IT DANSA TORNA AL LICEU (28 i 29 de gener)

IT DANSA TORNA AL LICEU

L’espectacle consta de tres peces, Un ballo, Wad Ras i Minus 16, i es podrà veure els dies 28 i 29 de gener

itdansa03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IT Dansa torna al Gran Teatre del Liceu els dies 28 i 29 de gener amb un programa de tres coreografies pensat per a tots els públics i que inclouen Un ballo, del coreògraf txec Jirí Kylián, Wad Ras, de la companyia Increpación Danza i guanyadora del primer premi del V Certamen de Coreografia de Dansa Espanyola i Flamenc de Madrid i Minus 16, una peça del coreògraf israelià Ohad Naharin que ja va fer participar activament al públic del Liceu les temporades 2010/11 i 2015/16.  

 

Un ballo està dissenyada en dues peces orquestrals de Ravel: Menuet de la Tombeau de Couperin i Pavana per a una infanta difunta. Es tracta d’una coreografia que Jirí Kylián va crear per a la Nederlands Dans Theater II i que IT Dansa va estrenar l’any 2002 al Teatre Lliure. Ara torna al Liceu aquest treball que Kylián descriu com el fet de «ballar una música, res més». Un exercici de musicalitat i sensibilitat entre una parella home-dona.

 

Wad Ras, segon espectacle de Increpación Danza, és el nom de la presó de dones de Barcelona; una imatge real i irreconeixible, una microsocietat on els sons del flamenc estan presents. Parlem de la frustració, de la manca de llibertat, de la repressió, la por i la solitud, sense buscar un realisme narratiu sinó evocant situacions universals extrapolables a qualsevol realitat.

 

Creada pel coreògraf israelià Ohad Naharin, Minus 16 recorre músiques que passen pel cha-cha-cha, el mambo o cançons populars d’Israel; temes que ens resulten familiars i agradables. La peça transcorre ràpidament per diversos estats d’ànim: de l’alegria a l’abatiment, de la intimitat a la diversió en grup…, es produeix així, una fusió entre ballarí i espectador, fent que la coreografia esdevingui especialment propera i única cada vegada que s’interpreta.

 

El projecte IT Dansa

IT Dansa és un projecte pedagògic creat l’any 1996 per l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona per facilitar als graduats en dansa la pràctica professional i completar la seva formació amb coreografies de destacats artistes i amb un programa d’actuacions al circuit teatral. La direcció artística d’IT Dansa és de Catherine Allard, formada com a ballarina al Nederlands Dans Theater i a la Compañía Nacional de Danza, guardonada per la Generalitat amb el Premi Nacional de Cultura. Des de la seva fundació, IT Dansa ha estrenat una trentena de coreografies de creadors com ara Nacho Duato, Ramon Oller o Toni Mira entre d’altres i ha ofert més de 200 actuacions arreu d’Europa.

 

IT Dansa col·labora amb el Liceu des de la temporada 2008/09 amb Sechs Tänze i Minus 16, programa doble que va tornar al Liceu les dues següents temporades. La companyia va portar una versió de Petruixka, a partir de l’obra d’Stravinsky, les temporades 2011/12, 2012/13 i 2013/14. Una versió reduïda d’aquest mateix programa que presenta enguany es va fer la temporada passada destinada al públic familiar.