GUANYADORS DELS XVII PREMIS DE LA CRÍTICA

XVII PREMIS DE LA CRÍTICA
23.03.2015
ANTIGA FÀBRICA ESTRELLA DAMM

premis284-545

 

 

 

 

 

 

 

 

•L’Orfe del clan dels Zhao s’imposa en la categoria d’Espectacle

•Oriol Broggi s’emporta el premi a la Direcció d’escena pel mateix muntatge

•Els espectacles més guardonats han estat Doña Rosita la soltera, amb quatre premis (Il·luminació, Vestuari, Actriu de repartiment i Actor de Repartiment), i L’Orfe del clan dels Zhao, que n’ha aconseguit tres (Espectacle, Direcció i Adaptació). Hi ha hagut dos muntatges guardonats amb dos Premis de la Crítica: Desde Berlín. Tributo a Lou Reed (Espai sonor i Disseny de vídeo) i Informe per a una acadèmia (Actor principal i Espai escènic).

L’Orfe del clan dels Zhao s’ha emportat el guardó en la categoria d’Espectacle en la XVII edició dels Premis de la Crítica, entregats aquesta nit en una gala a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona a la qual han assistit més de 300 convidats del sector i personalitats culturals de tot el pais. Oriol Broggi, per la seva banda, ha obtingut el Premi de la Crítica a la Direcció d’escena pel mateix espectacle, mentre que l’Ubu Roi de la companyia Cheek by Jowl amb direcció de Declan Donellan, ha rebut el premi a l’Espectacle internacional.

La Pols, de Llàtzer Garcia, ha aconseguit el Premi de la Crítica al Text més destacat de quants es van representar en els escenaris catalans al llarg de l’any 2014. Per la seva banda, Marc Artigau i Oriol Broggi han estat guardonats en la categoria de Dramatúrgia per L’Orfe del clan dels Zhao, un muntatge que s’ha imposat en tres de les set categories a les quals optava.

L’actriu Rosa Renom ha estat reconeguda en la categoria d’Actriu principal pel seu paper a El president. Per la seva banda, Ivan Benet ha estat premiat en la categoria d’Actor principal pel muntage Informe per a una acadèmia, una peça que ha reportat a Jordi Queralt el premi a l’Espai escènic.

Mercè Arànega ha obtingut el guardó a l’Actriu de repartiment per l’obra Doña Rosita la soltera. Pel mateix espectacle, Oriol Genís ha estat distingit amb el Premi de la Crítica a l’Actor de repartiment. A més, Doña Rosita la soltera s’ha imposat en dues categories més: Il·luminació (per a Lionel Spycher) i Vestuari (Míriam Compte). En total, el muntatge s’ha emportat quatre dels cinc premis als quals optava.

El Premi de la Crítica al Musical ha recaigut en l’espectacle Bare. Per sobre de totes les coses, de Madam Teatre; A House in Asia, de la Agrupación Señor Serrano, ha estat reconegut amb el guardó a les Noves Tendències, mentre que Adrià Díaz, Sergio Freijo, Marc Naya i Junyi Sun s’han emportat el premi Revelació per Kyla. La Sala Flyhard ha estat distinguida amb el Premi de la Crítica en la categoria de Sala.

Desde Berlín. Tributo a Lou Reed, ha acaparat dues de les categories tècniques: Disseny de vídeo (per a Miguel Ángel Raió) i Espai sonor (atorgat a Jaume Manresa).

La gran novetat de la XVII edició dels Premis de la Crítica ha estat la creació dels premis de Dansa i Teatre Familiar, per als quals s’ha constituït un jurat específic. L’endrapasomnis, de la companyia Teatre al detall, ha guanyat en Teatre familiar. En Dansa, els guardonats han estat els espectacles Vader, de Peeping Tom (Espectacle internacional de dansa) i Lo Real, de Israel Galván (Espectacle de dansa).

Durant la gala s’ha entregat també el Premi Gonzalo Pérez de Olaguer a tota una carrera o contribució significativa al teatre català a l’escenògrafa i figurinista a Montse Amenós.

