L’Auditori: Primera Marató de jazz 4 de maig


L’Auditori presenta la primera Marató de jazz 


L’OBC, dirigida per Salvador Brotons, oferirà aquest cap de setmana un repertori format per La Tercera de Txaikovski, el Poema Romàntic de Lamote de Grignon i l’estrena absoluta de Te Deum, del mateix Brotons. 
 
El director italià Andrea Gasperini dirigirà la BMB en un concert on sonaran obres de dos consagrats compositors de música per a cinema: John Williams i Ennio Morricone. Alba Careta Group

 El dissabte 4 de maig, a la Sala 2 de L’Auditori, tindrà lloc la primera edició de la Marató de jazz, una jornada gratuïta per posar de relleu el talent dels músics de l’escena jazzística del país. A més, serà un fermall de luxe pel cicle Sessions que s’ha desenvolupat al llarg de tota la temporada 2023-24 i que ha fet passar per L’Auditori figures de primer ordre del gènere com el contrabaixista Avishai Cohen o al saxofonista Marius Neset.

La Marató de jazz arriba per quedar-se i vol esdevenir una cita indispensable per a tots els amants del gènere que vulguin gaudir de cinc hores de jazz ininterromput amb primeres figures del panorama del jazz.
Obrirà la marató a les 16 h el trompetista Òscar Latorre, un dels músics que va formar part del nonet Focusyear, un programa de l’Acadèmia de Música de Basilea on va treballar amb titans com Kurt Rosenwinkel o Jorge Rossy. Presentarà el seu àlbum A pathway to become (Seed Music, 2020) amb dos dels companys d’aquella banda, el vibrafonista Jean-Lou Treboux i el contrabaixista Sebastián de Urquiza, i on busca el seu camí estètic a partir de les experiències més íntimes i personals. 

A les 17 h serà el torn de la també trompetista i cantant Alba Careta, líder del grup guanyador dels Premis Alícia 2023 i una de les creadores i improvisadores amb més personalitat de les noves fornades de jazzistes. Arriba per presentar el seu nou disc Teia(Segell Microscopi, 2023), un treball lluminós i viu que dona testimoni del seu gran talent. 

El contrabaixista Martín Leiton és ja un habitual de l’escena jazzística barcelonina, que gaudeix d’un gran estat de forma. La seva actuació serà a les 18 h, i presentarà el seu sisè disc d’estudi, Caravana (Seed Music, 2023), que l’uneix a tres noms joves, però ja consolidats: el pianista Toni Saigi, el bateria Andreu Pitarch i el saxofonista Santi de la Rubia. 

Una hora més tard, a les 19 h, pujarà a l’escenari de la Sala 2 un duo format per pare i filla: la premiada pianista de jazz Lucia Fumero i el mestre contrabaixista Horacio Fumero, referència de moltes generacions de músics catalans entre els quals destaca Tete Montoliu. Junts formen Los Fumeros, i la complicitat natural entre els dos els ha portat a firmar un primer disc homònim, Los Fumeros (Seed Music, 2023), format per cançons pròpies i arranjaments de cançons del repertori del folklore llatinoamericà. 

A les 20 h, tancarà aquesta primera Marató de jazz el trio del basc, però establert des de fa anys a Catalunya, Gorka Benítez. Una aposta sempre guanyadora gràcies al seu lirisme gairebé pop marca de la casa que explicarà, a través del seu saxo i la seva flauta, les grans històries quotidianes que evoquen les seves cançons i de les quals s’ha convertit en un incomparable narrador. Ho farà acompanyat de dues grans figures com son el guitarrista Dani Perez i el bateria David Xirgu.


Salvador Brotons | Foto: May Zircus

OBC I LA TERCERA DE TXAIKOVSKI 

L’any en què es compleixen 75 anys de la mort del compositor barceloní Joan Lamote de Grignon, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) vol retre el seu particular homenatge a una figura que va impulsar profundament la vida musical de la Barcelona de principis del segle XX. Així, el cap de setmana 4 i 5 de maig, el mestre Salvador Brotons dirigirà una OBC que presentarà un programa encapçalat per l’obra Poema romàntic, la part vocal del qual correrà a càrrec del reconegut baríton Carlos Daza

També de Salvador Brotons és l’estrena absoluta que s’interpretarà a continuació i que porta com a títol Te Deum. Es tracta d’una obra escrita pera  orquestra, baríton, que també interpretarà Carlos Daza i un cor amateur, que en aquest cas estarà format pel cor participatiu del projecte Canta amb l’OBC amb membres de la Coral Cantiga 

Clourà el concert la Tercera simfonia de Piotr Ilitx Txaikovski, que ja des de la seva creació va suscitar tota mena de rumors, des de la presumpta homosexualitat del compositor, que va compondre-la durant un estiu a casa d’un amic, fins a interpretar l’obra com un gest en favor de la independència de Polònia. Més enllà de les xafarderies, la Tercera és la més alegre de les simfonies de Txaikovski, però també ha estat interpretada amb menys freqüència que les altres. Potser el fet de no incloure temes russos o clímax desbordants en poden ser la causa, però en ella, Txaikovski es despulla i ens ofereix tot els seu món intern, cosa que fa única la peça. + 

INFO