensa_grec015

 

 

 

La 39a edició del Grec Festival de Barcelona tindrà lloc de l’1 al 31 de juliol de 2015 amb un centenar de propostes de teatre, dansa, música, circ i espectacles híbrids i multiformat . També inclou un extens programa d’activitats paral•leles adreçades tant a professionals com a espectadors.

En aquesta edició creixen les propostes internacionals, el Grec és l’aparador de les millors creacions escèniques que es fan arreu del món, enguany s’incrementa la programació de propostes internacionals amb 17 produccions de teatre, dansa i
nous formats híbrids.

El festival és també una plataforma de dimensió internacional, per això aposta per coproduir internacionalment i ho fa en 10 propostes, moltes centrades en aconseguir projecció internacional per a les companyies i els projectes catalans.

Un any més el Grec Festival de Barcelona aposta per la creació, per consolidar les produccions pròpies i coproduccions i donar als creadors, locals o forans, la possibilitat d’estrenar els seus espectacles en el marc del Festival. Enguany s’estrenaran al grec 36 espectacles.

El Grec arrenca el 30 de juny amb una festa popular a la plaça de Margarida Xirgu, un dels nous espais de l’edició d’enguany del festival. El tret de sortida del Grec el donarà el nou espectacle musical dels Obeses amb la col•laboració de Banda Municipal de Barcelona, i els ritmes energètics dels Oques Grasses. Una festa a l’aire lliure amb algunes altres sorpreses preparades per la primera nit del festival oberta a tothom.

L’espectacle inaugural tindrà lloc l’1 de juliol al Teatre Grec amb Vorònia de la companyia de dansa La Veronal, una coproducció internacional del Grec Festival en el que la companyia que dirigeix Marcos Morau ens transportarà a l’infern amb figures i imatges simbòliques i on s’exploren conceptes com la moral humana, la religió i el mal.

Un any més Montjuïc serà epicentre artístic i d’intercanvi professional amb la Plaça Margarida Xirgu, el Teatre Grec, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, l’Institut del Teatre i el Museu d’Arqueologia de Catalunya com a punts neuràlgics de la programació i també d’algunes de les activitats paral•leles. Enguany el Grec incorpora a l’àrea de Montjuïc nous espais com la sala Hiroshima, la Fundació Miró i La Vilella.

El Grec Festival té enguany 10 coproduccions internacionals: La mesura del desordre (Thomas Hauert /Group La Bolsa); Incisions (Man Drake/Tomeu Verges); En avant, marche! (Alain Platel); Vorònia (La Veronal); WW (We Woman) (Sol Picó); El cinquè hivern (Maria Muñoz/ Pep Ramis/Mal Pelo); Aquil•les o l’estupor (La patacada, IT Dansa); 2015 com a possibilitat (Didier Ruiz, La compagnie des hommes); Ninet’Inferno. (Roland Auzet/Pascal Greggory); i, Pals (Leandro Mendoza ) TEATRE

