Cine y seriesTeatro

La Filmoteca de Catalunya commemora el centenari d’Orson Welles

La Filmoteca de Catalunya commemora el centenari d’Orson Welles

centenari-orson-welles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El 6 de maig del 2015 es compleixen 100 anys del naixement d’Orson Welles, un artista multidisciplinar essencialment conegut per la seva faceta cinematogràfica, però que també va estendre la seva activitat al teatre, a la ràdio, la televisió, la política o, fins i tot, a la màgia…
.

Centenari Orson WellesLa commemoració d’aquest esdeveniment és un dels punts àlgids de la programació 2015 de la
Filmoteca. Les activitats programades, que tindran lloc entre el 6 de maig i el 30 de juny de 2015, inclouen:

◾una àmplia retrospectiva de l’obra de Welles –amb la inclusió de diversos materials inacabats i inèdits: Orson Welles, centenari;
◾una exposició fotogràfica: Orson Welles a Cardona, 1964. Fotografies de Colita (6 de maig – 30 de juny);
◾la presentació de tres llibres: dos publicats per Anagrama (Mis almuerzos con Orson Welles. Conversaciones entre Henry Jaglom y Orson Welles, editat per Peter Biskind, i també l’edició especial per al centenari de Mr. Arkadin, d’Orson Welles) i un tercer editat per Luces de Gálibo i el Festival de Cine Espanyol de Málaga: Las cosas que hemos visto: Welles y Falstaff, d’Esteve Riambau;
◾un espectacle teatral: Feliç centenari, Mr. Welles! (1 de juny, Teatre Romea);
◾un seminari internacional: Orson Welles, un artista multidisciplinari / Orson Welles, a multidisciplinary artist (3 i 4 de juny);
◾la projecció, amb motiu del cinquantè aniversari del rodatge, de Chimes at Midnight a la Col∙legiata de Cardona, on es va rodar, i
◾una emissió radiofònica monogràfica: Vicis de Filmoteca.

Amb aquest programa, coordinat pel director de la Filmoteca, Esteve Riambau, la Filmoteca de Catalunya s’erigeix com un dels referents mundials de l’efemèride, que enguany se celebra a trenta institucions internacionals més.

La celebració del Centenari Orson Welles compta amb la col∙laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del departament de Cultura, de l’Ajuntament de Cardona i de la Fundació Romea per a les arts escèniques i Ràdio3 ‐ RNE, i el suport dell Consolat General dels Estats Units de Barcelona; el Goethe Institut; Institut Français de Barcelona; Kelonic; Bande à part; Paradores Cardona, Filmoteca Española i editorial Anagrama.

Seguidament es llista un resum dels actes prevists per a la commemoració del centenari d’Orson Welles. Properament es publicaran al web tots els detalls de la programació, i la Filmoteca editarà -a banda del programa mensual habituañ- un programa monogràfic especial dedicat a aquesta efemèride.

Retrospectiva ‘Orson Welles, centenari’

Una retrospectiva complerta, que inclou tots els llargmetratges que va dirigir, alguns dels seus treballs inacabats o no exhibits, una mostra de la seva obra per a la televisió i alguns dels films que va protagonitzar com a actor. També s’inclouen documentals i ficcions que giren a l’entorn de Welles.

Exposició: Orson Welles a Cardona, 1964. Fotografies de Colita

Reconeguda fotògrafa, Colita va ser un dels fotògrafs que va visitar el rodatge de Chimes at Midnight / Campanades a mitjanit al castell de Cardona, l’octubre de 1964. Feia un reportatge del rodatge i va poder retratar Welles durant 30 minuts. Entre el 6 de maig i el 30 juny, la Filmoteca exposarà una selecció d’aquestes fotografies.

Presentació de llibres

Orson Welles ha estat el protagonista de diverses biografies, i la seva obra ha estat –i segueix sent- objecte de nombrosos treballs. Durant la commemoració del centenari del cineasta a la Filmoteca, hem programat dues presentacions de tres llibres sobre Welles. Seran presentacions obertes a tots el públic interessat complementades amb la projecció d’una pel·lícula.

Welles i el teatre: Feliç centenari, Mr. Welles!

El Teatre Romea serà l’escenari on es desenvoluparà un espectacle teatral protagonitzat per dos grans intèrprets de l’escena catalana: Josep Maria Pou i Carles Canut, amb dramatúrgia i direcció d’Esteve Riambau. Serà una vetllada única, coorganitzada per la Fundació Romea, amb caràcter gratuït: els abonats de la Filmoteca, del Romea i el públic general podran assistir-hi demanant invitacions.

Seminari Internacional: ‘Orson Welles, Un Artista Multidisciplinar’

Del 3 al 5 de juny, a la seu de la Filmoteca de Catalunya al Raval, diversos experts en Welles reflexionaran sobre diferents aspectes de la seva personalitat i de la seva obra. El seminari comptarà, entre d’altres, amb la participació de Chris Welles Feder, filla del cineasta, i de l’actor Keith Baxter.

Les conferències i taules rodones del seminari, de caràcter gratuït i amb traducció simultània anglès-català, tindran lloc en horari matinal, de 09.30 a 16.30 h. A les tardes, en els horaris habituals de projeccions de la Filmoteca, alguns dels participants en les sessions matinals presentaran diverses pel·lícules de la retrospectiva ‘Orson Welles, centenari”

Amb la col·laboració del Consolat General dels EUA a Barcelona, l’Institut Français de Barcelona i el Goethe Institut.

50 anys de Chimes At Midnight
Projecció del film al castell de Cardona i visita als escenaris del rodatge

Chimes at Midnight / Campanades a mitjanitL’octubre de 1964, Cardona va ser un dels escenaris del rodatge de Campanadas a medianoche. S’hi van filmar més de 30 minuts de la pel·lícula amb la presència de John Gielgud, Keith Baxter, Marina Vlady, Fernando Rey i, naturalment, Orson Welles.

Per commemorar aquell rodatge, i en el marc del centenari d’Orson Welles, aquest mateix escenari el reviurà en una ocasió molt especial. La pel·lícula es projectarà dins de la col·legiata que va acollir la filmació, i prèviament s’oferirà la possibilitat d’una visita guiada pels escenaris del rodatge.

Activitat organitzada amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament de Cardona.

Vicis de Filmoteca: Orson Welles i la ràdio

Emissió en directe, des de la Filmoteca de Catalunya, d’El séptimo vicio dirigit per Javier Tolentino per Radio 3 / RNE. En aquesta ocasió, el programa serà un monogràfic dedicat a Orson Welles. Acabada l’emissió, es projectarà el film F for Fake (Question Mark).