La XVII edició dels Premis de la Crítica suposa el renaixement d’uns guardons instituïts amb la voluntat de reconèixer l’excel·lència dels professionals i produccions catalanes de les arts ecèniques que durant l’any natural anterior hagin estat especialment valorats per la crítica. Els jurats dels Premis de la Crítica estan composats per professionals que, de manera regular i destacada, han exercit la prescripció escènica durant com a mínim els cinc anys previs a cada edició, en mitjans escrits, audiovisuals i/o digitals. Als de teatre hi han participat en aquesta edició Joan Anton Benach, Jordi Bordes, Sergi Doria, Santi Fondevila, César López Rossell, Iolanda G. Madariaga, Juan Carlos Olivares, Ramon Oliver, Xavi Pardo, María José Ragué i Andreu Sotorra. Formen part del de dansa Carmen del Val, Sara Esteller, Montse Otzet, Bàrbara Raubert i Jordi Sora. I, finalment, el jurat familiar està compost per Ferran Baile, Jordi Bordes, Núria Cañamares, Víctor Giralt, Iolanda G. Madariaga, Andreu Sotorra i Josep M. Viaplana.

Al llarg de la seva història, aquests guardons han viscut diverses interrupcions. Després de 13 edicions seguides, i malgrat el gran prestigi assolit, els Premis de la Crítica van desaparèixer l’any 2001. Després de set anys d’absència, es van reprendre l’any 2008 en un intent de recuperació que va continuar fins al 2010. Ara, els premis han renascut per impuls de Recomana, Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques, amb la complicitat dels crítics de teatre, dansa i teatre familiar, i el patrocini de Damm. El desig és mantenir la data de l’entrega de premis al voltant de la diada del 27 de març, Dia mundial del teatre.

La gala d’entrega dels XVII Premis de la Crítica ha estat conduïda per Toni Puntí (director i presentador del programa Ànima del 33) i Anna Pérez Pagès (directora i presentadora del programa Àrtic de BTV i amenitzada per Divinas.

Recomana, organitzadora dels XVII Premis de la Crítica

L’Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques Recomana va néixer el juny del 2013 com a plataforma virtual que aglutina 40 crítics a la pàgina web Recomana.cat. Recomana és un projecte professional d’acompanyament a l’espectador, amb la voluntat de garantir-li la major satisfacció en el consum cultural. Recomana ofereix a l’usuari un ampli ventall de crítiques de la cartellera de Barcelona i bona part de Catalunya, t també accions presencials relacionades amb determinats espectacles.

 

PALMARÈS DELS XVII PREMIS DE LA CRÍTICA

PREMI GONZALO PÉREZ DE OLAGUER

Montse Amenós

TEATRE FAMILIAR

Espectacle: L’endrapasomnis (Teatre al detall)

DANSA

Espectacle Internacional: Vader (Peeping Tom)

Espectacle: Lo Real (Israel Galván)

TEATRE

Revelació: Adrià Díaz, Sergio Freijo, Marc Naya, Junyi Sun (Kyla)

Noves Tendències: A House in Asia (Agrupación Señor Serrano)

Sala: Sala Flyhard

Espai Sonor: Jaume Manresa (Desde Berlín. Tributo a Lou Reed)

Disseny de vídeo: Miguel Ángel Raió (Desde Berlín. Tributo a Lou Reed)

Il·luminació: Lionel Spycher (Doña Rosita la soltera)

Vestuari: Míriam Compte (Doña Rosita la soltera)

Espai Escènic: Jordi Queralt (Informe per a una acadèmia)

Actor de Repartiment: Oriol Genís (Doña Rosita la soltera)

Actriu de Repartiment: Mercè Arànega (Doña Rosita la soltera)

Musical: Bare. Per sobre de totes les coses. (Madam Teatre)

Adaptació / Dramatúrgia: Marc Artigau i Oriol Broggi (L’orfe del clan dels Zhao)

Text: La Pols (Llàtzer Garcia)

Actor Principal: Ivan Benet (Informe per a una acadèmia)

Actriu Principal: Rosa Renom (El president)

Direcció d’Escena: Oriol Broggi (L’orfe del clan dels Zhao)

Espectacle Internacional: Ubu Roi (Declan Donellan / Cheek by Jowl)

Espectacle: L’orfe del clan dels Zhao (La Perla 29)