L’Acadèmia del Cinema Català convoca la 4ª edició del Premi Pepón Coromina

  • logo_120_01
  • El Premi vol distingir l’acció audiovisual més innovadora, creativa i arriscada que es produeixi en l’àmbit del cinema català
  • Poden participar-hi produccions audiovisuals, professionals i iniciatives
  • En memòria i homenatge del productor Pepón Coromina

 L’Acadèmia del Cinema Català ha obert les inscripcions de la quarta edició del Premi Pepón Coromina. El certamen vol perpetuar la memòria del productor que va contribuir de forma determinant a l’aparició de noves formes de llenguatge cinematogràfic i a la consolidació professional d’un elevat nombre d’artistes i cineastes que necessitaven una primera oportunitat.

Poden participar a la 4ª edició del Premi Pepón Coromina les accions audiovisuals que s’hagin produït o estrenat el 2015, en un sentit ampli: les produccions de cinema de ficció o no-ficció estrenades, emeses o exhibides a Catalunya durant el 2015; les actuacions dels professionals en les produccions; les iniciatives destinades a la promoció i difusió de dites produccions, o a qualsevol altre aspecte de divulgació de la cultura cinematogràfica que es consideri especialment enriquidor en l’àmbit de Catalunya; així com els projectes i/o contribucions portats a la pràctica que el Jurat consideri que són dignes de ser destacats i susceptibles de ser reconeguts amb el Premi Pepón Coromina.

Les accions audiovisuals han de destacar pel seu caràcter innovador, arriscat o creatiu, que obri nous camins a futurs cineastes i/o contribueixi de forma significativa a l’expansió i coneixement del fet cinematogràfic a Catalunya i/o que hagi tingut una repercussió significativa dins de l’àmbit català.

Les accions audiovisuals premiables poden ser realitzades per persones o entitats catalanes o amb residència a Catalunya, o bé en col·laboració amb persones i/o entitats d’altres països.

El Jurat està format per 5 persones, entre les quals la seva Presidenta Honorífica, amb caràcter vitalici, la Sra. Marta Molins i 4 membres més que es donaran a conèixer abans de la concessió del Premi. La Comissió que vetlla pel compliment de les Bases del Premi Pepón

Coromina està formada pels acadèmics Bel·lo Torras, Marta Figueras, Roc Villas i Pep Armengol que també és membre de la Junta directiva de l’Acadèmia.

Tots aquells que vulguin participar al Premi Pepón Coromina 2016 han d’adreçar-se a la pàgina web de l’ACC on trobaran les Bases de la 4ª edició del Premi i la fitxa d’inscripció.

 

Pepón Coromina  

Pepón Coromina i Farreny (Barcelona, 1946-1987) va promocionar internacionalment Bigas Luna i va ser el primer productor de Pedro Almodóvar. Carismàtic, promotor de solucions originals i positives, molt apreciat pels professionals del sector, va morir el dia de Nadal de 1987, víctima d’un càncer.  

Va fer d’actor en un parell de pel·lícules, va produir una vintena de curtmetratges, una sèrie per a la televisió (De Moda, 1985) i els següents 19 llargmetratges en només 10 anys: 

L’obscura història de la cosina Montse (Jordi Cadena, 1977)

Bilbao (Bigas Luna, 1978)

El asesino de Pedralbes (Gonzalo Herralde, 1978)

El diputado (Eloy de la Iglesia, 1978)

Caniche (Bigas Luna, 1979)

Navajeros (Eloy de la Iglesia, 1980)

Vértigo en Manhattan / Jet Lag (Gonzalo Herralde, 1980)

Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (Pedro Almodóvar, 1980)

Barcelona Sud (Jordi Cadena, 1981)

La cripta (Cayetano del Real, 1981)

Las siete Cucas (Felipe Cazals, 1981)

La revolta dels ocells (Lluís-Josep Comerón, 1981)

La plaça del Diamant (Francesc Betriu, 1981)

Percusión (Josecho San Mateo, 1982)

Círculo de pasiones / Le cercle des passions (Claude d’Anna, 1982)          

Interior roig (Eugeni Anglada, 1982)

Un genio en apuros (Lluís-Josep Comerón, 1982)

Últimas tardes con Teresa (Gonzalo Herralde, 1983)

Angoixa (Bigas Luna, 1987)

Com a actor:

Salut i força al canut (Francesc Bellmunt, 1979)

Putapela (Jordi Bayona, 1980)

 