En teatre destaquen noms com el del director holandès Ivo Van Hove que torna per tercer any al Grec i ho fa aquest cop amb l’adaptació de La voix humanine de Jean Cocteau que protagonitza en solitari l’actriu Halina Reijn. L’autor canadenc Wajdi Mouawad ha bastit un altre monòleg femení a Soeurs, el segon títol del cicle Domestic que dedica a l’entorn familiar. Un puzzleescènic amb projeccions audiovisuals elaborat a partir de la intimitat i l’autoficció. Un altre gran nom de l’escena internacional ben conegut pel públic del Grec és Alain Platel que codirigeix amb Frank van Laeke el muntatge de teatre musical En avant, marche!. Una coproducció Internacional del Grec que porta a escena una particular visió del món de les bandes, orquestres i associacions musicals i ho fa amb quatre actors, set músics i la banda Municipal de Barcelona, que, sovint, intercanvien papers. De Xile arriba la proposta de la companyia la Re-sentida. A La imaginación del futuro, insolència i transgressió en aquest muntatge que dessacralitza la història recent del seu país. La crítica política i l’anàlisi de la societat contemporània és també l’eix del muntatge The Civil Wars de Milo Rau. El director i autor torna amb la seva companyia International Institute of Political Murder per radiografiar la nostra societat en un muntatge sense concessions a l’optimisme. Els crims de guerra i la repressió són també al centre d’Helverora noc (La nit d’Helver) d’Igmar Villqist i dirigida per Dino Mustafic al Teatre Romea. Pascal Rambert dirigirà al Grec, i per darrera vegada, el seu exitós muntatge La clausura del amor on assistirem a la ruptura sentimental d’una parella, que, com sempre, Rambert fa interpretar a una parella real, aquest cop s’enfronten a l’escena l’actriu Bárbara Lennie i Israel Elejalde. 2015 com a possibilitat de la Compagnie dels Hommes i dirigida per Didier Ruiz és un format híbrid que el Grec coprodueix i estrena. Es tracta d’una experiència artística en la que pugen a l’escenari una vintena de joves d’entre 15 i 20 anys de tres instituts Barcelonins.
Roland Auzet signa Ninet’Inferno, una peça de teatre musical que ens parla de la passió amorosa, la vellesa i la joventut a partir de sonets de Shakespeare.

Pel que fa als noms de la nostra escena teatral, s’estrenarà al Teatre Grec Amor i Shakespeare, de Guillem-Jordi Graells i direcció Josep M. Mestres. Cares ben conegudes a casa nostra com Ariadna Gil, Laura Aubert, Mercè Pons o Sílvia Bel entre d’altres es posen a la pell d’alguns dels personatges shakesperians que tan bé retraten els conflictes sentimentals.
Pep Tosar dirigeix i interpreta Federico García. Flamenc, dansa, text i vídeo conformen aquesta mirada polièdrica a la vida i obra del poeta de Granada.

El Grec coprodueix aquesta temporada amb el teatres públics de la ciutat. Ho fa amb el Teatre Nacional de Catalunya, on s’estrena El Carrer Franklin de Lluïsa Cunillé dirigida per Josep Maria Miró. Una comèdia àcida que, a partir dels desnonaments, s’endinsa en un retrat afilat de la nostra societat en crisi. Al Teatre Lliure, i per primer cop a Barcelona, arriba un dels referents de l’escena teatral argentina més nova, Ciro Zorzoli. A Premis i Càstigs treballa amb la companyia catalana T de Teatre i els convida a submergir-se en els mecanismes de la representació teatral.

Fidel al seu compromís amb la nova dramatúrgia contemporània catalana, el festival coprodueix un bon nombre de muntatges que també s’estrenen al Festival. A Bluf de La Calòrica l’univers del personatges de les novel•les gràfiques del Daniel Clowes o Chris Ware impregna la proposta, que és la guanyadora del Premi Quim Masó del 2014. Digue’m la veritat és la primera producció de la Companyia Eòlia, la dramatúrgia és de Pablo Ley i la direcció de Josep Galindo. A Bangkok Antonio Morcillo situa l’escenari en un aeroport abandonat per criticar sense concessions un estil de gestió que ha conduït al malbaratament de recursos i a situacions surrealistes. Dins els paràmetres de la comèdia crítica es nou també El carrer Franklin, escrita per Lluïsa Cunillé i dirigida per Josep Maria Miró. Miró porta a l’escena també Neus Català. Un cel de plom. L’actriu Mercè Arànega dóna vida a Neus Català que fou detinguda pels nazis i deportada als camps d’extermini de Ravensbrück i Holleischen. És una adaptació del relat de la seva vida novel•lada per Carme Martí. A La Tortuga de Califòrnia, Daniela Feixas escriu sobre una noia que viu atrapada en la història familiar i en l’angoixa de la seva herència genètica. La identitat i la transformació són també alguns dels temes que aborda Albert Mestres a Aquil•les o l’Estupor. La Barcelona del 1714 es dibuixa a Ella i els arquitectes, en una història de competència, amor i guerra de Gerard Vazquez i direcció de Damià Barbany.

