La 15a edició de LOOP Fair situa Barcelona com a capital del sector de les arts visuals (25 i 26 de maig)

La 15a edició de LOOP Fair situa Barcelona com a capital del sector de les arts visuals

Loop-fair-1320x564

 

 

 

 

 

La primera fira de videoart al món, LOOP Fair, se celebra entre els dies 25 i 26 de maig de 2017.
Amb la fira i el festival, LOOP es consolida com la trobada del videoart i cinema d’artista internacional més transversal.
Durant dos dies, LOOP mostra i convida a explorar l’estat actual de la creació artística en vídeo.
En aquesta nova edició es posen les bases de l’origen del videoart i el seu futur.

BLOOP Fair es consolida com el fòrum internacional més plural i dinàmic en videoart, reunint a Barcelona, entre els dies 25 i 26 de maig de 2017, la diversa comunitat de professionals formada per artistes, col·leccionistes, galeristes, comissaris, acadèmics, investigadors i altres agents vinculats a aquesta escena. Des de la seva primera edició, el 2003, l’interès pel vídeo i el cinema d’artista segueix creixent per part dels artistes, galeries i institucions museístics.

LOOP ha creat un context per a aquest tipus de treballs, convertint-se en el lloc de trobada a nivell internacional per als professionals i interessats en les produccions artístiques en format vídeo i imatge en moviment. Un punt de trobada híbrid -fira, congrés, festival- que contribueix a tractar els desafiaments que les pròpies pràctiques plantegen pel que fa a les seves problemàtiques i canals de distribució, determinats en bona mesura per la naturalesa híbrida d’aquest tipus de produccions artístiques i per la constant transformació de la tecnologia i dels diferents entorns i canals on es mostra i circula. Tot això repercuteix evidentment en els processos de producció, difusió, comercialització i conservació d’aquestes pràctiques.

Els 45 treballs presentats, d’artistes de 28 nacionalitats, configuren una mostra de l’estat actual de la creació en vídeo i cinema d’artista. El comitè està compost per 4 reconeguts col·leccionistes internacionals -Jean Conrad i Isabelle Lemaître (París), Haro Cumbusyan (Istanbul, Zuric), Renée Drake (Rotterdam), i Marc i Josée Gensollen (Marsella) -, i la seva selecció reuneix les línies principals de pensament crític i investigació que els artistes estan formalitzant en aquest mitjà actualment.

Entre la selecció de participants, ressalta la perspectiva descentralitzada creada per artistes i galeries procedents d’un total de 28 països, com Colòmbia, Croàcia, Grècia, Islàndia, Israel, Japó, Romania, Sud-àfrica, Suècia, Taiwan, Tailàndia o Turquia, a més d’altres centres de producció d’importància, com Amsterdam, Berlín, Ciutat de Mèxic, Londres, Los Angeles, París o Sao Paulo.

Als noms d’artistes ja consolidats, com el premiat cineasta i artista tailandès Apichatpong Weerasethakul (galeria Anthony Reynolds), Ali Cherri (present ara en dues individuals al Jeu de Paume de París i el CAP de Bordeus, presentades per Imane Farès), Ferhat Ozgur (referent de l’art turc més compromès, presentat per The Pill), Ali Kazma (i el seu nou film Analix Forever), o les artistes espanyoles Esther Ferrer (Premi Velázquez i Nacional de les Arts, galeria Àngels Barcelona) i Cristina Lucas (presentada per la històrica galerista de Madrid Juana de Aizpuru), s’uniran noves figures, com: Ismaïl Bahri, amb Les Filles du Calvaire; Melanie Bonajo, amb galeria Akindji; la dupla Sander Breure & Witte van Hulzen, representats per Tegenboschvanvreden; Gianfranco Foschino, amb Christopher Grimes Gallery de Los Angeles; David Raffini & Florian Pugnaire, que estrenaran vídeo amb Galerie Papillon; la brasilera Leticia Ramos, per Mendes Wood DM; o Tercerounquinto, per Projectes Monclova de Mèxic. També destaquen l’ús de tecnologies d’animació digital en formats web i gif dels artistes Rafaël Rozeendal, amb la galeria Steve Turner, i Erdal Inci, representat per Art On Istanbul.

Així mateix, tres dels artistes d’aquesta edició de LOOP Fair són presents en l’actual edició de la Biennal de Venècia, com: Sasha Pirogova, amb la Triangle Gallery; Marc Àvila Forero, amb doble estrena a LOOP, Galerie Dohyang Lee i ADN Galeria; i Mohau Modisakeng, amb Ron Mandos.

De la mateixa forma que LOOP Festival i LOOP Talks, aquesta nova edició de LOOP Fair, sota el títol Winding the clock back, brinda l’oportunitat de revisar obres pioneres del videoart com a via per entendre la producció audiovisual actual. Enllaçant amb les instal·lacions d’artistes pioners presents a la ciutat de Barcelona, a LOOP Fair es comptarà amb l’obra pionera dels germans Vasulka, presentats per la galeria Berg Contemporary, i l’artista brasilera Analívia Cordeiro, amb la Galerie Anita Beckers. A ells se sumen les primeres experiències d’animació en film del polifacètic arquitecte Yona Friedman, que presenta la galeria Jérôme Poggi.

