La companyia de dansa Akram Khan arriba al Liceu amb ‘Jungle Book reimagined’, una versió actualitzada i sostenible del ‘El llibre de la selva’ del 25 de gener i s’hi estarà fins el 30


LA COMPANYIA DE DANSA AKRAM KHAN ARRIBA AL LICEU AMB ‘JUNGLE BOOK REIMAGINED’, UNA VERSIÓ ACTUALITZADA I SOSTENIBLE DEL ‘LLIBRE DE LA SELVA’
 
 
Estrenada l’abril de l’any passat al Curve Theatre (Leicester), aquesta nova producció signada pel reconegut coreògraf Akram Khan és el resultat d’una interpretació de la història original de Rudyard Kipling, amb una nova partitura original i que posa en focus en el canvi climàtic. 
 
Akram Khan i el seu equip han “reimaginat” el viatge de Mowgli a través dels ulls d’un refugiat climàtic atrapat en un món devastat per l’impacte de l’escalfament global.
 
Superant les paraules, des del gest i el moviment, i amb l’ús de la tecnologia de projeccions, Khan reflexiona sobre en aquest espectacle sobre la interdependència entre humans, animals i natura, el sentit de la família i la nostra necessitat de pertinença.
 
La producció de Khan convergeix amb les compromisos i preceptes sostenibles del Liceu i es converteix en una peça que recicla l’escenografia i no genera residus 
 
Akram Khan és sinònim d’una companyia de dansa entesa com una plataforma per a històries explicades des d’una altra perspectiva: aprofitant els vells mites creen nous muntatges que parlen del significat de viure en una societat globalitzada .
 
Jungle Book reimagined s’estrena el 25 de gener al Liceu i s’hi estarà fins el 30, oferint en total 5 úniques funcions 
 
Fundación Loewe és benefactor el Cercle de la Dansa
Jungle Book reimagined té el suport d’Estrella Damm

 
La companyia d’un dels coreògrafs més rellevants de l’escena de la dansa contemporània, Akram Kahn, aterra al Gran Teatre del Liceu per presentar la seva nova producció Jungle Book reimagined, una versió que actualitza la famosa història de Rudyard KiplingEl llibre de la selva, en què un nen creix en un entorn salvatge. Els ballarins de Khan estrenaran la seva particular peça el 25 de gener a la Sala Gran del Liceu i en faran un total de 5 funcions fins el 30 de gener.
 
Per a Akram Khan, la història d’El llibre de la selva sempre ha estat a prop. No només perquè de jove havia interpretat el paper de Mowgli en una producció de dansa índia, sinó per les tres profundes lliçons que contenia: la vida comuna entre espècies al planeta; la interdependència entre humans, animals i natura, i el sentit de la família i la nostra necessitat de pertinença.
 
Partint d’aquestes idees, Akram i el seu equip han “reimaginat” el viatge de Mowgli a través dels ulls d’un refugiat climàtic atrapat en un món devastat per l’impacte de l’escalfament global. A través de la dansa teatralitzada, la companyia Akram Khan explica la història d’un nen que filtra al públic les veus del món natural que el món modern vol silenciar. Jungle Book reimagined parla a totes les generacions amb la intenció de  tornar a aprendre i reimaginar un món nou junts. En aquest sentit, en una entrevista pel programa de mà, Khan exposa aquest missatge: “Estem vivint temps d’incertesa sense precedents, no només per a la nostra espècie, sinó per a totes les espècies d’aquest planeta. I la causa arrel d’aquest problema rau en el fet que hem oblidat la connexió amb la nostra llar, el nostre planeta. Tots l’habitem, tots l’explotem i tots hi construïm, però hem oblidat tornar-li el nostre respecte.”
 
Amb una composició musical original, deu ballarins internacionals i projeccionsaudiovisuals, Jungle Book reimagined és una peça narrativa captivadora i vital sobre la necessitat intrínseca de pertànyer i establir vincles amb els altres i sobre la importància de connectar amb el nostre món natural i respectar-ho.
 
