L’OBC celebra els 35 anys d’E.T. L’extraterrestre interpretant-ne la banda sonora en directe en la primera cita OBCinema de la temporada (10,11 i 12 de Novembre)

L'Auditori_20cm.tif             logo OBC.jpg

’OBC celebra els 35 anys d’E.T. L’extraterrestre interpretant-ne la banda sonora en directe en la primera cita OBCinema de la temporada

 

La mítica banda sonora de John Williams sonarà a L’Auditori mentre es projecta la pel·lícula en pantalla gegant

 

Fantasia de Disney, West Side Story i els millors musicals d’Andrew Lloyd Webber completen les propostes de cinema i espectacles de l’OBC

 

 

 

Aquesta temporada torna un dels cicles de més èxit entre el públic jove: l’OBCinema. Divendres la mítica pel·lícula de Steven Spielberg, E.T. L’extraterrestre (10,11 i 12 de Novembre), donarà el tret de sortida a la programació que l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya dedica, des de fa quatre temporades, a les millors bandes sonores i musicals. Durant el cap de setmana l’OBC interpretarà la mítica partitura signada pel prolífic John Williamsmentre es projecta la pel·lícula en pantalla gegant en versió original subtitulada al català. E.T. L’extraterrestre és una de les pel·lícules més icòniques del setè art i una de les bandes sonores més celebrades de John Williams que va ser mereixedora de l’Oscar a la millor banda sonora original l’any 1983. Quan Steven Spielberg li va fer l’encàrrec, Williams ja havia creat grans bandes sonores com TauróLa guerra de les galàxies o Superman. Amb E.T. però, se li va plantejar el repte de reforçar la idea d’un alienígena tendre, proper i afectuós, amb la música. Williams va assolir-ho amb gran èxit i ara que se celebren 35 anys de la seva estrena l’OBC, dirigida per Jessica Cottis, li rendeix homenatge en un format únic.

 

 

La programació seguirà el 22 i 23 de desembre amb un altre nom propi: Andrew Lloyd Webber. Molts dels grans musicals de Broadway porten la seva firma: CatsEl fantasma de l’òperaEvitaJesucrist Superstar… per això a les portes de Nadal l’OBC oferirà un concert homenatge al gran mestre anglès on no hi faltaran melodies immortals interpretades per grans noms del West-end anglès i el Broadway novaiorquès. Algunes de les seves obres, com Cats o El Fantasma de l’òpera, van pujar als escenaris de Broadway i ja no s’hi van moure durant 20 anys. Cats va superar les 7.000 representacions ininterrompudes, i El Fantasma les 12.000. A Barcelona, l’any 1992 vam gaudir d’un himne escrit per ell que també es va fer indispensable: Amics per sempre. A L’Auditori totes elles sonaran sota la batuta d’Alfonso Casado i la direcció escénica de Mariano Detry. A més, comptarà amb les veus solistes de Celinde Schoenmaker, Joanna Ampil, John Owen Jones i Geronimo Rauch juntament amb la Coral Sant Jordi i el Cor Ciutat de Tarragona.

 

 

 

El 2018 se celebra el centenari del naixement de gran mestre nord-americà Leonard Bernstein i l’Orquestra li dedicarà més d’un programa. La seva música més popular encetarà la commemoració del seu centenari: West Side Story. L’amor entre Maria i Tony, l’enfrontament entre els sharks i els jets, traduïdes en el mosaic de ritmes i colors que a L’Auditori es podran reviure amb la pel·lícula en pantalla gegant i la banda sonora en directe. West Side Story és la quarta pel·lícula més oscaritzada de la història: va rebre 10 estatuetes, inclosa la de millor pel·lícula i, és clar, la de millor música. I si parlem específicament de musicals cinematogràfics és, de llarg, el musical més premiat de tots els temps. La instrumentació per a la pel·lícula requereix el triple de músics que l’original per al teatre, fet que va contribuir a incrementar-ne l’espectacularitat i a convertir en immortals cançons com MariaTonight o America. Jerome Robbins, el coreògraf i director, va arribar a estrenar més de 30 espectacles a Broadway, però amb West Side Story va entrar definitivament a la història daurada del gènere.

 

 

La programació de cinema es completarà aquesta temporada amb un dels primers grans clàssics de la factoria Walt Disney, Fantasia (21 i 22 de juny), on els personatges habituals evolucionen al so d’un repertori molt habitual de l’OBC: hipopòtams amb tutú, ballant La dansa de les hores de Ponchielli, o el ratolí Mickey lluitant contra milers d’escombres descontrolades després d’un encanteri fallit, compassat amb la música de L’aprenent de bruixot de Paul Dukas. Walt Disney era un apassionat de la música clàssica i, amb la col·laboració del director d’orquestra Leopold Stokowski, va crear una obra d’art que, malgrat el fracàs de taquilla que va suposar l’any 1940, ha esdevingut un clàssic indispensable en la història del cinema. Bach li va dictar taques de color; Beethoven, històries mitològiques; Mussorgsky, un capítol terrorífic; Stravinsky, una particular visió de l’evolució de les espècies… De Bach a Txaikovsky i de Beethoven a Stravinsky: la música transportarà el públic més enllà de la pantalla i els obrirà un món de fantasia.

 

image011