L’Auditori de Barcelona presenta la temporada 2016-2017

 

L’Auditori de Barcelona presenta la temporada 2016-2017

 12__Preestreno_A_LESPAGNOLE__450_FotoLuisCastilla_elNorte

 

 

 

 

 

L’Auditori de Barcelona presenta la seva programació per la temporada 2016-2017. Més de 300  projectes i concerts a través dels quals desenvolupa la seva missió amb la societat: preservar i difondre el gran patrimoni musical universal fent-lo accessible a tothom.  Aquesta temporada L’Auditori fa un pas més i connecta totes les seves programacions entre sí teixint projectes transversals que donen una envergadura al seu projecte artístic només comparable amb alguns grans equipaments europeus. Així doncs, els cicles de Música Antiga, Cambra, Sampler Sèries, Amplificats, Escenes, la Banda Municipal de Barcelona, el Servei Educatiu i el Museu de la Música sumats a l’OBC, s’uneixen en algunes produccions per oferir concerts únics.

 

Una temporada d’Antiga amb grans projectes

 

Un dels grans projectes de la temporada 2016-2017 serà el que protagonitzaran la violinista Isabelle Faust, la Freiburger Barockorchester i el prestigiós director Pablo Heras Casado que es tancaran a L’Auditori per enregistrar el Concert per a violí i orquestra de Mendelssohn. L’enregistrament es presentarà juntament amb la Simfonia número 5 en un dels grans concerts de la temporada. La temporada d’Antiga se sumarà a les múltiples celebracions que els auditoris d’arreu d’Europa dedicaran al 450è aniversari del naixement de Monteverdi. L’Auditori ho celebrarà amb la primera gran obra mestra operística: L’Orfeo, que arriba de la mà d’uns experts en la matèria, Concerto Italiano, dirigit per Rinaldo Alessandrini.  També celebrarem un Festival Purcell portant per primera vegada a Barcelona una formació de referència al centre d’Europa: Le Concert Spirituel, que es presenta dirigida pel seu director titular Hervé Niquet i que interpretarà tres de les obres més conegudes del mestre britànic: l’Oda per a l’aniversari de la reina Mary, Música per al funeral de la reina Mary i l’Oda a santa Cecília. Es completarà, així, la interpretació del repertori de referència de Purcell que ja ha sonat a L’Auditori amb Dido i Enees i The Fairy Queen.

 

Un concert inspirat en la Capella Sixtina portarà per primera vegada a L’Auditori la mítica formació The Sixteen, dirigida per Harry Christophers, i viatjarem a la música inspirada en els elements amb el projecte que inaugurarà la temporada de Música Antiga; un gran concert a la Sala 1 en què Jordi Savall interpretarà música de Marais, Vivaldi, Telemann i Rameau, pensat com a homenatge al planeta Terra. El mestre oferirà dos concerts més dins el cicle Jordi Savall – El So Original. Amb L’Akademie Fur Alte Musik de Berlín completarem la interpretació de la integral dels Concerts de Brandenburg i les Suites per a orquestra iniciats la temporada passada.

 

En aquesta temporada d’Antiga hi haurà tres concerts que posaran en valor el patrimoni instrumental del Museu de la Música de Barcelona. Enrike Solinís farà sonar, entre altres instruments, la guitarra italiana i la dels lleons. Jean Rondeau, guanyador del concurs internacional de clavicèmbal de Bruges, tocarà el clavicèmbal Zell del museu. I, finalment, amb Juan de la Rubia enregistrarem i oferirem en concert un programa dedicat a Antonio de Cabezón amb el singular claviorgue.

