La nova ‘Quinzena metropolitana de dansa’ posa sis ciutats en moviment de l´1 al 18 de març

La nova ‘Quinzena metropolitana de dansa’ posa sis ciutats en moviment
origami-furinkai-quinzenadansa

 

 

 

 

Sis ciutats situades al voltant de Barcelona queden agermanades per la dansa entre l’1 i el 18 de març, quan se celebra la primera edició de la Quinzena metropolitana de dansa, una cita amb les arts del moviment que no us hauríeu de perdre.

La Quinzena metropolitana de dansa neix amb la voluntat de ser una cita amb la dansa adreçada als habitants de Barcelona i les ciutats del seu entorn, amb la vocació de fomentar l’afició a les arts del moviment i amb un programa eclèctic que inclou des de la dansa clàssica, a la contemporània, passant pel flamenc el hip-hop, el jazz o els balls d’arrel tradicional.

Repartits entre escenaris de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, trobarem aquests dies prop d’un centenar d’espectacles de dansa, amb propostes d’alt interès que tant passen en teatres tancats com en espais públics oberts.

Així, per exemple, a Barcelona podrem veure la companyia Furinkaï, creada per la coreògrafa i artista visual Satchie Noro, interpretant Origami (a la imatge. Foto: Karine de Barbarin), una peça de carrer (entrada lliure), espectacular i elegant alhora, que transforma un gran contenidor en una mena d’origami gegant, una estructura mecànica que es va doblegant mentre Satichie Noro balla a sobre. No us perdeu el muntatge, que es pot veure a la plaça dels Àngels (2 de març; 12 i 17 h), a la plaça del Mar de la Barceloneta (3 de març; 12 i 17 h), i en espais públics d’Esplugues, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet, Badalona i Cornellà els dies següents.

Aquest intent de portar la dansa als espais públics implica anar a buscar el públic que no coneix prou bé la dansa als espais que transita habitualment. D’aquí que els Brodas Bros s’hagin instal·lat a l’espai més metropolità i més públic de tots, el metro, i ofereixin representacions del cicle d’espectacles Under9 a la L2 (Badalona, estació Pompeu Fabra; dia 1 de març a les 19 h), la L5 (Cornellà, Cornellà Centre; dia 2 de març a les 19 h); L9N (Santa Coloma de Gramenet; Fondo, a les 19 h) i la L9S Zona Universitària (Barcelona/l’Hospitalet; 16 de març, a les 19 h).

Pareu atenció, perquè a Under9 (entrada lliure) trobareu des de coreografies creades pels Brodas Bros i interpretades per alumnes d’una escola de danses urbanes a companyies i artistes còmplices dels Brodas Bros com ara els Iron Skulls (breakdance/contemporània), Sacude (dansa vertical) o Diego Sinniger (contemporània), a més dels Brincabros o, el que és el mateix, la suma de la força dels talents del col·lectiu de de percussió Brincadeira i les danses dels Brodas Bros.

És només una petita mostra dels espectacles que es veuran a la Quinzena metropolitana de dansa, però encara hi ha molt més. I és que, només a Barcelona, s’afegeixen a aquest nou festival escenaris com els del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Mercat de les Flors, l’Antic Teatre, l’Auditori Sant Martí, el CCCB i el MACBALa Caldera Les CortsLa Seca Espai Brossa o el Sant Andreu Teatre, entre una llista encara més llarga d’espais escènics i institucions culturals de la ciutat.

Allà veureu petites meravelles que van de IUandMI, la nova creació de la coreògrafa Lali Ayguadé, al molt visual Viatge al Centre de la Terracreat per Roseland Musical i Franc Aleu, passant pel Dios Menguante de la companyia Mar GómezDATA, de Lipi Hernández, o fins i tot propostes familiars com ara Danse étoffée sur musique déguisée, de la companyia ZOO / Thomas Hauert, que també ofereix les coreografies per a públic adult (sweet) (bitter) Pulse Constellations, amb Gabriel Schenker.

Roberto G. AlonsoJordi GalíMarina MascarellRaquel Klein o els Xevixavixou són només alguns més dels artistes i creadors que podreu veure en moviment aquests dies als teatres barcelonins.

Pareu atenció, però, a la fi de festa, que serà el 17 de març a les 12 h i tindrà lloc a diversos parcs i espais públics de l’àrea metropolitana. A Barcelona, serà al parc de les Tres Xemeneies i anirà seguit d’una gran festa a la Sala Apolo. De què va aquesta cloenda? pregunteu-li a Toni Mira, una referència de la dansa contemporània que ha preparat una coreografia per a tots els estils i que estarà a l’abast de tothom. I és que això és una ballada metropolitana, multitudinària i simultània que no us hauríeu de perdre.

Després, com us dèiem, a la Sala Apolo (dia 17, 12.30 h) el coreògraf i performer Pere Faura ha muntat La Diürna, deu hores de festa i actuacions (La VeronalLos MoñekosSol Picó…) que té caràcter gratuït però que requereix que feu reserva prèvia mitjançant el web de la Quinzena.

Si voleu saber més coses sobre la Quinzena metropolitana de dansa, doneu un cop d’ull al web d’aquest nou festival.