Música

III FESTIVAL RON PALMA MULATA DEL BOLERO (del 12 al 20 de juny) Jamboree

III FESTIVAL RON PALMA MULATA DEL BOLERO

FestivalBolerMULATA_horitzontal

 

 

 

 

 

 

 

 

12 DIVENDRES · 20h i 22h · Filin’/Boleros/Cançó · Web: 10€ Taquilla: 12€

ELSA RIVERO · TORNA EL FILIN’ DE CUBA

Elsa Rivero veu, Vicens Solsona guitarra, Robin Reyes baix, Roberto Álvarez Chacumbele piano, Bárbaro Torres i Eduardo Llibre percussions.

De la mateixa manera que en les edicions anteriors, el Festival l’inaugura una particular redescoberta de la cançó i el bolero cubà, la sorprenent cantant Elsa Rivero. Tot i el seu vincle particular amb la ciutat de Barcelona des de l’any 1994, tan sols uns pocs privilegiats saben de la qualitat vocal i el temperament artístic d’una de les joies més preuades de l’anomenat filin’, el gènere que uneix el bolero de Cuba amb els estàndards del jazz i la cançó nord-americana. Coetània d’Elena Burke, Omara Portuondo, César Portillo de la Luz i altres artífexs del gènere com la pròpia Migdalia Hechavarria –estrella de la primera edició– o de llegendes com Juana Bacallao, Elsa Rivero va debutar l’any 1963 de la mà de César Portillo de la Luz, Antonio Méndez i Angelito Díaz amb qui va inaugurar el mític El Rincon del Filin a l’Havana. Durant tres dècades els més importants clubs i sales de festes de la capital cubana com la llegendària Tropicana, van emocionar-se amb el seu cant intens i la seva particular manera d’interpretar clàssics com “Mi mejor canción” “Total”, “Dos gardènies” o “Stormy Wather”. Al mateix temps va participar amb el grup Armónicos de Felipe Dulzaines, que va contribuir a impulsar el jazz a Cuba. Respectada, estimada i esperada per tothom, teniu l’oportunitat de redescobrir-la ara, en aquesta excepcional reaparició a Barcelona.


​13 DISSABTE · 20h i 22h · Boleros/Latin/Jazz · Web: 12€ Taquilla: 15€

TELVA ROJAS & THE JAMBOREE BIG LATIN BAND

Telva Rojas veu, Ramon Escalé piano i direcció, David Pastor trompeta, Jaume Peña trompeta, Lluís Figuerola trompeta, Víctor Correa trombó, Sergi Vergés trombó, Víctor de Diego saxo alt i flauta, Martí Serra saxo tenor i soprano, Joan Chamorro saxo baríton, Gorka Benítez saxo tenor i flauta, Isaac Coll baix, Àlex Ventura paila, Vicenç Soler conga, Quino Béjar bongo i campana.

La cantant Telva Rojas es va donar a conèixer al públic de Barcelona el 2011, quan l’espectacle dedicat a Bola de Nieve en motiu del centenari del naixement de la icona cubana la va consagrar com una de les grans dames de la cançó cubana. D’aleshores ençà la seva progressió ha estat imparable. Ha cantat a duet en escenaris, discs i televisió amb Moncho, el rei del bolero, que la defineix com l’autèntic relleu del gènere en veu femenina, i ha meravellat al costat dels xilens Quilapayún al Palau de la Música de Barcelona cantant Atahualpa Yupanqui i Víctor Jara. Convidada habitualment a les descargues dels ‘grans’ de Cuba quan aquests passen per Barcelona, una de les seves propostes més aplaudides ha estat la seva col·laboració amb la Jamboree Big Latin Band, amb la que també han col·laborat grans de la música caribenya com Omara Portuondo, Jerry González i Paquito D’Rivera. Sota la direcció de Ramon Escalé, la Jamboree Big Latin Band ha esdevingut una de les formacions més admirades i respectades en el seu registre. Considerada per l’expert musicòleg belga Luc Delanoy, autor de la trilogia més important de la música afrocubana, “la millor orquestra de latin jazz del continent europeu”, la Jamboree Big Latin Band ha posat l’excel·lència dels seus músics al servei de la gran veu de Rojas i d’un repertori que va de la guaracha i el son fins el bolero. Una combinació que va néixer aquí mateix i en el marc de la primera edició del Festival Internacional del Bolero i que, ara que es passeja pels escenaris del país de manera habitual, torna al Jamboree per a fer les delícies del públic barceloní.

14 DIUMENGE · 20h i 22h · Latin Vocal · Web: 10€ Taquilla: 12€

GEMA 4 · LA REAPARICIÓ AL JAMBOREE

Tal Ben Ari primera veu, Odette Tellería segona veu, Michele Alderete tercera veu, Laura Flores quarta veu.

Les extraordinàries Gema 4 tornen al Jamboree després d’una dècada amb un repertori farcit de boleros i de cants clàssics de la música popular cubana que interpreten ‘a cappella’ amb la màgia de les seves veus. La incorporació de la cantant israeliana Tal Ben Ary ha concedit un nou impuls a la formació després de la malaurada mort de la seva primera veu, Estela Guzmán. El quartet que ha compartit escenari amb figures com Tito Puente, Celia Cruz, Eddie Palmieri, Ibrahim Ferrer i Omara Portuondo, torna a la ciutat on va projectar la seva carrera i on s’ha consagrat com un referent en el seu estil a escala internacional.