Trobarem a set sales de la ciutat les estrenes de coproduccions de llarga durada: el Teatre Nacional de Catalunya (El Carrer Franklin); el Teatre Romea (Sócrates, juicio y muerte de un ciudadano de Mario Gas amb Josep Maria Pou, un text de nova creació que recrea el judici a un filòsof condemnat a mort per denunciar la corrupció i la superstició); la Sala Beckett (Penso en Yu de Carole Fréchette dirigida per Imma Colomer); la Sala Muntaner (Neus Català, Cel de Plom); la Sala Villarroel (Bangkok); la Seca-Espai Brossa (La tortuga de Califòrnia) i el Teatre Akadèmia (El teatre i la pesta de Jordi Coca).

Al Teatre Lliure podrem veure també Els mots i la cosa de Jean-Claude Carrier amb adaptació de Ricard Borràs. I, finalment, al Lliure de Gràcia la peça Marat /Sade, escrita per Peter Weis el 1963 que arriba ara de la mà de la companyia Atalaya. La Sala Barts, enguany, també programa teatre, hi podrem veure el muntatge VIP dels Joglars.

DANSA

En dansa, el Grec Festival porta a escena 12 produccions, 6 de les quals són coproduccions internacionals del Festival. Com Vorònia de la companyia de dansa La Veronal que s’estrena la nit inaugural del festival al Teatre Grec. El Grec estrena i coprodueix WW (We Women) un projecte internacional que dirigeix Sol Picó, on aplega artistes de Benin, Japó o l’Índia que ballen el concepte d’identitat i gènere.
Una altra coproducció de festival és La Mesura del Desordre, el resultat de la trobada coreogràfica que Tomas Haubert, un dels noms més prestigiosos de l’escena belga, ha mantingut amb un grup de creadors i creadores de Barcelona. El coreògraf Tomeo Vergés aplega a Incisicions un tríptic dels seus estudis sobre la descomposició del moviment i la repetició. Tres peces on combina una història familiar de postguerra i els films del cineasta experimental Martin Arnold. Ina Christel Johanssen, una de les coreògrafes contemporànies noruegues més premiades i reconegudes al món, ens proposa a Zero visibility corp explorar l’ambigua frontera que separa l’hospitalitat de l’hostilitat. Jordi Cortés fa més de 10 anys que treballa amb l’ Associació Kiakhart en el camp del teatre físic i la dansa integrada, estrenen al Grec una proposta de dansa -teatre poc convencional sobre la relació que tenim amb els nostres cossos i la por a mostrar -nos tal com som. Sabine Dahrendorf i Josep Sanou prenen com a eina coreogràfica l’obra poètica i les reflexions estètiques de l’artista Perejaume a Epíleg d’un inici (El secret de les meduses ). Peeping Tom torna al festival amb una de els seves peces clàssiques À louer. Virtuosisme dels ballarins, atmosferes cinematogràfiques, de nou una peça per submergir-se en l’univers paral•lel fet de records, al•lucinacions i malsons que Peeping Tom recrea tan bé. Una de les escenes de la dansa contemporània més vives i innovadores d’Àsia, la de Corea del Sud, es torna a deixar veure al Grec en un programa que consta de tres coreografies de les companyies Noname Sosu, Sungsoo Ahn Pick-up Group i Company SIGA A El cinquè hivern, hi trobem tots els elements representatius del treball de la companyia Mal Pelo: la concepció de l’espai escènic, la força descriptiva, el treball coreogràfic i vocal, el so i la il•luminació. María Muñoz i Pep Ramis en són els creadors i protagonistes.

