La Filmoteca projecta «Barry Lyndon» 11 de febrer

259305_1020_A

La Filmoteca projecta «Barry Lyndon»

La pel·lícula d’Stanley Kubrick forma part de Per amor a l’art: cinema i pintura, cicle de la Filmoteca i el Museu Nacional d’Art de Catalunya

Barry Lyndon, una de les obres més reconegudes d’Stanley Kubrick, és la protagonista el dia 11 de febrer del cicle Per amor a l’art: cinema i pintura, que organitzen per segon any la Filmoteca i el Museu Nacional d’Art de Catalunya. El film, que es projectarà a les 17 h, és, segons els responsables del cicle, un bon exemple de pel·lícula pictòrica, amb uns paisatges que s’inspiren en les obres dels britànics Gainsborough i Constable i uns personatges que beuen directament de les de Hogarth i Reynolds.

La pel·lícula de l’any 1975, protagonitzada per Ryan O’Neal, va guanyar quatre premis Oscar (fotografia, cançó original, direcció artística i vestuari) i se centra en la història d’un jove irlandès ambiciós i sense escrúpols que es veu obligat a emigrar. La seva meta a la vida és assolir una posició social privilegiada, fent-ho realitat en contraure un profitós matrimoni que el fa entrar, de ple, a formar part de la noblesa anglesa del segle XVIII.

El cicle Per amor a l’art: cinema i pintura vol reflexionar sobre les relacions que hi ha entre les dues pràctiques artístiques a través de la projecció d’una trentena de films de diverses èpoques, gèneres i estils amb presentacions, en tots els casos, d’especialistes en art, cinema o de reconeguts professionals del sector cultural.

Després de la pel·lícula de Kubrick, i fins al 13 de maig, es podran veure els següents títols a la Filmoteca o al Museu Nacional d’Art de Catalunya: La parada de los monstruos, de Tod Browning (18/02); El tormento y el éxtasis, de Carol Reed (25/02); Dong, de Jia Zhangke (4/03); Louise Bourgeois: The Spider, the Mistress and the Tangerine, de Marion Cajori i Amei Wallach (11/03); Hipótesis del cuadro robado, de Raúl Ruiz (18/03); Un americano en París, de Vincent Minnelli (25/03); La tabla de Flandes, de Jim McBride (1/04); El molino y la cruz, de Lech Majewski (8/04); Marina Abramovic: La artista está presente, de Matthew Akers i Jeff Dupre (22/04); La ronda de noche, de Peter Greenaway (29/04); Permeke, de Patrick Conrad i Henri Stork (6/05) i El amor es un demonio. Estudio para un retrato de Francis Bacon, de John Maybury (13/05). Totes les projeccions són en versió original subtitulada.