L’Auditori obre la temporada del 25è aniversari amb l’OBC interpretant la simfonia «Heroica» de Beethoven 29 i 30/09 i l’1/10



L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya amb Ludovic Morlot al capdevant oferirà també la Fanfàrria de Joan Guinjoan, la peça que va inaugurar L’Auditori el 1999.
 
La solista Alisa Weilerstein (violoncel) se suma al concert inaugural per interpretar Un cant a Pau Casals de Jordi Cervelló i la Simfonia concertant de Prokófiev.
 
Amb l’Heroica, la programació ‘Poder o Revolta’ arrenca aquesta tardor posant l’accent en el gran simfonisme i convidant a grans referents de la clàssica com Daniele Gatti, que dirigirà la Mahler Chamber Orchestra.
 
La Banda Municipal de Barcelona obre la seva programació amb un concert de l’artista de jazz cubà Paquito D’Rivera.
 
Figures com Denis Kozhukhin i el Hagen Quartett protagonitzen el nou cicle de cambra Intocables de L’Auditori, que programa la integral dels quartets de Xostakòvitx amb el Quartet Casals. 
 
En el terreny de la nova creació, L’Auditori s’alia amb el Festival Mixtur i acull l’estrena mundial del recital musicat Constellations, d’Héctor Parra i Arnau Pons, amb la veu de Pere Arquillué.
 
En l’àmbit educatiu, L’Auditori estrena l’espectacle simfònic Toy Box, amb direcció escènica de Marta Pazos.
Barcelona, 28 de setembre de 2023.- L’Auditori de Barcelona ja està a punt per iniciar la nova temporada 23-24 que coincideix amb la celebració al mes de març del 25è aniversari de la institució. Amb una programació que gira al voltant del relat artístic ‘Poder o Revolta’, de setembre a desembre, L’Auditori posa a l’abast més d’una setantena d’activitats i concerts per a tot tipus de públic.

CONCERT INAUGURAL

El 29 i 30/09 i l’1/10, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota les ordres del seu director titular Ludovic Morlot, serà de nou l’encarregada d’obrir el curs musical amb un dels grans clàssics del simfonisme universal: l’Heroica de Ludwig van Beethoven. La Tercera simfonia del compositor alemany obre l’eix temàtic de la temporada, ja que va estripar en el seu moment la figura de Napoleó Bonaparte: la peça deixava de lloar l’individu que s’havia convertit en tirà i, lluny de les convencions del seu temps, esdevenia una autèntica revolta musical.

El concert inaugural inclourà també les peces Un cant a Pau Casals, homenatge al recentment desaparegut Jordi Cervelló, i la Fanfàrria de Joan Guinjoan, la mateixa obra amb què es va inaugurar la Sala Pau Casals de L’Auditori el 22/03, ara fa 25 anys. La nord-americana Alisa Weilerstein,una de les violoncel·listes més destacades dels nostres temps, s’hi sumarà interpretant la Simfonia concertant de Sergei Prokòfiev, composta originalment pel violoncel del llavors joveMstislav Rostropóvitx.


Alice Weilerstein | Foto: Harald Hoffmann Ludovic Morlot

LA PROGRAMACIÓ DE TARDOR
 
De fet, l’Heroica serà la primera obra d’un programa interpretat per l’OBC i dedicat al gran simfonisme, per al qual ha convidat alguns dels artistes més rellevants del circuit internacional actual. Així, durant la tardor podrem gaudir de: La consagració de la primavera de Stravinski (6 i 8/10), també sota la direcció del mestre MorlotRomeu i Julieta de Prokófiev (20 i 21/10), dirigida per Anna RakitinaLa primera de Sibelius (28 i 29/10), dirigida per Nicholas Collon; el concert per a violoncel de Dvorák (3/11), amb el director Jan Willem de VriendLa quarta de Beethoven (10 i 11/11) amb Marta Gardolinska, l’actual principal directora convidada de la temporada; la Simfonia Manfredde Txaikovski (18 i 19/11), amb Jaume Santonja al capdavant; Till Eslenspiegel de Strauss (1 i 2/12), de nou amb el mestre Morlot i, ja abans de les festes nadalenques, el concert per a violí de Saint-Saëns (16 i 17/12) dirigida per la batuta de Juanjo Mena. Grans solistes com Francesco PiemontesiAntoine TamestitLucas DebargueSergei Dogadin James Ehnes, entre d’altres, tocaran amb l’OBC aquesta temporada.

La particularitat del programa d’enguany és que, amb motiu del 25è aniversari, tots els programes proposats pel Mestre Morlot inclouran obres d’autors de referència al nostre país com, per exemple, Baltasar Samper o Josep Soler, les obres dels quals podrem escoltar aquesta tardor.

El gran simfonisme no s’acaba aquí, perquè la tardor també arriba farcida de grans orquestres internacionals que visitaran L’Auditori, com la Mahler Chamber Orchestra, dirigida pel gran mestre Daniele Gatti (25/11) i l’Orquestra nacional de Lió dirigida per Nikolaj Szeps-Znaider (20/11). 



Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya | Foto: May Zircus

La temporada seguirà amb una cita històrica a la ciutat, la celebració de la integral de quartets de corda de Xostakóvitx a càrrec del Quartet Casals en 6 cites al llarg de la temporada i que s’inicia el proper 3/10.També a l’octubre encetarem la programació del cicle Sampler Sèries, dedicat a la música de nova creació, nodrint més que mai i com a novetat la seva col·laboració amb el Festival Mixtur, en què durant tres jornades (del 13 al 15/10) podrem escoltar clàssics del repertori com György Ligeti amb el Quartetto Maurice fins a estrenes de Joan MagranéRamon Humet i Hèctor Parra, amb artistes tan diversos com l’Ensemble O Vos Omnes, el contratenor Carlos Mena o l’actor Pere Arquillué.

El 20/10 serà el torn del cicle Sit Back que, amb el concert de Belda i Sanjosex, torna un any més amb el seu programa de música moderna. Durant la tardor, també tindrem l’oportunitat de veure Nico Roig (4/11),el músic i compositor alemany Nils Frahm (26/11) i l’artista d’electrònica francesa Colleen (14/12).

La Banda Municipal de Barcelona (BMB) s’estrenarà aquesta temporada a L’Auditori el 22/10 amb un concert inaugural de luxe dirigit pel seu titular José R. Pascual-Vilaplana i amb una de les figures internacionals més destacades del jazz llatí, Paquito D’Rivera. La soprano Pilar Jurado estrenarà a la direcció Fantasía lirica (29/10), el trompista Juan Manuel Gómez sota les ordres del mestre Pascual-Vilaplana interpretaràThe Power of Rome de Percy Grainger (19/11) i el Calefax Reed Quintet tocarà la Simfonia del Senyor dels anells de Johan de Meij (3/12).

A més, el 9/11 la Banda oferirà el concert De la Scala a Lavapies amb la companyia teatral Els Pirates com a part del seu compromès projecte social en el cicle La Banda ens Apropa. El 21/12, acull el quartet de metall TetraBrass Bcn Ensemble, en un concert de cambra amb obres de Salvador Brotons José R. Pascual-Vilaplana
 


Banda Municipal de Barcelona | Foto: May Zircus

El programa de cambra continuarà amb novetats aquesta tardor. Així, presentem el nou cicle Intocables que convida grans solistes de l’OBC a oferir concerts de cambra i altres activitats. L’obriràel pianista rus Denis Kozhukhin (24/10) i la formació austríaca Hagen Quartett (29/11). Igualment, L’Auditori ofereix la primera edició d’una marató de cambra titulada Revolucions (16/10), que posarà  l’accent  en el patrimoni i els músics locals, i comptarà amb artistes com Albert Cano Smit, Roger Padullés i Tomeu Moll, el Trio Fortuny, l’Azahar Ensemble i el pianista Javier Laso.

Pel que fa a la música antiga, destaquem la participació de la mezzosoprano Vivica Genaux el 26/10 en un concert dirigit per Dani Espasa del’òpera de Handel Aci, Galatea e Polifemo i reprenem la residència de Jordi Savall amb el So Original, dedicat a Vivaldi (16/09). 

El cicle Sessions, on el jazz és el gran protagonista, comptarà amb Bebel Giblerto en el seu primer concert (26/10) dins del marc del Festival de Jazz. Els altres encontres de tardor tindran com a convidats els artistes Omac i Anna Ferrer (11/09), Carles Benavent(12/12) i Marco Mezquida Trio (20/12). El 29/10 rebem els Gipsy concert dins del Festival Ciutat Flamenco.

El novembre començarà amb el nou cicle protagonitzat per l’OBC Tast d’orquestra, que neix per apropar el gran simfonisme a tots els públics. Es tracta de concerts breus d’obres emblemàtiques precedits d’una introducció breu en format escènic a càrrec del dramaturg, director i actor Jordi Oriol i la companyia Indigest. Aquesta proposta debuta per al públic general el 4/11 amb el concert per a violoncel d’Antonín Dvořák i prèviament, el dissabte 7/10, n’ofereix una sessió específica per a menors de 35 anys al Vibe35.  

El darrer cicle en posar-se en marxa serà Escenes (25 i 26/11) amb l’espectacle a càrrec de la productora cultural La Sullivan Que no serveix de res tirar una sola pedra, una estrena que girarà entorn al lema de la temporada ‘Poder o Revolta’. 

D’entre els concerts i activitats familiars destaca l’estrena de Toy Box (25/11), amb la direcció musical de Beatriz Fernández i la direcció escènica de Marta Pazos, creada a partir de músiques al voltant de l’icònic ballet de Debussy La boîte à joujoux. 


Quartet Casals | Foto: David Ruano. Nils Frahm | Foto: Markus Werner


Daniele Gatti | Foto: Anne Dokter. Jordi Savall | Foto: David Iganaszweski