 

 

 

Talent de casa per inaugurar la temporada de Música de Cambra

 

La temporada 2016-2017 arrencarà posant en valor el talent de casa amb el projecte Brahms Piano Quartet, que reunirà quatre artistes amb una forta projecció internacional: Josep Colomé, Joaquín Riquelme, David Apellániz i Enrique Bagaría. Es completa així el projecte de la integral dels quartets amb piano de Brahms que es va iniciar la temporada passada. El Quartet Casals i el Belcea protagonitzaran un dels grans projectes de la temporada, ja que L’Auditori els ha convidat a interpretar els dos sextets de Brahms. Un projecte encàrrec que es podrà escoltar després en altres grans sales de concert europees. Aquesta temporada debutarà a L’Auditori el Jerusalem Quartet, que acaba de celebrar el seu 20è aniversari, i ens acompanyarà el millor quartet del moment dedicat a la música contemporània, el quartet Diotima en concert centrat en Georg Freidrich Haas.

 

Els grans noms seguiran presents al llarg de la temporada, com és el cas del pianista Daniil Trifonov, admirat per tots els amants de la tecla i de Miklós Perényi, una llegenda viva del violoncel que va tenir Pau Casals com a mestre.

Aquesta temporada torna Lockenhaus on Tour, que presenta La truita de Schubert, Vilde Frang i Nicolas Altstaed, amb la interpretació de les partitures virtuoses dels duos de Kodály i Ravel, i la grandíssima violinista Alina Ibragimova que presenta el seu enregistrament de les Sonates de Ysaÿe.

 

Neix l’Emergents Barcelona Music Festival per impulsar els músics joves

 

L’Emergents Barcelona Music Festival és una de les grans novetats de la temporada 2016-2017 de L’Auditori. Aquest festival, que posa en valor el nou talent d’aquí i d’arreu, neix de la temporada de música de cambra i s’estén fins arribar a la música simfònica i el jazz. Emergents integra, a més, les grans institucions del país dedicades a la música: l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Banda Municipal de Barcelona, la JONC, Joventuts Musicals de Catalunya, l’ESMUC, el Conservatori del Liceu i el Taller de Músics i la European Concert Hall Organisation (ECHO). El festival se celebrarà del 18 al 23 d’abril i l’inaugurarà la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC). Durant tota la setmana passaran per L’Auditori joves músics reconeguts amb premis obtinguts en esdeveniments tan importants com la Mozart Competition de Salzburg, la Jascha Heifetz International Competition, la Tokio Competition, l’ARD de Munic, el Premi de Composició Reina Sofia, el Concurs internacional de piano Alicia de Larrocha, el Concurs Internacional de Ginebra, el BBC New Generation Artists, la Haydn Competition de Viena, la Rostropóvitx Junior Competition o la Duetch National Competition del Concertgebouw d’Amsterdam.

 

Durant el festival Emergents Barcelona Music Festival tocaran a L’Auditori una trentena de joves talents nacionals i internacionals. Es dedicarà un dia sencer al quartet de corda que estarà comissionat per Jonathan Brown del Quartet Casals. El cap de setmana la Banda Municipal convidarà dos joves solistes i l’OBC presentarà cinc talents emergents excepcionals.

 

El Servei Educatiu ens descobreix les músiques de Picasso

 

La temporada 2016-2017, el Servei Educatiu obre una nova línia que el porta a col·laborar amb altres institucions artístiques del país, com és el cas del Museu Picasso amb qui està preparant una de les grans novetats d’aquest any. Es tracta d’un concert que ens permetrà descobrir les músiques que han girat al voltant de la vida de Picasso a través del flamenc, la chanson francesa i obres de Granados, Falla, Satie, Deodat de Séverac i Stravinsky, entre d’altres. Una altra novetat de la temporada és el concert que estrena amb la Banda Municipal de Barcelona: Maaambo!!!, amb direcció escènica de La Cubana, que proposa un viatge pels ritmes de l’Amèrica Llatina.

