La Villarroel acull durant 3 úniques setmanes La Zanja la nova creació de la companyia Titzina | Del 2 al 22 d’abril · BCN

a42610a6-f8f6-4432-832a-fdd714ebea07

 

 

 

 

 

 

 

 

LA ZANJA
Del 2 al 22 d’abril de 2019
LA VILLARROEL – BARCELONA

La Villarroel acull durant 3 úniques setmanes La Zanja la nova creació de la companyia Titzina
La companyia Titzina, formada per Diego Lorca i Pako Merino, celebra 18 anys amb una gira de La Zanja que els ha portat i els portarà a teatres de tot l’Estat convertint-los en una de les companyies amb més funcions a la Red Nacional.

La Zanja és el resultat d’un llarg procès d’investigació, d’escriptura del text i de creació que va portar a la companyia a viure un mes a Perú i dues setmanes a República Dominicana per submergir-se en el món que estaven escrivint.

La Zanja explica la història d’un enginyer d’una multinacional dedicada a la mineria, un alcalde i la terra on es troben, una petita població sud-americana on el 1532 es van trobar Francisco Pizarro i Atahualpa.

Aquest abril, del 2 al 22, arriba a Barcelona La Zanja, el nou espectacle de la companyia Titzina formada per Diego Lorca i Pako Merino que es podrà veure a la sala La Villarroel. La Villarroel acull una vegada més una obra de Titzina, anteriorment es va poder veure Éxitus i Distancia siete minutos, una companyia que aposta per un teatre de nova creació, arriscat i compromès. Titzina és sinònim de qualitat, rigor i professionalitat amb un marcat segell propi, cuidant fins al mínim detall. Diego Lorca i Pako Merino aposten per un teatre reflexiu on aborden els temes més universals de l’ésser humà com la mort, la bogeria, la felicitat i ara, amb La Zanja, el jo i l’altre, i com convivim amb la dicotomia.

La Zanja ens mostra conflictes universals amb una trama actual, dinàmica i plena de sorpreses. Amb personatges que evolucionen amb humor i passió al llarg de la història. Tot està pensat fins al mínim detall, l’escenografía, la posada en escena, les llums, el so o el vestuari, per formar una obra sense fissures per portar al públic a reflexionar sobre el seu paper a la societat.

Aquesta és la cinquena creació de la companyia, que s’ha produït a foc lent, Diego Lorca i Pako Merino han fet, a l’igual que les altres creacions, un gran treball d’investigació periodístic antropològic, entrevistant i convivint amb els protagonistes. La Zanja els va portar a viure un mes a Perú, on la seva base econòmica és la mineria i on era molt evident la polarització entre la societat i com es conviu amb aquesta realitat. Allà també van aprofundir en la història de Francisco Pizarro i Atahualpa el 1532, que va donar com a resultat l’inici de l’expoliació i la mort de l’últim rei inca.

La Zanja es va estrenar el 2017 al Teatre Ateneu de Cerdanyola del Vallès amb gran èxit de crítica i públic. De gira per tot l’estat, arriba a Barcelona per primera vegada, amb un calendari compromés fins el 2020.

LA ZANJA
Alfredo, alcalde d’una petita localitat rural, espera l’arribada de Miquel, un tècnic d’una multinacional minera. Les ambicions i oportunitats de l’explotació d’or canviaran les relacions entre veïns i arrossegaran als dos protagonistas a una experiencia límit, a la mateixa terra de presagis on es van tribar Pizarro i Atahualpa segles abans.

La Zanja reflecteix la trobada entre dos mons, aquest cicle infinit que és repetirà una vegada i una altra. És un treball exhaustiu de creació, sorgit de la documentació de les cròniques de l’època i els viatges de la companyia al Perú actual.

LA COMPANYIA

Diego Lorca i Pako Merino es van conèixer el 1999 a l’Escola Internacional de Teatre Jacques Lecoq a París. L’agost de 2001 funden Titzina a Cerdanyola del Vallès (Barcelona).

Aquests dos creadors han marcat els senyals d’identitat del projecte: un treball de periodisme antropològic d’entrevistes i convivències. Investigant, endinsant-se en la vida d’altres persones i abordant realitats moltes vegades desconegudes, aconsegueixen transportar a l’escenari el més destacable de l’ésser humà, convertint-se així, en un referent contemporani de teatre al nostre país.

Les seves obres estan publicades i l’òpera prima adaptada al cinema. Al llarg de tot aquest temps, Titzina s’ha consolidat com una companyia de teatre de creació amb un marcat estil propi.

Què ha dit la premsa de La Zanja?
En los saltos espaciales y del tiempo narrativo, también en las mutaciones constantes, la labor de Titzina evoca a Robert Lepage.
El País

Cada uno de los trabajos de Titzina son un lujo teatral. Sorprendentes, profundos, cómicos cuando hace falta, arriesgados.
El diario Vasco

Teatre documentat, reflexiu i emocional, elements indisssociables del segell Titzina.
Diario de Mallorca

Vibrante y potente
Las Provincias

Múltiples cambios de personaje, de escenografía, de tiempo o de espacio, llenos de dinamismo y sutileza.
Heraldo de Aragón

LA ZANJA
Del 2 al 22 d’abril de 2019
La Villarroel, Barcelona

Horaris: Consultar web de La Villarroel
Venda d’entrades

Més info i entrades: LA VILLARROEL