CIRC

El programa de circ del Grec té enguany tres espectacles: Il n’est pas encore minuit, una nova peça amb 22 acròbates en escena.de la companyia de circ XY, premi Ciutat de Barcelona per l’espectacle Le Grand C. També veurem una coproducció internacional del Grec, Pals, circ contemporani de la mà de Leandro Mendoza que s’estrena al festival. I, finalment, a cavall de la dansa, el teatre i el circ, trobarem Fuga, de la companyia Res de Res.

HÍBRIDS I NOUS FORMATS

Una altre del objectius del Grec Festival és recolzar les propostes que aposten per la hibridació de gèneres i la transversalitat d’estils. Un dels espectacles més singulars d’enguany és CaRRoussel de la companyia La Reial. Com a escenari: l’interior d’un cotxe i els textos els signen alguns dels autors més destacats de la literatura actual com Josep Maria Fonalleras, Imma Monsó o Marta Rojals, Francesc Serés i Màrius Serra. En la confluència de la dansa, el circ i les arts digitals es mou la Compagnie Adrien M / Claire B. Podrem veure aquesta experimentació visual i coreogràfica en dos muntatges: Hakanaï i Cinématique.
Emmarcat en aquest terreny d’experimentació trobem també Aquil•les o l’estupor, actors, músics i la companyia IT Dansa basteixen una narració poc convencional sobre la vida de l’heroi grec Aquil•les. Los Esqueiters, de Nao Albet i Marcel Borràs també llisca en el terreny d’allò híbrid, actors i esqueiters es barregen, entrenen, i parlen de la tradició humanista. Com nexe de la proposta, la recerca de la llibertat.
Només ens vol protegir del cel és el projecte multidisciplinari de Sílvia Delagneau, el muntatge guanyador del Premi Adrià Gual de 2014. A Guerra, l’Albert Pla, Raül Fernández Refree i Fermín Muguruza utilitzen la música i els multimèdia per preguntar-se com veiem les atrocitats de les guerres. Una exposició i una perfomance, una experiència interactiva, tot això és L’Últim Cabaret, un homenatge a la mort que Kiku Mistu porta també a un espai singular, el Pati Manning. Només cinc espectadors estan convocats a participar d’un joc de cartes convertit en muntatge teatral, Cosas que se olvidan fácilmente és una proposta de l’artista Xavier Bobés. Singular també és el Cabaret Sensorial que munten la companyia Teatro de los sentidos a la seva seu de El Polvorí. Forma part d’aquest apartat també l’espectacle Fuga pel seu caràcter d’hibridació i joc amb diversos formats pivotant sempre al voltant del circ. Trobarem també innovació, recerca i multidisciplinarietat en les vuit propostes de l’Antic Teatre, l’espai referent de l’escena independent, porta al Grec.

EQUIPS ARTÍSTICS INTERNACIONALS

Els Grec continua amb la línia de promoure els espectacles de nova creació en què es reuneixen equips artístics internacionals. Enguany aquests projectes col•laboratius entre artistes, centres de creació i festivals es materialitzen en els muntatges: Premis i càstigs (T de teatre/Ciro Zorzoli); 2015 com a possibilitat (La compagnie des hommes/Didier Ruiz); La clausura de l’amor (Pascal Rambert); Ninet’Inferno (Roland Auzet/Pascal Gregory); Aquil•les o l’estupor (La Patacada/ITDansa); WW We Women (Sol Picó ); Incisions (Man Drake/ Tomeo Vergés); La mesura del desordre (Tomas Hauert/Group La Bolsa); i, Pals (Leandro Mendoza)

MINIGREC

Consolidat com el programa infantil i familiar del Grec, el MiniGrec continua oferint varietat de propostes. El dia 27 de juny al Teatre Grec se celebra la festa als jardins del Teatre Grec que servirà de tast dels espectacles que es podran veure durant el juliol.
MÚSICA AL GREC FESTIVAL

Enguany es manté i consolida el model de programació musical del Grec encetat l’edició passada per fer possible una oferta més variada de formats i estils. Tindrem concerts al Teatre Grec que es complementen amb el cicle gratuït de 12 Concerts de Petit Format als Jardins del Teatre. Continuen els concerts a la sala BARTS i la sala Jamboree ha programat tres cicles.