 

El Servei Educatiu treballa molt estretament amb la resta de programacions de L’Auditori. És per això que ofereix concerts relacionats amb els cicles estables de l’equipament, com és el cas de Setze cordes, dedicat a la música de Cambra; Händel & Friends, a l’Antiga, o Històries elèctriques, que acosta als joves les músiques de nova creació de Sampler Sèries

 

 

 

 

La nova temporada de la Banda Municipal de Barcelona

 

La Banda Municipal de Barcelona segueix immersa en la celebració del seu 130è aniversari i començarà aquesta temporada amb un concert inaugural de gran format simfònic amb el mític Ocell de foc de Stravinsky i el quintet Spanish Brass Luur Metals. La programació 2016-2017 estarà protagonitzada pel gran repertori original per a banda simfònica, amb quatre especialistes del gènere: l’espanyol Luis Serrano Alarcón, l’holandès Bjorn Bus, el belga Frank de Vuyst i l’americà Eugene Corporon. No hi faltarà el repertori més tradicional combinat amb nous formats, com la música de la pel·lícula Ben-Hur, la interpretació de l’obra B-Side, que és un concert per a grup de rock i banda. Un viatge simfònic capitanejat per l’enèrgica batuta del seu director titular, Salvador Brotons.

 

Sampler Sèries: la nova creació sonora a L’Auditori

 

La temporada dedicada a les músiques de nova creació compta amb 9 encàrrecs, 10 estrenes absolutes i 17 estrenes nacionals, entre les quals hi consten noms com els de Carles Castellarnau, Fabià Santcovsky, Pablo Carrascosa, Oliver Rappoport, Rubens Askenar o Hèctor Parra. El concert inaugural de Sampler Sèries el signarà l’ensemble Plus-Minus que posarà en valor l’obra de la compositora i videoartista Joanna Bailie. Altres cites de la temporada inclouen propostes de free jazz, electrònica, teatre musical, ensembles instrumentals i la consolidació de la col·laboració amb el Sónar. Sampler Sèries col·labora aquesta temporada amb el festival l’ECLAT d’Stuttgart, amb una obra encàrrec al compositor convidat de la temporada, Luis Codera Puzo. Les Sampler Sèries s’articulen des de L’Auditori en col·laboració amb els principals espais de la ciutat dedicats a l’art contemporani. Aquesta temporada ho faran amb el MACBA, el CCCB, la Fundació Tàpies, la Fundació Joan Miró i el Centre d’Arts Santa Mònica.

 

 

Amplificats i Escenes presenten projectes singulars

 

Amplificats, la programació de L’Auditori dedicada a les músiques modernes, dedicarà el seu focus internacional al nou folk britànic amb el cicle That’s all Folks que se celebrarà a la tardor. En la programació de jazz, aquesta temporada, Amplificats fa un pas endavant i programarà més d’una vintena de propostes. L’Auditori seguirà col·laborant amb el Festival Internacional de Jazz i ho farà donant personalitat pròpia als concerts que passin a les seves sales amb un cicle dedicat a les veus. Durant la propera temporada es mantindrà la línia d’encàrrecs inspirats en altres programacions de L’Auditori amb els Revisitings i es donarà visibilitat als joves talents del jazz en el marc del festival Emergents

 

 

La temporada 2016-2017, Escenes presenta cinc produccions i inicia una línia de projectes que són transversals amb altres programacions de L’Auditori. Escenes començarà al novembre amb l’estrena de Pluja, el nou espectacle de Guillem Albà i Clara Peya. Nao Albet dirigirà una nova mirada sobre l’obra Words & Music de Samuel Becket i música de Morton Feldman amb participació de l’ensemble bcn216 i dansa contemporània en una proposta que s’encreua amb la programació de Sampler Sèries. Escenes col·labora amb la temporada de Música Antiga portant a Barcelona l’espectacle A l’Espagnole, fantasia escènica, de la Cia. Antonio Ruz i l’Accademia del Piacere. 5.100, serà un altre dels encàrrecs d’Escenes d’aquesta temporada. Una proposta que neix de la simbiosi de Joan Català i Roser Tutusaus amb l’ensemble Frames Percussion i que explorarà la sonoritat de la pròpia sala des de la percussió a les arts en moviment. L’últim Escenes de la temporada homenatjarà el recentment desaparegut David Bowie. Les ballarines i coreògrafes de Les Filles Föllen i el guitarrista Adrià Plana revisitaran l’univers musical, estètic i visual d’una de les icones de la història de la música i la cultura pop.