L’OffLaVillarroel – Dirrrty Boys (10 úniques funcions) a partir de dissabte 27 d’abril de 2024

El guardonat true crime Dirrrty Boys arriba a La Villarroel

La Villarroel presenta Dirrrty Boys, una obra de Gerard Guix, dirigida per Àgata Casanovas. L’espectacle, protagonitzat per Martí Cordero Sergi Espina, és una producció de Las Bestias.
L’any 1993, a Liverpool, dos nens de deu anys van segrestar i assassinar brutalment a un de dos. Aquest va ser un dels casos més mediàtics de l’època, tant per l’atrocitat del crim, com pel fet que els autors van ser jutjats com a adults. 

Ara, la companyia Las Bestias converteix el cas en una obra de teatre que reflexiona sobre les conseqüències dels propis actes i la (im)possibilitat de les segones oportunitats. 
“El més important és que al llarg de la funció es repeteixi
una sola pregunta, com un gota a gota molest, però
que va penetrant imparable, allò de qui mereix una segona
oportunitat i qui no.”

Gerard Guix
 
Segons explica Gerard Guix, l’autor, va haver d’investigar el cas a fons, adonant-se’n que, per poder-lo adaptar a un format teatral, havia d’inserir-lo dins del que ja es coneix popularment com a gènere true crime a la manera d’altres obres com L’adversari d’Emmanuel Carrère o la novel·la A sang freda de Truman Capote: “Decidir l’estructura del text – afegeix el dramaturg – era una part molt important del procés i vaig veure que explicar la història mitjançant flashbacks funcionava molt bé.»
“Però quin és el ròssec de matar, més enllà de ser jutjat?
No tot es pot resumir amb la taca que deixes al teu
expedient vital quan la cagues. A 
Dirrrty Boys intentem
explicar-ho.”

Àgata Casanovas
 
Pel que fa a la direcció escènica, Àgata Casanovas, directora de l’espectacle, explica que abordar un projecte com aquest implica prendre una sèrie de decisions: «en Gerard ens va presentar el text nu, sense acotacions per oferir-nos la llibertat d’aixecar-lo i escenificar-lo com creguéssim millor. Vaig optar per un espai dissenyat només amb matalassos, entenent el matalàs com un espai d’intimitat personal que ens permetrà abocar-nos a l’interior més personal i soterrat dels personatges.»

L’obra proposa al públic una reflexió incòmoda, obligant-lo a fer un esforç d’identificació, presentant uns personatges complexos i un crim molt difícil de digerir. 
L’obra investiga les circumstàncies que van envoltar no només l’assassinat en si, sinó també les vides dels botxins; dos nens de qui no en sabem res, de qui s’ha esborrat la identitat. Tot plegat, ens deixa amb una sensació de buit, orfes de respostes. 

Aquesta producció ficciona la realitat i pretén omplir els blancs i especula sobre allò que potser va passar.

Tal i com afirma Guix:
“Han passat quasi trenta anys i encara es genera ficció al seu voltant: una novel·la, una pel·lícula, una cançó, una sèrie, un curtmetratge nominat als Oscar i ara una obra de teatre. Les conseqüències encara són ben visibles, les ferides ben obertes, la sang segueix brollant en un gota a gota lentíssim, que sol ser molt més dolorós que un impacte brutal.”La crítica ha dit…“Un text amb precisió quirúrgica”
Oriol Osan, Núvol
 
«Martí Cordero i Sergi Espina mostren unes capacitats interpretatives, a més d’una excel·lent direcció digna d’elogi que els pot obrir molts portes.»
Santi Fondevila, ARA
 
“Un portent teatral que ningú s’hauria de perdre”
Norman Marsà, En Platea
 
“Un parell de joves bèsties escèniques decidides a deixar-se la pell”
Ramon Oliver, Recomana

“Una estructura dramàtica mil·limetrada i una posada en escena brillant d’Àgata Casanovas”
Andreu Gomila, El Temps de les Arts
 
Els premis

XXIX Premis Butaca (2023)
-Millor muntatge de petit format
-Millor text: Gerard Guix
-Millor actor revelació: Martí Cordero
-Millor disseny de llums: Paula Costas
-Nominació a Millor direcció: Àgata Casanovas
-Nominació a Millor actor revelació: Sergi Espina

VI Premis Teatre Barcelona (2023)
-Premi Especial Teatre Barcelona
-Nominació al Millor Espectacle de Proximitat
-Nominació al Premi Revelació: Martí Cordero i Sergi Espina ex aequo

Premis de la Crítica 2023
-Nominació al Premi Revelació: Martí Cordero i Sergi Espina ex aequo

Dirrrty Boys es representarà a partir de dissabte 27 d’abril de 2024 a La Villarroel

Sinopsi Un true crime teatral que parla de les segones oportunitats.
L’any 1993, a Liverpool, dos nens de deu anys van segrestar i matar brutalment a un de dos. Convertit en un dels casos més mediàtics de l’època, on els assassins van ser jutjats com a adults, s’ha anat allargant en el temps, generant notícies, moltes d’elles amb poca credibilitat, però també una novel·la, una pel·lícula, una sèrie de televisió, una cançó pop i moltíssims documentals truculents. 
Ara la companyia Las Bestias reprèn el cas i fa un treball d’investigació profund sobre les conseqüències dels actes, imaginant com deu ser la vida dels assassins fins al present, pendents de les notícies per, si cal, afegir una nova escena quan l’actualitat ho requereix-hi.