El Premi Pepón Coromina

1ª edició

A la primera edició del Premi Pepón Coromina, 2013, celebrada als Jardins del Palau Robert de Barcelona, el Jurat format pel director Jordi Cadena, l’artista audiovisual Mariona Omedes, les directores Isabel Coixet i Maria Ripoll i el productor Toni Carrizosa, amb la participació de l’actriu i guionista Marta Molins, Presidenta Honorífica, va concedir el premi al director Bigas Luna a títol pòstum. L’adaptació cinematogràfica de la novel.la de Manuel de Pedrolo Mecanoscrit del Segon Origen, un projecte inacabat, així com el seu apadrinament de la creació del Premi Pepón Coromina, li van valdre el reconeixement del Jurat. El trofeu -un disc de plata de 2mm de gruix, ideat i dissenyat per l’artista Àngels Ribé, Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya 2012- el van recollir a la Festa d’Estiu celebrada als Jardins dels Palau Robert els productors Carles Porta i Òscar Rodríguez amb el compromís de tirar endavant el darrer projecte cinematogràfic del cineasta.

2ª edició

El lliurament de la segona edició del Premi Pepón Coromina va tenir lloc en el transcurs de la Festa d’Estiu 2014 que es va celebrar a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. El Jurat, integrat en aquesta ocasió pel cineasta i editor audiovisual Gonzalo Herralde, la directora de l’Animac Carolina López, el productor i distribuïdor Paco Poch i la directora Sílvia Quer, sota la presidència honorífica de Marta Molins, avala així el naixement d’un nou talent en l’audiovisual català, el director Hammudi Al-Rahmoun Font, com revela Otel·lo, el seu primer llargmetratge, on desplega un joc narratiu sorprenent, arriscat i pertorbador per aconseguir comunicar les emocions essencials que transmet l’obra de Shakespeare. I com si d’un thriller es tractés, l’espectador no sap ben bé on comença i on acaba aquest joc que transita en el límit de la veritat i la ficció fins el final, amb la complicitat de tot l’equip artístic. Passió, risc, talent, joc, complicitat, inquietud, sorpresa, i creativitat, són qualitats que comparteix Hammudi Al-Rahmoun Font, amb l’esperit del Premi Pepón Coromina.

El trofeu del Premi Pepón Coromina 2014 va ser obra de l’artista Tona Coromina, inspirat en un dels objectes fetitxes, inseparables de Pepón Coromina i imprescindibles en el món del cinema, les ulleres de sol. Realitzat amb la col·laboració d’ulleres Pegaso, Tona Coromina ha tractat la motllura d’unes ulleres de pantalla en bronze i bany de plata. Els vidres són originals Pegaso, polaritzats, certificats contra impacte, mirallats, antireflectors i de primera qualitat òptica. Als vidres hi ha gravat el nom del premiat i el nom del Premi Pepón Coromina.

3ª edició

El lliurament del III Premi Pepón Coromina es va celebrar dijous 2 de juliol de 2015 en el transcurs de la Festa d’Estiu del Cinema Català al Boo, Restaurant Beach Club, situat a l’Espigó de Bac de Roda. El jurat, integrat pel cineasta Hammudi Al-Rahmoun Font, guanyador del Premi Pepón Coromina 2014 per Otel·lo, el realitzador, crític i comissari d’art Andrés Hispano, l’actriu i directora Sílvia Munt i la directora Carla Subirana, sota la

presidència honorífica de Marta Molins, després de valorar molt positivament les 10 propostes presentades, va concedir el Premi Pepón Coromina 2015 a la pel·lícula El camí més llarg per tornar a casa de Sergi Pérez. El Jurat valora la brillant direcció de tots els elements que composen aquesta òpera prima produïda amb micromecenatge. Una idea original i arriscada, magistralment dosificada per mantenir la inquietud i apostant per un minimalisme sense concessions a la obvietat. Cinema d’autor que traspua convicció, en clara sintonia amb l’esperit del Premi Pepón Coromina. Va recollir el guardó el director, Sergi Pérez, els productors Aritz Cirbián i Martín Samper, i l’actor protagonista Borja Espinosa.

El trofeu del Premi Pepón Coromina 2015 és obra de l’artista i dissenyador industrial Curro Claret. El trofeu de Claret consisteix en una peça rectangular de catifa vermella enrotllada, un cèrcol metàl·lic daurat que la recull i porta gravada la ins­cripció del premi i unes tisores. Amb les tisores i uns petits pins el guanyador podrà decidir compartir el premi amb altres persones (implicades potser en el projecte) tallant diferents trossos de la catifa amb la forma i la grandària que consideri. 

Gràcies a un acord de l’Acadèmia amb el Festival de Cinema Europeu de Sevilla, el guanyador del Premi Pepón Coromina va assistir al Festival de Sevilla a gaudir de les projeccions i participar en activitats de formació dirigides als joves, programades per al certamen que va tenir lloc del 6 al 14 de novembre de 2015.