Malabo i les cendres, Gemma Freixas , a partir del 10 de juny ja es podrà trobar a totes les llibreries

Malabo i les cendres, Gemma Freixas

A partir del 10 de juny ja es podrà trobar a totes les llibreries, Malabo i les cendres, l’esperada nova novel·la de Gemma Freixas, publicada per Meteora.

malabo-i-les-cendres-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aventura, denúncia i enyorança a Malabo i les cendres.

El protagonista de Malabo i les cendres és un home negre acostumat a viure entre blancs que troba la seva raó de ser gràcies al desig, o potser a l’astúcia, de l’home que li ha fet de pare, un antic «colonial» de la Guinea Equatorial.

El llarg viatge d’Eduardo Moiche des d’Espanya fins a la idíl•lica raconada d’un petit riu africà transporta també als lectors fins al coneixement d’una situació política insostenible de la qual a Europa tothom s’ha desentès després de treure’n benefici.

Després d’una llarga absència, Eduardo Moiche torna a l’illa de Bioko per dipositar les cendres d’una persona estimada a la llera del riu Iladyi, prop del poblat de Moca. En aquells paratges insulars de Guinea Equatorial, Eduardo farà front a la recuperació d’un passat que ell creia superat, fins i tot oblidat.

Eduardo Moiche, que se sent estrany entre el seu propi poble, trobarà l’autèntica raó del seu viatge justament entre la seva gent, en una dona, Riomó, víctima de la crueltat d’un govern pervers i corrupte, però amb un afany de llibertat que pot vèncer les adversitats més grans.

Malabo i les cendres ens porta al cor d’una Àfrica turbulenta de la qual Occident va extreure riqueses fins a l’extenuació i que, havent estat molt propera, ara resta abandonada a la seva sort.

Gemma Freixas torna literàriament a Bioko, l’antiga illa guineana de Fernando Poo on va néixer la seva mare, per narrar el present d’un país que va estar lligat a molts sentiments i interessos catalans i espanyols, i que ara resta en la desconeixença i en el més gran dels oblits.

Gemma Freixas (Barcelona, 1962) és llicenciada en filosofia i ha combinat feines de producció audiovisual amb el periodisme escrit en els dominicals de La Vanguardia, El Periódico, l’Avui i l’Ara, i a les revistes especialitzades Geo, Rutas del Mundo i Todo Turismo. És autora dels llibres de narrativa Tanaka, un recorrido por la actual Myanmar (2003) i Djoliba, la curva del Níger en Mali (2009). L’any 2013 rep el Premi Roc Boronat amb la novel∙la Casino de Santa Isabel que recrea les setmanes posteriors a la proclamació de la independència de Guinea Equatorial.

Malabo i les cendres (fragment del llibre)