Fitxa artística
 
Direcció i coreografia: Akram Khan   
Creatiu associat i instructor: Mavin Khoo   
Text: Tariq Jordan   
Assessor de dramatúrgia: Sharon Clark   
Música: Jocelyn Pook   
So: Gareth Fry   
Il·luminació: Michael Hulls   
Disseny visual escènic: Miriam Buether  
Direcció d’art i animació: Adam Smith (YeastCulture)   
Productor/Videocreació: Nick Hillel (YeastCulture)   
Artista de rotoscopia / animació: Naaman Azhari, Natasza Cetner, Edson R. Bazzarin   
Assistents i consultors: Andy Serkis & John Cassey   
Direcció d’assaigs: Nicky Henshall   
 
Coproducció: Curve Leicester, Birmingham Hippodrome, Edinburgh International Festival, Esplanade – Theatres on the Bay Singapore, Festspielhaus St. Pölten,Internationaal Theatre Amsterdam, Maison de la Danse / Pôle européen de création – Lyon, National Arts Centre – Canada, New Vision Arts Festival – Hong Kong, Orsolina28, Pfalzbau Bühnen – Theatre im Pfalzbau Ludwigshafen, RomaeuropaFestival, Attiki Cultural Society, Athens, Stanford Live / Stanford University, Teatros del Canal – Madrid, théâtre de Caen, Théâtre de la Ville – París.  
 
Doble sostenibilitat
 
D’acord amb el missatge crític de Jungle Book reimagined, l’Akram Khan Company està compromesa amb la sostenibilitat de la seva producció, i en aquest sentit, durant tota gira, l’equip ha desenvolupat una metodologia per reduir la petjada ecològica i rebaixar l’ús de materials d’escenografia contaminants o que generin residus innecessaris. És per això que a l’espectacle el material principal de l’escenografia emprat és el cartró que, posteriorment, es recicla i d’aquesta manera també es minimitza el transport utilitzat en decorats. En aquest sentit, Khan assegura que “sovint, les grans històries es poden explicar amb les eines més senzilles: els nostres cossos, les nostres veus i la nostra convicció en la nostra història”.
 
La política ecològica d’Akram Khan també convergeix amb el compromís ambiental i energètic desenvolupat pel Liceu. El Gran Teatre del Liceu va ser el primer Teatre europeu que va obtenir l’any 2004 la certificació del Sistema de Gestió Ambiental conforme a la norma ISO 14.001, complint amb estàndards internacionals dels sistemes de gestió ambiental. També compta, des del 2004, amb la certificació EMAS(Ecomanagement and Audit Scheme), complint amb el reglament europeu dels sistemes d’ecogestió i ecoauditori, i la certificació de gestió energètica ISO 50.001 des del 2013.
 
Que un teatre com el Liceu s’aliï amb una companyia com l’Akram Kahn genera un impacte doblement sostenible i un missatge unànime amb el compromís mediambiental.
 
Akram Khan  
Director i coreògraf 
L’any 2014 estrenà el tríptic Lest We Forget amb l’English National Ballet, l’èxit d’aquesta peça li va obrir les portes de la creació d’una de les seves obres més icòniques, Giselle, l’any 2016. Els darrers 20 anys ha creat produccions d’èxit com Outwitting the DevilXENOSUntil the LionsKaashiTMOi (in the mind of igor)DESHVertical RoadGnosis i Zero degrees. L’any 2012 va participar a la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Londres. Ha estat premiat amb premis com el Laurence Olivier,Bessie Award o l’ISPA, entre d’altres.  
 
Cercle de la Dansa
 
Jungle Book reimagined està inclòs dins de la programació del Cercle de la Dansa, una nova opció del programa de Benefactors del Liceu que vol reunir els amants d’aquest art en moviment i que amb la seva contribució filantròpica col·laborin a fer possible les temporades de dansa del Teatre.  El Cercle de la Dansa també organitza accions i activitats al voltant de les produccions que volen contribuir i promoure una sensibilitat per la dansa i la cultura. 
 
El programa de Benefectors del Gran Teatre del Liceu és una formula de suport dirigida a les persones físiques que, amb la seva aportació filantròpica, ajuden a fer realitat els objectius del Liceu i realitzar unes temporades artístiques competents internacionalment.
 
Fundación Loewe és benefactor del Cercle de Dansa