L’Auditori commemora aquest cap de setmana el 25è aniversari



El divendres 22 de març tindrà lloc l’acte institucional de celebració del primer quart de segle de L’Auditori amb la inauguració d’una exposició commemorativa, un concert de l’OBC i una actuació oberta a tothom del pianista Francesco Tristano. 
 
Una gran estructura efímera de la mà de l’arquitecta Clara Solà-Morales intervindrà la façana del carrer Lepant de L’Auditori fins al 9 de juny. 
 
El divendres 22, el dissabte 23 i el diumenge 24 de març, l’OBC oferirà un concert amb el Concert per a piano n. 2 de Brahms interpretat per Denis Kozhukhin, l’estrena de Songs for Júlia de Josep Maria Guix amb la soprano Anna Devin i la Setena simfonia de Sibelius. 
 
El diumenge 24, la BMB estrenarà la Simfonia Gaudí, d’Albert Guinovart, peça encarregada també amb motiu del 25è aniversari i inspirada pel musical homònim estrenat ara fa vint anys.  
 
El dijous 21 de març clourà la primera edició del festival Subsònic amb l’actuació de la companyia Mal Pelo acompanyada del clavecinista Justin Taylor.



Denis Kozhukhin | Foto: Alex Iordache 


 El 22 de març de 1999, L’Auditori presentava el seu primer concert amb l’enyorada Alicia de Larrocha, la soprano Anna Feu i el baríton Enric Serra. Ara, 25 anys després d’aquella data, el gran equipament musical públic de Barcelona prepara un cap de setmana de celebració amb una programació variada que reflecteix la diversitat de gèneres que ofereix. 

El plat fort serà el mateix divendres 22 de març, amb un acte institucional que arrencarà a les 18h amb la inauguració d’una exposició commemorativa: L’auditori, 25 anys, produïda de la mà del Museu de la Música de Barcelona i L’Auditori. La mostra, instal·lada a les columnes exteriors de L’Auditori, se centra en quatre eixos: l’edifici i la transformació urbana de l’entorn de L’Auditori des del tancament de l’Estació del Nord; l’activitat artística que ha aglutinat i liderat L’Auditori al llarg d’aquests anys, contribuint a situar Barcelona en el circuit musical internacional; l’arquitectura institucional que agrupa l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Banda Municipal de Barcelona, el Museu de la Música de Barcelona i l’ESMUC i, finalment, tots els col·lectius de persones que han format i formen part del dia a dia de L’Auditori.  

Forma part de l’exposició la instal·lació d’una estructura efímera monumental amb tres lones blaves gegantines que intervenen la façana del carrer Lepant de L’Auditori, a cura de l’arquitecta Clara Solà-Morales. Aquesta intervenció, que com l’exposició estarà instal·lada fins al dia 9 de juny, estableix un diàleg entre l’arquitectura sòbria de l’edifici de Moneo i la naturalesa efímera de la música. 

A les 19h s’iniciarà el concert de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que també es podrà veure el dissabte 23 i el diumenge 24 a la Sala 1. Sota la batuta de Ludovic Morlot, oferirà un programa pensat per a l’ocasió. Es començarà amb la presentació de l’estrena mundial de Songs for Júlia, una obra per a soprano i orquestra que L’Auditori va encarregar al compositor Josep Maria Guix amb motiu de l’aniversari. La peça, que compta amb la soprano Anna Devin com a solista, està inspirada en l’univers creatiu de dos poetes xinesos dels segles VIII i IX i parteix de la juxtaposició d’elements que, tot i ser aparentment contraris, poden conviure en harmonia. 

El seguirà la peculiar Setena simfonia del compositor finès Jean Sibelius. Està escrita en un sol moviment i, tot i que va viure 30 anys més després de composar-la, és una de les últimes peces que va escriure. Estrenada el 24 de març de 1924 a Estocolm, L’Auditori vol fer el seu particular homenatge a aquesta centenària efemèride.  
Durant la mitja part es farà un brindis de celebració. 

