LOOP BARCELONA 2018 del 12-22 Novembre

image1

 

LOOP BARCELONA 2018

FESTIVAL: 12-22 Novembre
FIRA i TALKS: 20-22 Novembre
Seu de la Fira: Hotel Almanac, Gran Via de les Corts Catalanes, 619, 08007 Barcelona

Inauguració Festival: dilluns 12 de novembre, Reial Cercle Artístic
Inauguració Fira: 20 de novembre, Almanac

LOOP BARCELONA celebra la seva setzena edició guanyant reconeixement com a Festival i Fira dedicats als films i vídeos d’artistes.

El Festival LOOP obre la seva mirada a les interseccions del vídeo amb altres llenguatges artístics i es barreja amb la dansa, la performance i la música en una edició en la qual s’enforteixen els llaços amb institucions de la ciutat i amb organitzacions que posen en relleu la perspectiva internacional de LOOP Barcelona. Entre aquestes col·laboracions destaquen les establertes amb la productora In Between Art Film, el centre d’art Serpentine Galleries de Londres i la Fundació Han Nefkens.

La Fira LOOP es muda a un nou emplaçament millorant la qualitat d’exhibició per a les quaranta-dues galeries participants, que han estat seleccionades per el comitè y convidades per la qualitat dels seus propostes.

 

LOOP FESTIVAL
12-22 Novembre, 2018
PRODUCE, PRODUCE, PRODUCE(D)

Aquest any LOOP BARCELONA es centra en la producció com a procés obert, que permet debatre sobre la situació actual de la creació i la recepció dels vídeos i films d’artistes, així com analitzar l’impacte de la tecnologia en la percepció i formació de l’individu. Les  dimensions assenyalen la producció com un estadi de creació contínua, on, lluny d’entitats i contextos estables, vivim immersos en un complex sistema en moviment, la força del qual es fa notar en les crisis socials, els reptes ecològics, o en l’organització econòmica de la globalització. Enfocar-nos en la producció ens permet analitzar el treball artístic com a espai compartit per disciplines i creuat per agents que van més enllà dels rols o canals de distribució coneguts. El col·leccionista és productor i l’artista és un creador híbrid, l’obra del qual és el resultat de recerques i col·laboracions. En aquest context, LOOP presenta una sèrie d’exposicions, performances i programes que aprofundeixen en la producció com a fase transformativa, del pensament a la formalització, de l’individu al col·lectiu.

El Festival LOOP aposta per la escena local amb una col·laboració amb Hangar y una exposició que mostra el treball d’una jove generació d’artistes formats a la ciutat.

El 12 de Novembre, primer dia del Festival s’inaugura l’exposició PRODUIR, PRODUIR, PRODUÏ(T) en el Reial Cercle Artístic. Comissariada per la directora artística de LOOP, Carolina Ciuti i Xavier Acarín, la mostra dóna especial rellevància a una generació jove que s’ha format a la ciutat i presenta treballs recents de Serafín Álvarez, Marion Balac, Paco Chanivet, Fito Conesa, Ariadna Guiteras, Mercedes Mangrané, Momu&Noes, Gabriel Pericàs, Sol Prado, Mario Santamaría, i Helena Vinent. Durant la inauguració es presentaran dues performances de Sol Prado i Helena Vinent. Aquesta exposició s’ha gestat en col·laboració amb el Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals HANGAR.

Aquesta edició del Festival LOOP potencia les interseccions amb la dansa, la performance i la música evidenciant el vídeo com una dimensió oberta a la mescla, la hibridació i la interdisciplina.

Aquests llenguatges comparteixen la naturalesa temporal del vídeo i ens permeten observar la producció com un procés en moviment des d’on analitzar allò existent i formular allò possible. A La Seca-Espai BrossaNúria Gómez Gabriel ha comissariat Screening Performances, un projecte on cinema i performance s’entrellacen per tractar dos moments significatius de la contra-cultura, el Nova York punk dels anys vuitanta amb l’obra de David G. Torres i Marc Caellas, i l’escena Trap amb Isaki Lacuesta.

En col·laboració amb LOOP, el Mercat de les Flors, i l’Arts Santa Mònica presenta una retrospectiva del treball de Núria Font, comissariada per Imma Prieto, el treball de la qual va ser clau en la intersecció del vídeo i la dansa. Coincidint amb les celebracions del Centenari de Merce Cunningham, es presenta una selecció dels seus vídeos en el Pavelló de Mies van der Rohe, en una mostra que recorre més de quaranta anys del coreògraf americà per part dels comissaris Xavier Acarín i Trevor Carlson. La parella d’artistes Sander Breure i Witte van Hulzen, presenten una performance en el Macba que explora la relació entre el cos i les múltiples pantalles que ens envolten; el programa està comissariat per Marta Ramos Yzquierdo. I a la Fundació Miró, Fito Conesa presenta una peça que indaga la Ruta del Bacalao.