LOOP Fair continua incentivant el col·leccionisme, via fonamental per al desenvolupament i formalització del pensament artístic. Per això, un any més s’atorgarà el Premi d’Adquisició LOOP Award, patrocinat per Catalonia Hotels, al millor film o vídeo presentat a la fira i que passa a ser part de la col·lecció LOOP, dipositada al MACBA. Aquesta edició compta amb un jurat format per Ferran Barenblit, de MACBA; Kathryn Weir, del Centre Pompidou de París; i Irene Calderoni, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, a Torí.

A través de LOOP Fair es possibilita també el creixement de col·leccions que compten amb una gran presència del videoart. Aquest any ja s’ha produït la primera incorporació a través de Premi Sercotel Amister Art hotel, que ha premiat l’artista Elke Andreas Boon, de la galeria Anni gentils. L’obra passa a ser part de la col·lecció dedicada exclusivament al vídeo, estant a disposició dels hostes de l’hotel.

LOOP Fair, reflexió sobre las tensions contemporànies i treball en xarxa amb nous col·laboradors
LOOP Barcelona, amb la selecció de vídeos i films a la fira i els exemples dels inicis del mitjà al festival, serà una oportunitat per repensar l’evolució i el paper del vídeo a la definició dels discursos contemporanis i la seva continuïtat avui en dia . Al costat d’un grup de col·laboradors -comissaris, investigadors i crítics- s’ha iniciat un procés de reflexió sobre cadascuna de les peces de la fira, amb textos publicats a la web loop-barcelona.com i a la publicació Selected 12.

En aquesta observació de la relació del jo amb l’altre, trobarem diferents línies narratives. Així, s’analitzaran les teories postcolonials o queer per a la construcció d’una identitat individual vs. un relat o narrativa col·lectius, tornaran a qüestionar-se les estratègies de les estructures de poder, s’imaginaran noves maneres de construcció social col·lectiva, es proposaran nous llocs de coneixement, les imatges del progrés i els seus paisatges podran ser escenari de ficcions o es diluiran com a símbol d’utopies i distòpies passades, i la imatge virtual digital prendrà el lloc dels bits electrònics. 

Amb aquesta intenció de continuar treballant en xarxa i online, enguany LOOP torna a comptar amb col·laboradors específics entre els mitjans de difusió crítica, com són A*Desk, Arte!, Artnexus, Artload, o Campo de Relámpagos.

Per primera vegada, es podrà veure la versió beta del proper projecte que LOOP llança al costat dels artistes i galeristes, VIDEOCLOOP, una plataforma i arxiu online per a la difusió i investigació dels vídeos i films que han participat en les passades edicions.

LOOP Fair, marc professional del vídeo i film d’artista
LOOP Fair crea un marc especialitzat i de mercat. Les galeries i les obres dels seus artistes es determinen després d’un procés de selecció realitzat per un comitè independent, neix amb intenció comercial i es converteix, donada l’estructura socioeconòmica actual, en un dels mitjans fonamentals per a la producció i exposició del pensament crític generat pels artistes de videoart, també a través del suport i treball amb els seus galeristes i col·leccionistes.

En aquest sentit, LOOP Fair incentiva el treball amb LOOP Protocol: contracte participatiu que respecti els drets d’artistes, col·leccionistes i galeristes, així com les condicions de conservació de l’obra.

LOOP FAIR EN XIFRES

48 artistes de 28 nacionalitats.

 • 41,6 % de dones i 58,4 % d’homes.
 • 56% d’artistes europeus, amb presència important de països de l’est (Croàcia, Romania, Rússia, Turquia).
 • Espanya està representada per 3 artistes dones: Esther Ferrer, Cristina Lucas i Marina Núñez.
 • Amèrica representa un 18,75% dels artistes, procedents del Brasil, Xile, Colòmbia, Estats Units i Mèxic.
 • 18,75% d’artistes asiàtics, 7 d’ells de la conca del Pacífic / Índic: Xina, Japó, Singapur, Taiwan i Tailàndia, i s’hi suma 1 artista d’Israel i 1 artista del Líban.
 • 6,25% dels artistes són nascuts a l’Àfrica.

45 galeries de 20 països.

 • 11% d’Espanya.
 • 4 galeries d’Amèrica, 4 d’Àsia, 1 d’Àfrica.

45 vídeos i films realitzats de 1961 a 2017.

 • 7 estrenes, dues de l’artista colombià Marc Àvila Forero.
 • 3 artistes presents a la Biennal de Venècia (Marc Àvila Forero, Mohau Modisakeng i Sasha Pirogova).
 • Durada: gairebé 11 hores + una peça infinita al web. 

L’obra més cara té un valor de 36.000,00 €, de l’autora Chen Qiulin amb la galeria A Thousand Plateaus Art Space de Chengdu. L’obra de menor preu està valorada en 1.750,00 €, una animació de James Rielly presentada per New Art Projects de Londres.

 • Preu mitjà: 9.900,00 € + IVA
 • Total d’edicions: 225
 • Edició mitjana: 5 exemplars (58,3% són edició de 5 exemplars)

Més de 800 professionals acreditats en l’edició 2017 de LOOP Fair.