(La programació musical es va presentar el passat 15 d’abril)

MÉS GREC

Més Grec. En paral•lel a l’exhibició d’espectacles, el Grec compta amb un programa d’activitats que es poden agrupar en cinc grans blocs: Més propostes, Activitats professionals, Espectadors, Dramatúrgies Contemporànies i També a Montjuïc.

La Nau Ivanow acollirà dues activitats dedicades a la dramatúrgia contemporània que combinen la pedagogia, els debats i les lectures. Seran el X Obrador d’Estiu de la Sala Beckett, i el Festival PIIGS, que per segon any es dedica a la producció dramàtica sobre la crisi política, social i econòmica de la UE.

A IT Emergents, cicle coproduït pel Grec amb Temporada Alta i la Fira Tàrrega, i amb comissariat d’Eduard Molner, nous creadors sortits de les aules de l’Institut del Teatre demostren el seu talent enguany amb els muntatges La Col•lecció i Sapucay. Propostes escèniques que reforcen l’aposta del festival per la creació més nova i el treball en xarxa. Es podran veure a l’Institut de Teatre. A veus paral•leles 13, Albert Mestres reuneix tres poetes finesos i tres catalans per recitar uns poemes que remeten al paisatge i el territori.

Continuen les activitats adreçades a professionals amb la tercera edició de l’IPAM (International Performing Arts Meeting),que reunirà artistes, programadors i productors d’arreu del món amb l’objectiu de facilitar col•laboracions internacionals i la circulació d’espectacles produïts a Catalunya. Per primer any el Grec Festival, l’Institut del Teatre i Atrium Barcelona engeguen l’Escola Internacional d’Arts Escèniques de Barcelona (EIAEB) que representa un espai de treball i reflexió internacional d’alt nivell, un obrador d’idees i experiències amb l’objectiu d’evolucionar i innovar en les possibilitats de les arts escèniques en la societat del segle XXI de la mà dels millors mestres i especialistes del món.

Destaquen també les activitats relacionades amb la recepció i la relació dels espectadors amb el festival. Continuen les Converses a les Biblioteques amb alguns dels dramaturgs, directors i protagonistes dels espectacles o el No t’ho perdis on el director del festival explica de primera mà la programació. El Taller d’espectadors, continua amb la proposta de viure de manera més intensa el festival amb entrades per a cinc espectacles i poder escoltar de boca dels creadors els secrets de l’escena.

DADES DESTACADES

• La 39a edició del Grec Festival de Barcelona tindrà lloc de l’1 al 31 de juliol de 2015 amb més de 100 produccions.
• El Grec Festival 2015 produeix o coprodueix 39 espectacles, d’aquests 10 són coproduccions internacionals. 19 són produccions de teatre; 8 de dansa; 6 de formats híbrids, 2 de circ; 2 de música i 1 de teatre infantil.
• 36 espectacles estrenats al Grec Festival
• El Grec 2015 incrementa les propostes internacionals amb 17 produccions de teatre, dansa i formats híbrids.
• El Grec, tindrà presència, puntualment, a 36 espais diferents de tota la ciutat.