La producció com a procés de construcció social i el vídeo com a eina de dissecció que travessa disciplines estarà present en el treball de María Ruido, guanyadora d’aquest any del Premi Co-Producció que atorguen la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica i LOOP BARCELONA. El seu projecte Estado de Malestar (malestar_exhuberancia_anomalía) es podrà veure a l’Arts Santa Mònica. La realitat social dels refugiats és explorada per l’artista turc Erkan Özgen: el seu recent vídeo Purple Muslin, ha estat produït per la Han Nefkens Foundation i és la peça central de la seva primera exposició individual a Espanya, que es presenta a la Fundació Antoni Tàpies, i que està comissariada per Hilde Teerlinck.

Seguint amb el compromís de LOOP amb els orígens del vídeo al nostre país, aquest any es presenta la recuperació de En la Ciudad, un film impulsat per Eugeni Bonet i José Miguel Gómez el 1976, en el qual van participar artistes i cineastes com Iván Zulueta, Eugènia Balcells, Manuel Huerga, Juan Bufill, Benet Rossell, Muntadas, Antoni Miralda, Fina Miralles, Joan Rabascall, Eulàlia Grau, Francesc Abad, Francesc Torres i Isidoro Valcárcel Medina. En col·laboració amb el Museu d’Història de Barcelona, el comissari Albert Alcoz organitza una exposició en la qual es presenta el film al costat de materials històrics i un debat amb els protagonistes que posen en valor les particularitats d’aquesta peça. La dimensió històrica també estarà present en l’exposició Liberxina, Pop i noves pràctiques artístiques del 1966 al 1971, una exposició del Museu Nacional d’Art de Catalunya comissariada per Àlex Mitrani i Imma Prieto. El joc amb la història també està present en la peça que l’artista Domènec exhibeix en el Museu d’Història de Catalunya, el seu vídeo Voyage en Icarie, recull una acció realitzada a Figueras fa uns anys en homenatge al socialisme utòpic dels Icarians y es presenta ara en el marc d’una exposició dedicada al cooperativisme a Catalunya.

El Festival LOOP mira a col·leccionistes i productores com agents actius en la creació artística i exté les seves relacions amb col·leccions internacionals en cines, televisió y institucions de la ciutat.

Un any més, Pascale Cassagnau del Centre National des Arts Plastiques de França (CNAP) participa al LOOP i presenta I Had Nowhere To Go de Douglas Gordon al Zumzeig. Per la seva banda, Le Fonds d’Art Contemporain de la Ville de Genève (Fmac), presenta una selecció de la seva col·lecció al Museu Picasso. A la Fundació Suñol, Paola Ugolini, de la plataforma In Between Art Film ha comissariat un programa a partir dels films produïts per la productora italiana, i al Macba, el dilluns 19 de Novembre, Hans Ulrich Obrist presenta els films produïts per la Serpentine Galleries de Londres. En col·laboració amb Casa Àsia, Fiona Tan presenta el seu film Ascent  al cinema Girona. També hi haurà altres col·leccions presents a LOOP, com  la de Tanya Capriles  amb la peça Sonnets de William Kentridge al Cercle del Liceu o la col.lecció Inelcom, que presenta un vídeo produït per ells de Gabriel Abrantes, al Museu de les Cultures del Món.

LOOP renova la seva col·laboració amb la televisió pública de Barcelona Betevé  per programar l’emissió d’una selecció de vídeos realitzats per Film London i Channel 4.

LOOP aposta per Barcelona i converteix la ciutat en una plataforma de difusió del vídeo durant els deu dies del Festival amb l’extensió a més de trenta esapis entre galeries i espais amb el programa City Screen, la secció oberta del Festival.

El premi LOOP DISCOVER realitzat en col·laboració amb ESTRELLA DAMM presenta una nova edició en la qual s’exhibiran els onze finalistes del  Premi a l’Antiga Fàbrica Damm. Aquesta exposició viatjarà, entre altres llocs, a GlogauAIR a Berlín i estarà a l’Espai Virtual de la Universitat de Sevilla.

LOOP llança un nou premi en col·laboració amb la Han Nefkens Foundation dedicat a la producció d’una peça nova en la qual un jurat internacional, format per Barbara London, Hans Ulrich Obrist, i Carol Yinghua Lu.Seleccionarà una projecte d’un artista d’origen asiàtic per  a la seva realització.

