Música

‘IL VIAGGIO A REIMS’ REUNEIX VEUS ROSSINIANES CONSAGRADES AMB NOUS TALENTS DE L’ÒPERA del 13 al 20 de setembre

‘IL VIAGGIO A REIMS’ REUNEIX VEUS ROSSINIANES CONSAGRADES AMB NOUS TALENTS DE L’ÒPERA

banner

 

 

 

Emilio Sagi dirigeix aquest ‘dramma giocoso’ de Rossini que només s’ha representat 12 vegades al Liceu i que comptarà amb la batuta de Giacomo Sagripanti, guanyador dels International Opera Awards de Londres l’any 2016

 

Maite Beaumont, Lawrence Brownlee, Carlos Chausson i Sabina Puértolas són tan sols alguns dels 27 solistes que participen en els dos repartiments d’aquesta producció gestada al Rossini Opera Festival de Pesaro

 

 

 

 

El Gran Teatre del Liceu presenta Il viaggio a Reims, una sàtira de Gioachino Rossini que estarà en cartell del 13 al 20 de setembre amb la direcció d’escena d’Emilio Sagi i sota la batuta deGiacomo Sagripanti, guanyador dels International Opera Awards de Londres com a millor jove director musical l’any 2016. Un total de 27 cantants es combinaran en dos repartiments formats per grans estrelles internacionals i joves talents de la lírica.

 

El Liceu ha volgut donar continuïtat a un projecte que va néixer l’any 2001 amb vocació formativa al Rossini Opera Festival de Pesaro, i en el qual es combinen veus rossinianes consagrades –Carlos Chausson, Lawrence Brownlee, Irina Lungu, Maite Beaumont, Pietro Spagnoli, Sabina Puértolas, Manel Esteve, Taylor Stayton, Roberto Tagliavini– amb artistes emergents, alguns d’ells guanyadors de diversos concursos internacionals, com és el cas de la soprano guatemalenca Adriana González (segon premi al Concurs Tenor Viñas 2017), el català Carles Pachón (tercer premi al mateix concurs), la sevillana Leonor Bonilla (Premi del Públic al Concurs Montserrat Caballé), l’aragonesa Ruth Iniesta (cantant revelació 2015 als Premios Líricos Campoamor) o el tenor sud-africà Levy Sekgapane (primer premi Operalia 2017 i primer premi Hans Gabor Belvedere 2015). Molts d’ells, a més, han rebut la seva formació a alguns dels Opera Studio més reputats del món, com és el cas de Juan de Dios (París), Marina Viotti(Ginebra), Baurzhan Anderzhanov (Essen), Gurgen Baveyan (Frankfurt) o Marzia Marzo (Munich). Altres nous talents de la lírica que completen el repartiment són Marigona Qerkezi, Pedro Quiralte, Vincenzo Nizzardo, Alessio Cacciamani, Jorge Franco, Paula Sánchez-Valverde, Tamara Gura i Beñat Egiarte. «Amb aquesta proposta busquem, a més dels millors intèrprets de la propera generació, que el cantant més jove aprengui de l’experiència de l’artista consagrat, assajant, treballant, cantant amb ell», afirma Christina Scheppelmann, directora artística del Liceu.

 

Il viaggio a Reims, ossia L’Albergo del Giglio d’Oro és una de les creacions més enginyoses de Rossini i la seva darrera òpera italiana. L’obra narra les peripècies d’un grup de nobles que coincideixen en un balneari amb la intenció de viatjar l’endemà a Reims per a la coronació de Carles X de França. La diferent procedència geogràfica dels protagonistes és una al·lusió al programa polític del monarca, que anhelava la unió entre nacions. Estrenada el 1825, fou encarregada al compositor precisament per honorar la coronació del monarca i presenta una estructura dramàtica atípica, amb poca acció, molts personatges i que explora tots els recursos del teatre musical. A l’estrena van participar els cantants més famosos de l’època, per als quals Rossini va escriure parts que poguessin mostrar tota la seva bravura.

 

El director d’escena Emilio Sagi ha volgut evocar una beauty farm de la nostra època, on els personatges passen del barnús del balneari als elegants esmòquings i vestits de nit, despullant-se i vestint-se davant del públic. Un to de comicitat que, en paraules del propi director, continua amb “la frescor que Rossini va imprimir en aquesta cantata escènica, on es percep una particular situació de caràcter existencial, la d’uns personatges que no saben què fer amb les seves pròpies vides, que parlen de grans coses però que mai no fan res per ningú”.

 

Aquest dramma giocoso en un acte, llibret de Luigi Balocchi i música de Gioachino Rossini es va estrenar per primera vegada el 19 de juny de 1825 al Théâtre Italien de París però no va arribar a Barcelona fins el 10 de març de 2003, una producció amb la direcció musical de Jesús López Cobos i la direcció d’escena de Sergi Belbel, que s’estrenava com a director d’una òpera. En total s’ha representat 12 vegades al Liceu.

 

El Gran Teatre del Liceu dedicarà Il viaggio a Reims a la memòria de totes les víctimes dels atemptats del passat 17 d’agost del 2017, a La Rambla de Barcelona i Cambrils, i a les seves famílies. Reivindiquem la pau mundial amb les arts i la música com a símbol de futur i esperança.