‘I CAPULETI E I MONTECCHI’, LA PRODUCCIÓ MÉS INTENSA DE ROMEU I JULIETA ARRIBA AL LICEU (a partir del 17 de maig)

LI_capuleti_cat‘I CAPULETI E I MONTECCHI’, LA PRODUCCIÓ MÉS INTENSA DE ROMEU I JULIETA ARRIBA AL LICEU

 

 

Joyce DiDonato, guardonada amb el Grammy 2016 a la millor cantant de clàssica, protagonitza aquesta òpera amb Patrizia Ciofi, Silvia Tro Santafé i Ekaterina Siurina

Un vestuari elegant i únic amb el disseny de Christian Lacroix que revela l’interior ocult dels personatges

I Capuleti e i Montecchi, de Vincenzo Bellini, és una tragèdia en dos actes amb el llibret de Felice Romani –també autor de Giulietta e Romeo per a Vaccai- que sorgeix de l’obra de Zingarelli Giulietta e Romeo, referència a la Itàlia de principis del segle XIX. Aquesta òpera, que es podrà veure al Liceu el dia 17 de maig després de 31 anys, és una de les versions més apassionades i concentrades del drama dels amants de Verona que en aquesta producció llueix un espectacular vestuari dissenyat per Christian Lacroix. La direcció musical de Riccardo Frizza, que debuta al Gran Teatre, es barreja amb una direcció d’escena amb “cap «espectre» elisabetí, pocs incisos, un gest agosarat, apassionat i inspirat, dramàtic i enèrgic com aquesta fi contundent i seca com una bufetada”, assenyala Vincent Boussard.

La mezzosoprano Joyce DiDonato, recentment guardonada amb el premi Grammy 2016 a la millor cantant clàssica, i Sílvia Tro interpretaran el rol de Romeo, conjuntament amb Patrizia Ciofi i Ekaterina Siurina, que encarnen Giulietta. El llibret no és, en cap cas, una adaptació del Romeo and Juliet de Shakespeare; no obstant això, es nodreix de les mateixes fonts que el dramaturg anglès va utilitzar per al seu propi drama, tot remetent-se també a la tradició poètica. El repartiment es completa amb Antonio Siragusa i Celso Albelo com a Tebaldo, Simón Orfila com a Lorenzo i Marco Spotti com a Capellio.

El vestuari és una de les peces clau de I Capuleti e i Montecchi, amb l’espectacular disseny de Christian Lacroix. Segons Lacroix, els seus dissenys sempre han destacat pel seu aspecte teatral. És per això que han estat molt exitosos en aquesta producció. Boussard i Lacroix porten uns 15 anys treballant i el dissenyador “ha intentat escoltar Boussard i il·lustrar la seva fantasia”. La llibertat de Lacroix per dissenyar ha estat total “fent una barreja de nous i antics patrons que revelen l’interior ocult i fràgil dels personatges”.

La breu ària de Romeo “Deh tu, bell’anima” és un dels moments més destacats de l’obra, en què Bellini, tot i conservar alguns elements del bel canto inicial –com el fet de pensar un rol masculí per a una mezzosoprano-, fa un pas més cap a l’alliberament de la melodia respecte el ritme: les evolucions vocals de Giulietta i les de Romeo van causar l’impacte previsible que va donar al compositor un prestigi immens.

I Capuleti e i Montecchi es va estrenar al Teatro de la Fenice de Venècia el 1830 i, 14 anys després, es va poder veure al Gran Teatre del Liceu on s’ha representat 24 vegades, l’última el març de 1985 amb Agnes Baltsa com a Romeo i Alida Ferrarini com a Giulietta.