Memefest 2019 – La festa del folklore i l’humor a internet 30 de novembre

Memefest 2019

La festa del folklore digital i l’humor a Internet

Els memes formen part del nostre dia a dia i han transformat la forma en què ens relacionem i opinem en públic. El Memefest és una celebració d’aquesta forma de comunicació popular, lliure i incontrolable on figures destacades de l’humor i la creació digital reflexionen sobre com riem i ens comuniquem avui.

CONVERSES + BATALLA DE MEMES + CONCERT Mockudramas / Rocío Quillahuaman Roberta Vázquez / Kike García / Laura Tabarés Chenta Tsai (Putochinomaricón) Proyecto UNA / Charlie Pee / Raquel Hervás Joel Díaz / Joan Ferrús / SOSUN.dance / albertsánchez.es Dissabte 30 de novembre | 19.30 | Hall CCCB | Preu: 7€

Els memes formen part del nostre dia a dia i han transformat la forma en què ens relacionem i opinem en públic. El Memefest és una celebració d’aquesta forma de comunicació popular, lliure i incontrolable on figures destacades de l’humor i la creació digital reflexionen sobre com riem i ens comuniquem avui.

El Memefest 2019 vol reflexionar sobre temes d’actualitat com l’auge i blanqueig dels discursos d’extrema dreta a Internet en contraposició a la força revolucionària de les comunitats amb relats alternatius. També aborda la precarietat dels creadors de contingut digital i la bretxa generacional a l’hora de fer i entendre l’humor. A través de formats escènics arriscats i divertits, el Memefest posa a prova l’enginy i la improvisació dels seus participants amb propostes com la ‘Batalla de memes’, inspirada en els concursos televisius dels anys 90. Un concert-consultori amorós tancarà la segona edició de la festa.

La direcció del festival corre a càrrec de les Filles d’Internet (Lucia Calvo, Clara Duch, Maria Farràs i Edgar Riu) tots quatre treballadors al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en àmbits com la producció i la gestió cultural, la comunicació, el disseny i l’edició de continguts digitals.

PROGRAMA 1

19.30 | Presentació Mockudramas (Pol Mallafré) puja per primera vegada dalt d’un escenari per compartir les seves vicissituds com a editor i realitzador de vídeo que no aconsegueix triomfar com a youtuber. Serà el mestre de cerimònies del Memefest 2019.

19.50 | Rocío Quillahuaman i Roberta Vázquez

Precarietat sense filtres

A les xarxes socials, el nombre de seguidors no sempre es correspon amb els zeros del compte corrent. Hi ha tota una generació que per edat es mou naturalment per les xarxes socials i és el context on ha trobat feina, però existeix una divergència entre el seu capital cultural i el seu capital econòmic. La creadora audiovisual Rocío Quillahuaman i la il·lustradora Roberta Vázquez exposaran la seva visió sobre ser un creatiu desgraciat en els temps que corren i sobre com els memes i l’humor a Internet fan que tot plegat sigui més suportable.

20.45 | Kike García i Laura Tabarés

De què riuen? Memes i Internet estrany

La nova comèdia ja no té com a únic objectiu fer riure, sinó provocar incomoditat i desconcert. La generació Z, amb els seus mòbils i tiktoks, utilitza un humor que sovint és incomprensible pels més grans. De què riuen els joves? Quan es va tornar tan absurd l’humor millenial? Kike García, cofundador d’El Mundo Today, i Laura Tabarés, investigadora i creadora de memes a La Pícara Justina, conversaran sobre la bretxa generacional en l’humor (si és que existeix).

21.30 | Chenta Tsai (Putochinomaricón) i Proyecto UNA

L’Internet fatxa vs. l’Internet que brilla

Hem vist com els sectors més conservadors utilitzen memes, estratègies de comunicació i símbols pop per disseminar la seva ideologia de manera massiva i eficaç. Quan algú aixeca la veu per denunciar aquests discursos el titllen de «dolgudet» i defensen la seva «incorrecció política». Però, hi ha llum entre tanta foscor? Les comunitats marginades pel discurs hegemònic també troben a Internet espais per reivindicar-se, visibilitzar-se i crear xarxes a través de l’humor. En parlarem amb el col·lectiu Proyecto UNA i l’artista Chenta Tsai (PutoChinoMaricón).

22.30 | Batalla de memes

Presentada per Charlie Pee, la Batalla de memes posa a prova els participants del Memefest, que han de superar una sèrie de reptes relacionats amb els mems. Amb la participació de Rocío Quillahuaman, Roberta Vázquez, Kike García, Raquel Hervás, Joel Díaz i Joan Ferrús.

La “Batalla de memes” està inspirada en els concursos de televisió dels anys 90, amb guió d’Albert Monreal, Aniol Florensa i Oriol Esteve.

23.30 | Concert i consultori amorós de SOSUN.dance. Guest star a les projeccions: albertsánchez.es de Cornellà

En un dels memes més utilitzats, un noi agafa la mà de la seva xicota mentre mira de reüll una noia que se li creua. I és que els memes, les xarxes, les apps, Internet i els mòbils alteren les relacions amoroses, i el drama que se’n deriva. I el folklore digital també beu de l’imaginari de les dives de tota la vida, ressignificades. De tot aquest còctel sorgeix un concert i consultori amorós, un show liderat per la superheroïna Kaguda Yura (Estel Boada) i Llança Sosun (Daniel Moreno), que ens faran ballar i cantar perquè oblidem les penes i la nostra vida amorosa brilli per sempre.