Per últim, l’orquestra abordarà el Concert per a piano n. 2 de Johannes Brahms, una obra ambiciosa només apta per a virtuosos de l’instrument. Havien passat més de vint anys des del fracàs del seu primer Concert per a piano i el geni alemany, perfeccionista patològic, havia tingut temps per pair la decepció. Després de tres anys de treball intermitent, l’obra es va estrenar amb èxit de públic i crítica i, a causa de la seva complexitat, és considerada per molts com una simfonia amb piano.  En aquesta ocasió, el solista encarregat d’executar-la serà el guardonat pianista rus Denis Kozhukhin. + INFO

Al acabar, el públic es desplaçarà a la Llanterna de L’Auditori, on a les 21h el pianista Francesco Tristano oferirà un concert d’accés lliure. Aquest pianista, compositor i productor nascut a Luxemburg és un dels artistes més transcendents de la seva generació i és devot fervent d’autors i estils tan dissemblants com Bach, la música barroca i contemporània, Cage, el techno de Detroit i l’electrònica avançada europea. Aquest background, sumat a la combinació de formació clàssica i coneixement pioner de la tecnologia musical moderna, fan d’aquest intèrpret virtuós un dels creadors més complets i eclèctics de l’actualitat. 
INFO



Albert Guinovart | Foto: A. Bofill

LA BMB ESTRENA GUINOVART

El mateix cap de setmana en què L’Auditori compleix els seus primers 25 anys de vida, la Banda Municipal de Barcelona organitza una celebració musical amb uns convidats excepcionals. El diumenge 24 de març, José R. Pascual-Vilaplana dirigirà un selecció d’obres triades per a l’ocasió, encapçalades per l’estrena de Simfonia Gaudí, de l’aclamat compositor Albert Guinovart. L’obra, encarregada per la banda per a aquest aniversari, està inspirada en el musical del mateix nom que fa 20 anys va sonar a Barcelona, en la commemoració del 150è aniversari del naixement d’Antoni Gaudí. S’hi podran trobar temes que recorden la vida del gran arquitecte en forma de flashback –des de la seva mort fins als seus somnis de joventut– i la relació amb les tres grans dones de la seva vida: la seva mare, la seva neboda i el seu gran amor. 

El repertori el completarà amb el Brass Quintet Concerto, del director i compositor Salvador Brotons. Com a quintet de metall solista actuarà el reputat Spanish Brass, que va rebre el Premio Nacional de Música 2020 després de més de 30 anys de carrera com a un dels grups més importants, actius i inquiets del panorama internacional.  

Tancarà el programa la suite de danses catalanes Mont Juic, obra escrita conjuntament per Lennox Berkeley i Benjamin Britten el 1937 i inspirada en la muntanya de Montjuïc que van conèixer a arrel de la seva assistència al XIV Festival de la Societat Internacional per la Música Contemporània a Barcelona + INFO



Mal Pelo | Foto: Jordi Bover

EL SUBSÒNIC ARRIBA A LA SEVA FI

MAL PELO + JUSTIN TAYLOR: BACH EN MOVIMENT. EL CONTRAPUNT A TRAVÉS DEL GEST   


Bach serà el protagonista del darrer concert del festival Subsònic. El 21 de marçes tanca aquesta primera edició amb un concert de la companyia Mal Peloacompanyada del clavicèmbal de Justin Taylor, coincidint amb el dia internacional de la música antiga. 

Parlar de Mal Pelo és parlar d’una de les companyies de creació més interessants del panorama internacional. Amb gairebé 35 anys d’activitat, la companyia dirigida per María Muñoz i Pep Ramis proposa dramatúrgies contrapuntístiques en què la dansa i el moviment es barregen amb la paraula, l’escena i la música. Mal Pelo ha anat desenvolupant un llenguatge personal que l’ha portat a mostrar el seu treball a les sales i els festivals més importants del món.  
Des de fa uns anys, la música de Bach ha centrat el treball de la companyia i ha donat com a resultat espectacles com Inventions, On Goldberg Variations, o Highlands, obres que giren, es desenvolupen i cristal·litzen entorn de la música de Bach.  
En aquest concert presenten, juntament amb Justin Taylor, un espectacle centrat en una de les obres més (re)conegudes del compositor alemany: El clavecí ben temprat.   
+INFO