LUCRÈCIA / Joan Ramis i Ramis (del 3 al 30 d´abril) La Seca/Espai Brossa

DSC_0117_comiat_Retallada_324

Una tragèdia republicana única en la seva època i en la producció teatral en català

Sala

Leopoldo Fregoli

Dates

Del 3 al 20 d’abril de 2014

 

 

 

 

Sinopsi

La tragèdia Lucrècia o Roma libre (1769) és la més reconeguda de les tres obres dramàtiques de l’il·lustrat menorquí Joan Ramis i Ramis (Maó, 1746-1819) i la més significativa del teatre neoclàssic en català. La nostra investigació sobre aquest text de valor patrimonial ha estat el punt de partida que ens ha portat a la seva posada en escena.

L’acció de Lucrècia transcorre a casa de Col·latino, en un descans durant el setge d’Ardea per part dels romans. Tarquino, fill del rei de Roma, i Col·latino, militar a les seves ordres, parlen de les seves mullers i del seu eventual comportament quan ells són a la guerra. Col·latino afirma que la seva, Lucrècia, li és absolutament fidel i que pateix dia i nit per l’absència del marit. Decideixen comprovar-ho i Tarquino s’avança. Quan Lucrècia apareix, l’hereu del tron de Roma no només comprova com n’és de virtuosa i amant del seu marit, sinó que en queda fascinat d’una forma incontrolable. Tarquino cedeix a la seva passió i vol fer seva Lucrècia. Desplega totes les seves arts per aconseguir-ho: el poder reial, les promeses de matrimoni, les amenaces… Lucrècia es resisteix a totes elles fins que finalment Tarquino la viola per prendre-li, diu, allò que ella estima més que la seva vida: l’honor. Quan torna l’espòs, Lucrècia es mata amb un punyal per salvar l’honor perdut. Brutus, l’amic de Col·latino, escampa els esdeveniments com a prova de la tirania de Tarquino i provoca la revolta en favor de la República.

SERGI MARÍ

 

Sobre l’espectacle

Amb aquest espectacle, es vol difondre el patrimoni cultural de la literatura catalana. Joan Ramis és el màxim representant del que Jordi Carbonell ha anomenat “el període menorquí de la literatura catalana”, centrant-lo en la segona meitat del segle XVIII i primers anys del XIX. Les successives dominacions britàniques i una de francesa de l’illa de Menorca van tenir uns efectes polítics i socials que van propiciar un desenvolupament literari modest però` molt significatiu, especialment en comparació amb la resta dels països catalans, sotmesos com estaven a l’opressió lingüística dels regnats borbònics. Joan Ramis i tota una sèrie d’il·lustrats menorquins van mantenir el caliu del català literari amb un esperit molt conscient i resistent, exercint una meritòria funció de “custodis culturals” avui encara no prou reconeguda en aquest país ple de llacunes històriques sobre els fonaments de la seva identitat.

 

Fitxa artística

Direcció i dramatúrgia

Sergi Marí

Repartiment

Queralt Albinyana, Enka Alonso, Blai Llopis, Xavier Núñez, Josep Mercadal i Àlvar Triay

Producció executiva

Montserrat González

Escenografia i vestuari

Sergi Marí i Marga de la Llana

Assessorament pedagògic

Montserrat González

Assessorament filològic

Jaume Gomila

Audiovisuals

Anna Petrus i Blanca del Rey

Fotografia

Valentín Coira i Josep Miquel Vidal

 

Premis

L’espectacle, a més a més, ha rebut els següents premis:

– Premi BÒTIL 2011 (Balears Ofereix Teatre i Literatura)

– Premi ATAPIB 2012 (Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears) a millor espectacle i millor actor, Josep Mercadal

– Menció de la Xarxa Alcover com a espectacle seleccionat per a la temporada 2013-14

 

Horaris i preus

De dimecres a dissabte a les 20.00 h. Diumenge a les 18.00 h.

Preu 16 €. Dimecres, dia de l’espectador, 12 €

ATENCIÓ: El dimecres, dia 9 d’abril, no hi haurà funció.