LOOP FAIR
20-22 Novembre, 2018

LOOP FAIR canvia d’escenari i s’instal·la a l’hotel Almanac (Gran Via dels Corts Catalanes, 619). Més de quaranta galeries han estat seleccionades pel comitè format per Haro Cumbusyan, Renee Drake, Josée & Marc Gensollen, Isabelle Lemaître, i presidit per Jean-Conrad Lemaître. En aquesta ocasió el jurat de la Fira estarà compost per Ferran Barenblit (Director, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, MACBA), Benajmin Weil  (Director Artístic, Centro Botín, Santander), Marcella Lista (Comissària i Conservadora, Centre Pompidou, Paris) i Dirk Snauwaert (WIELS Contemporary Art Centre, Brussel·les).

Entre els artistes i las galeries sel.leccionades hi ha, Vasco Araujo  (Galeria Presença, Oporto), Volkan Aslan(Galerie Paris-Beijing, Paris), Sam Austen  (Cob Gallery, Londres),  Adela Babanova (ZAHORIAN & VAN ESPEN, Bratislava, Praga), Adrian Balseca (Galería SENDA, Barcelona), Elke Andreas Boon  (Annie Gentils, Amberes), Irina Botea en colaboración con Jon Dean (Anca Poterasu Gallery, Bucarest), Pavel Braila (EASTWARD PROSPECTUS, Bucarest), Sander Breure & Witte van Hulzen  (Tegenboschvanvreden, Amsterdam), Rui Calçada Bastos  (Bruno Múrias, Lisboa), Tang Chao  (Vanguard Gallery, Shanghai), Chien-Chi Chang  (Chi-Wen Gallery, Taipei), Olga Chernysheva  (Galerie Iragui, Moscú), Sarah Choo Jing  (A.I Gallery, Londres), Lúa Coderch  (àngels barcelona, Barcelona), Stefan Costantinescu  (Borderline Art Space, Iași), Desiree Dorlon  (HE.RO, Amsterdam), Charlotte Dumas  (andriesse eyck galerie, Amsterdam), Ira Eduardovna  (Chelouche Gallery for Contemporary Art, Tel Aviv), Mounar Fatmi  (ANALIX FOREVER, Ginebra), Péter Forgács  (Molnár Ani Galéria, Budapest), Aslan Gaisumov  (Emalin, Londres), Andrea Galvani  (The RYDER Projects, Londres), Sigurður Guðjónsson  (BERG Contemporary, Reykjavík), Hao Jingban  (Blindspot Gallery, Hong Kong), Yoi Kawakubo (Yamamoto Keiko Rocheix, Londres), Derek Kreckler (Jarvis Dooney, Berlin), Hayoun Kwon  (galerie Sator, Paris), Shahar Marcus  (Braverman Gallery, Tel Aviv), Angelika Markul  (Galería Solo, Madrid), Carlos Martiel (Gilda Lavia, Roma), Rä di Martino  (Galleria Monica de Cardenas, Milan), Lukas Marxt (Galerie Reinthaler, Viena), Efrat Natan  (UMA LULIK, Lisboa), Hans Op de Beeck (Galerie Ron Mandos, Amsterdam), Lois Patiño  (RocioSantaCruz, Barcelona), Renata Poljak  (Galerija Kranjčar, Zagreb), Chen Quilin  (A Thousand Plateaus Art Space, Chengdu), María Ruido  (Rosa Santos, Valencia) i Tamir Zadok (rosenfeld porcini, Londres).

LOOP TALKS
20-22 Novembre, 2018

El programa de LOOP TALKS presenta aquest any una sel.lecció d’agents i persones rellevants del món de l’art internacional amb els quals volem compartir idees i debatre sobre la situació actual del vídeo. Els participants són, Hans Ulrich Obrist (Director artístic, Serpentine Galleries, Londres), Patrizia Sandretto Re Rebaudengo (Fundadora i presidenta, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Turin), Paola Ugolini (Comissària, In Between Art Film, Roma), Maxa Zoller (Directora Artística, International Women’s Film Festival, Dortmund-Cologne), Rä di Martino (Artista), Rose Cupit i Maggie Ellis (Coordinadora i diretcora de FLAMIN, London), Haro Cumbusyan (Col.leccionista i Fundador de Collectorspace, Istambul), Sandra Terdjman (Co-Fundadora, Council i Kadist Foundation), Laura Walde  (Programadora i Comissaària, Winterthur International Short Film Festival), Hans Op de Beek  (Artista), Noor Afshan Mirza Brad Butler  (Artistes), Monika Kerkmann  (Directora, Julia Stoschek Collection), Lisa Long (Comissària, Julia Stoschek Collection), Barbara London  (Comissària Independent), Marko Daniel (Director, Fundació Joan Miró), y MASBEDO(Artistes).