La Casa Batlló desperta la seva façana amb un mapping únic – 7 de maig


Refik Anadol
 Render Mapping Living Architecture: Casa Batlló 


El mapping Casa Batlló: Living Architecture es projectarà sobre la façana de l’entitat de forma gratuïta el proper 7 de maig amb 5 passis a les 21:30, 22:00, 22:30, 23:00 i 23:30 h., i s’emmarca dins de la programació del festival OFFF i la fira ISE.

El mapping és una representació d’una obra digital del mateix autor que es subhastarà a Christie’s el proper 10 de maig, juntament amb la ‘Marilyn’ de Warhol i altres obres de Van Gogh, Monet o Basquiat.
Un percentatge de la recaptació de la subhasta culminarà amb una donació per a l’Associació Aprenem Autisme i la Fundación Adana, especialitzades en Neurodiversitat.


El 7 de maig del 2022, la Casa Batlló convida a la ciutat de Barcelona a un espectacle únic. L’artista digital Refik Anadol portarà el llegat de Gaudí al futur amb una impactant projecció a la façana de la Casa Batlló. El mapping Casa Batlló: Living Architecture és un espectacle multimèdia inspirat en l’arquitectura viva de la Casa que utilitza la darrera tecnologia per capturar l’essència d’una façana icònica i provocar sensacions úniques.

El mapping és gratuït i comptarà amb 5 passis de 12 minuts de durada a les 21:30, 22:00, 22:30, 23:00 i 23:30 hores. També es podrà seguir en streaming al canal de YouTube de la Casa Batlló (única passada a les 21:30).
A més, l’esdeveniment s’emmarca dins de la programació del festival OFFF (5-7 de maig, Disseny Hub Barcelona) i la fira ISE (10-13 de maig, Fira Barcelona), dues fires relacionades amb l’art digital i la tecnologia a les que Refik Anadol, creador del mapping, participarà com a key-note speaker.

Refik Anadol és un artista multimèdia i director turc establert a Los Angeles, pioner a l’estètica de la Intel·ligència Artificial i de dades. La seva obra situa la creativitat en la intersecció dels humans i les màquines. Utilitzant les dades com a primera matèria i la xarxa neuronal d’una ment computada com a col·laboradora, Anadol pinta amb un pinzell pensant, oferint-nos visualitzacions radicals de les nostres memòries digitalitzades i ampliant les possibilitats de l’arquitectura, la narrativa i el cos en moviment. Refik Anadol i els projectes del seu estudi han rebut nombrosos premis i reconeixements internacionals exhibint-se en museus i llocs emblemàtics com Centre Pompidou, Hammer Museum, Walt Disney Concert Hall, Daejeon Museum of Art i Biennal de Florència, i Art Basel, entre molts d’altres.

L’entitat espera rebre milers de persones, tal com va passar amb l’últim mapping organitzat el 2015, que celebrava el desè aniversari com a Patrimoni Mundial i al qual van acudir més de 20.000 persones. 
La Casa Batlló: primer Patrimoni Mundial reinterpretat en format NFT 

Cal destacar que el mapping és una representació de la també anomenada obra digital Casa Batlló: Living Architecture, un NFT dinàmic que ha posicionat la Casa Batlló com el primer Patrimoni Mundial de la Unesco a ser reinterpretat digitalment en aquest format. Aquesta peça pionera d’art generatiu canvia depenent de les dades ambientals recollides a temps real i les efemèrides que se celebren a la façana de Casa Batlló (per exemple: Sant Jordi, Nadal, encesos socials…).

L’obra se subhastarà a la seu de Christie’s de Nova York el proper 10 de maig de 2022, juntament amb la Marylin de Warhol i altres obres de Van Gogh, Monet o Basquiat. L’obra (estimada entre 1 i 2 milions de dòlars) formarà part de la subhasta: 21st Century Evening Sale i és l’únic NFT a la sèrie de subhastes de la cèlebre “Christie’s Spring Marquee Week” (9-14 de maig).

Casa Batlló: Living Architecture també s’exhibirà públicament a Nova York en una instal·lació de grans dimensions a la cèntrica Rockefeller Plaza, a partir del 30 d’abril i fins al 13 de maig, on es preveu que la gaudeixin uns 7 milions de persones.

Una donació històrica per a la neurodiversitat

Des del 2021, la Casa Batlló compta amb tot un equip d’atenció al visitant, format per més de 50 persones neurodivergents (amb autisme, dislèxia, dispràxia, TDAH, etc.), gràcies a l’aliança estratègica amb l’organització social Specialisterne. Per això, un 10% de la recaptació de la subhasta de l´obra es donarà a dues institucions locals especialitzades en l´atenció integral i el suport familiar a persones amb neurodivergència: l’Associació Aprenem Autisme, amb una assistència anual a més de 6.000 persones que treballen per la inclusió de les persones amb autisme a través d’un programa d’atenció familiar, i la Fundación Adana, que ofereix un tractament continuat a més de 900 nens i joves, des del diagnòstic precoç fins al pla terapèutic.