L’Antic Teatre celebra els seus vint anys i l’OFF Sant Jordi 23

El diumenge 23 d’abril l’Antic Teatre fa vint anys i ho celebrarà amb un brindis i una acció on no faltaran artistes històrics de l’Antic com Roger Pelàez, Agnès Mateus, Quim Tarrida, Juan Navarro, Semolina Tomic, Verònica Navas i Esmeralda Colette. 
 
L’aniversari coincidirà amb l’OFF Sant Jordi organitzat conjuntament amb la llibreria Calders i la llibreria On The Road que muntaran paradetes amb venda i signatura de llibres nous i de segona mà. Tancarà la diada l’Horiginal amb un recital de poesia i micro obert. 
 
El Projecte Artístic Comunitari de l’Antic Teatre, recent guanyador del IV Premi Maria José Ragué entregat als Premis de la Crítica 2022, prepararà l’entrada a l’aniversari els dies 20, 21 i 22 d’abril amb la reposició de la seva última creació escènica Les Vedettes.
 
 
Barcelona, 12 d’abril de 2023.- L’Antic Teatre celebra el seu vintè aniversari segur de la continuïtat del projecte. A principis d’any, l’Ajuntament de Barcelona anunciava la compra parcial de l’immoble per tal de garantir la pervivència del projecte a l’espai únic de Verdaguer i Callís. La notícia arribava tres anys després de la proposta sobtada per part de la propietat de pujar un 500% el lloguer per assegurar la renovació del contracte. L’increment de la xifra, del tot inassumible atenent a la realitat econòmica de l’Antic, va engegar una campanya de suportque va mobilitzar a la comunitat artística i veïnal, va rebre una amplíssima cobertura mediàtica i va permetre establir converses amb l’administració. Finalment, el gener d’aquest any, l’Ajuntament va fer pública la seva voluntat de fer de l’Antic un equipament públic, arribant, si fos necessari, a la via de l’expropiació.
 
Aquest anunci posava en valor el projecte artístic, social i cultural de l’Antic Teatre, que suma vint anys treballant des de la Cultura de Base i amb un model basat en l’autogestió. S’assegura així la pervivència d’un espai que ha sigut i continua essent casa de l’experimentació i la investigació en les arts escèniques contemporànies locals, nacionals i internacionals. A més, la continuïtat de l’Antic garanteix el suport a la creació emergent i manté viu un escenari per a l’art actual, radical i comunitari, arrelat en el barri i la ciutat.
 
OFF Sant Jordi  
 
El dia de l’aniversari, diumenge 23 d’abril, l’Antic ho celebrarà amb un brindis al pati-terrassa i una acció en viu única i irrepetible a la sala on no faltaran artistes històrics de l’Antic: Roger Pelàez, Agnès Mateus, Quim Tarrida, Juan Navarro, Semolina Tomic, Verònica Navas i Esmeralda Colette. L’entrada serà gratuïta amb reserva prèvia a través del web de l’Antic.
 
Com cada any, l’aniversari coincidirà amb l’OFF Sant Jordi organitzat de la mà de la llibreria Calders i la llibreria On The Road que vendran llibres nous i de segona mà, amb signatura d’autores. Tancarà la diada el recital de poesia Prolapse Oral organitzat per l’Horiginal, un macro-micro-obert on escoltar i recitar poemes propis o d’altri obert a tothom qui vulgui participar. L’entrada serà gratuïta amb reserva i els que s’animin a pujar a l’escenari hauran d’escriure a horiginalpoesia@gmail.com.
 
La programació de l’aniversari
 
Com a part de la programació per celebrar els vint anys de l’Antic, la sala tornarà a mostrar els dies 20, 21 i 22 d’abril l’última peça escènica del Projecte Artístic Comunitari de l’Antic Teatre. Serà la primera vegada que les autoanomenades “iaies de l’Antic” pujaran a l’escenari després de ser reconegudes amb el premi honorífic Maria José Ragué entregat als Premis de la Crítica 2022.
 
Les Vedettes, presentada a la darrera edició de l’Antic Teatre al GREC, parteix de les històries personals i viscudes dels i les participants reescrites a través de «l’arqueologia del quotidià»,una metodologia que proposa la recuperació de la memoria viva a partir d’un objecte, un document o una fotografia.
 
En finalitzar la funció del dijous 20 es presentarà el llibre commemoratiu dels deu anys del projecteDeixar de prendre 4 pastilles editat per Neret edicions de la mà de les protagonistes i autores. El llibre es podrà comprar el diumenge de l’OFF Sant Jordi a la paradeta de la llibreria On The Road on les “iaies” signaran els exemplars.
 
La programació de l’aniversari s’allargarà fins a la setmana següent amb l’estrena de la primera producció del 2023 de l’Antic Teatre juntament amb Juan Navarro, un dels primers artistes que van actuar a la sala i nom destacat de l’avantguarda europea. El Cor. Per a què serveix la tragèdia? és un concert performatiu protagonitzat per un cor popular i un corifeu que canten una reinterpretació experimental de la novena Simfonia de Beethoven i es pregunten sobre el significat de la tragèdia. 
 
+ INFORMACIÓ https://www.anticteatre.com