COPRODUCTORS

Teatre Romea, Festival de Mérida, Teatre Lliure, T de Teatre, Teatre Villarroel, Centro Dramático Nacional, Sala Beckett, La Calòrica, Temporada Alta, Institut del Teatre, Teatre nacional de Catalunya, Teatre Akademia, La Seca, Produccions Variacions Enigmàtiques SL., Anexa, Sala Muntaner, Velvet Events, Bohemia’s, Pep Tosar, Eòlia Escola Superior d’Art Dramàtic, Projecte Galilei, La Reial, Festival de Otoño a Primavera, Buxman, CCCB, La compagnie des Hommes, NTGent i les ballets C de la B, VLAMO,Théâtre Vidy-Lausanne, La Rose des Vents (Villeneuve d’Ascq), TorinoDanza, Théâtre National de Chaillot (París), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Festspielhaus St. Pölten, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Festival Printemps des Comédiens de Montpeller, Croatian National Theatre in Zagreb, Le Maillon Strasbourg, KVS Bruxelles, Brisbane Festival, Man Drake/Tomeo Vergés, Théâtre de l’Espace, scène nationale de Besançon en el marc d’una residència de la DRAC Franche-Comté, l’Atelier de Paris – Carolyn Carlson en el marc d’una residència de creació, Charleroi Danses, Les Brigittines, Festival Internacional de Buenos Aires, Cia Sol Picó, Théâtre de la Ville (França), Agora de la Danse de Montréal (Canadà), La Briqueterie – Centre de développement, La Brutal, Temporada Alta – Festival de Tardor de Catalunya, Girona-Salt, Mercat de les Flors, La Veronal, el Théâtre National de Chaillot (París), el Hessisches Staatsballett Darmstadt Wiesbaden, Tanz im August Berlín, Sismògraf, LAVA – FMC i Sabine Dahrendorf Danza, Associació Kiakahart, l’Institut del Teatre i Det Norske Komponistfondt (The Norwegian Composers Foundation), Buenos Aires Polo Circo, Ministerio de Cultura de la Ciudad de Buenos
Aires, Cíclicus, Sant Andreu Teatre SaT!, Centre Cultural Imaginari Kiku Mistu , Memora, Institut del Teatre, Temporada Alta, Théâtre de l’Archipel, scène nationale de Perpignan, MC2 Grenoble, Grand Théâtre de Provence (Ais de Provença), Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) , Act-Opus, Compagnie Roland Auzet, Teatralnet Produccions.

COL•LABORADORS

ICEC Generalitat de Catalunya, Mercat de les Flors, El Graner, Afterplay, Ajuntament de Viladecans, El Terrat, Antic Teatre, Centre d’Estudis i Recursos Culturals Area de Presidencia Diputació de Barcelona, Fabra i Coats, Hiroshima, Banda Municipal de Barcelona, El Born Centre Cultural, Fundació Miró, La Vilella, Tantarantana, Bibilioteques de Barcelona, Institut Goethe, Institut Miquel Tarradell, Institut Milà i Fontanals, L’Animal a l’Esquena, L’Estruch – Ajuntament de Sabadell, La Caldera Arts en Moviment, el Graner Centre de Creació, i Fabra i Coats Fàbrica de Creació, Espaço do Tempo, Montemor-o-Novo (Portugal) i el Centre de Creació L’animal a l’esquena (Celrà), Graner – Centre de Creació, Consolat General d’Alemanya a Barcelona, la Fundació Mies van der Rohe, el Patronat Cultura Mataró, Ajuntament de Valladolid, Alta Realitat, La Caldera, el Graner – Centre de creació i l’Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu de l’Ajuntament de Sabadell, Teatre Clavé L’Estruch de l’Ajuntament de Sabadell, l’Ateneu Popular 9 Barris, Ajuntament de Barcelona, l’ICEC-Departament de Cultura Generalitat de Catalunya, l’Escola Superior de Disseny-IED, INAEM, CONCA, FiraTàrrega, l’Institut Ramon Llull, la Fundació Lluís Coromina, Consell de Cent, Institut Francès de Barcelona i la regió Illa de França, Ajuntament de Gant, Província de Flandes Oriental, Autoritats de Flandes, Ajuntament de París, Ménagerie de Verre-Studio Lab, ADAMI, Generalitat de Catalunya, Wallonie-Bruxelles, Canton de Solothurn (Suïssa),Teatralnet, l’Auditori, Aules, Coco Comín, Eolia i Memory

Grec 2015 Festival de Barcelona www.barcelona.cat/grec