ActividadesActualidad

Murs Lliures – Wallspot celebra el seu cinquè aniversari amb una exposició retrospectiva i una xerrada al Centre Cultural Albareda, el proper dijous 1 de febrer.

Cinc anys de murs lliures i d’art urbà

 

25152428_1735833593115429_6658637300860136838_n

 

 

Murs Lliures – Wallspot celebra el seu cinquè aniversari amb una exposició retrospectiva i una xerrada al Centre Cultural Albareda, el proper dijous 1 de febrer.

El projecte va néixer amb la voluntat de potenciar l’art urbà de qualitat a partir de la gestió de murs legals com a espais de creació.

L’esdeveniment Hit de Wall, diumenge 4 de febrer, reunirà prop d’una vintena d’artistes urbans que pintaran els murs del Parc de les Tres Xemeneies de Barcelona.

Barcelona, 25 de gener. Els murs del Parc de les Tres Xemeneies de Barcelona van ser el primer espai gestionat a través de Murs Lliures, un projecte nascut ara fa cinc anys amb la voluntat de fomentar l’art urbà de qualitat, obert a tot tipus de creadors i de disciplines artístiques, i amb una filosofia que apel·la a la participació activa de tots els sectors de la ciutadania.

Nascut en un context marcat per les lleis i ordenances restrictives sobre l’art urbà i el grafit a la ciutat de Barcelona, Murs LLiures -que posteriorment va passar a denominar-se Wallspot- s’ha establert com un sistema de gestió de murs legals per a intervencions artístiques que concep l’espai públic com a mitjà de creació. Al llarg d’aquests anys han gestionat 13 murs a tota Barcelona, oferint espais de creació lliure que més de 3.400 artistes han utilitzat per realitzar els seus murals.

Un recorregut pels murs de Barcelona

Al costat del Parc de les Tres Xemeneies, s’hi troba el Centre Cultural Albareda que acollirà, a partir del proper dijous 1 de febrer, una exposició que repassa aquests cinc anys d’història de Murs Lliures- Wallspot. «L’exposició recull el testimoni d’artistes, fotògrafs, gestors culturals, comissaris i experts en espai públic que construiran el relat del passat, el present i el futur d’aquesta iniciativa, arrelada a Barcelona i que en l’actualitat mira cap a horitzons internacionals», explica Marc Garcia, fundador i director de Murs Lliures-Wallspot.

A la mostra s’hi poden veure obres d’artistes que han pintat als murs de Wallspot a Barcelona al llarg dels cinc anys de vida del projecte. Noms consolidats en el panorama de l’art urbà com Pez, Xupet Negre, Txemy i Marina Capdevila exposen al costat de Camil Escruela, Ibie, Mateu Targa, Miquel Wert, Reskate i Sandro Bedini. Anna Dimitrova, comissària i directora de Montana Gallery, i Míriam Alarcón, comissària i directora de projectes de Rebobinart, han estat les encarregades de seleccionar els artistes participants.

L’exposició també compta amb fotografies de Fer Alcalá, Senyor Erre, Lluís Olivé, Rockaxson i Joan Piñol. «Autèntics caçadors d’art urbà que han capturat durant tot aquest temps les obres que omplen de color els murs de la ciutat», segons Míriam Alarcón.

El recorregut expositiu es completa amb una selecció de textos d’experts en art urbà i espai públic com Fernando Figueroa, historiador de l’art especialitzat en art urbà i professor de la Universidad Complutense de Madrid; Joan Peiró, director de Polinizados i catedràtic de la Universitat Politècnica de València; i Roger Pous, sociòleg i cofundador del projecte Murs Lliures i Rebobinart.

La mostra serà itinerant i s’instal·larà, en format pop-up, a Montana Gallery del 26 d’abril al 5 de maig de 2018.

Les veus del projecte

Coincidint amb la inauguració de l’exposició, el mateix dijous 1 de febrer, també es celebrarà una xerrada per tal d’explicar l’evolució del projecte a partir del testimoni dels gestors culturals que han format part de l’equip de Murs Lliures al llarg d’aquests cinc anys.

Els participants són Marc Garcia, fundador i director de Murs Lliures-Wallspot; Pau Garcia, cofundador de Persianes Lliures i cofundador de Domestic Data Streamers; Roger Pous, sociòleg i cofundador del projecte Murs Lliures i Rebobinart; i Míriam Alarcón, comissària i directora de projectes de Rebobinart.

Festa i intervencions en directe

Tanmateix, en el marc de la celebració del cinquè aniversari del projecte Murs Lliures – Wallspot, el proper diumenge 4 de febrer, es celebrarà l’esdeveniment Hit the Wall que comptarà amb la participació d’artistes urbans residents a Barcelona com Borneo Modofoker, Berol377, RAG Estudi, Osier Luther, El Rughi, Giacomo Domenico, SM 172, Claudio Drë, Tim Marsh artworks, Emily Eldridge, Núria Toll, Mr.M i ONCE, habituals dels murs de Wallspot.

Cervesa per a tothom i música a càrrec del col·lectiu Gored Gored, que pren com a base el jazz etíop dels anys seixanta i setanta, i de DJ Jum, especialitzat en hip hop i conductor del programa de ràdio i podcast «Distrito Apache», completaran aquesta jornada festiva que tindrà lloc al Parc de les Tres Xemeneies, d’11 a 19 hores.

DADES D’INTERÈS:

Inauguració exposició i xerrada:
Centre Cultural Albareda (C/d’Albareda, 22, Barcelona). Dijous 1 de febrer, a les 19 hores.
Dates exposició al Centre Cultural Albareda: de l’1 al 24 de febrer.
Dates exposició a Montana Gallery: del 26 d’abril al 5 de maig.

Hit the Wall:

Parc de les Tres Xemeneies (Avinguda del Paral·lel, 49, Barcelona). Diumenge 4 de febrer, de 11 a 19 hores.

Sobre Wallspot
Wallspot, anteriorment anomenat Murs Lliures, és un projecte iniciat l’any en 2011, i renovat l’any 2016 amb voluntat d’internacionalització, que es basa en l’ús de les noves tecnologies per gestionar de forma legal el fenomen de l’art urbà. Els artistes es poden registrar de manera gratuïta al web o a la app de Wallspot i seleccionar la data i el mur en què volen realitzar la seva intervenció artística. El projecte sorgeix de la necessitat de disposar d’un medi unificat que integri i vinculi tots els agents implicats en l’art urbà: artistes, fotògrafs, gestors culturals, ciutadania i administracions públiques.

Sobre Rebobinart
L’Associació Rebobinart es va fundar l’any 2012 sota una clara filosofia social que posa l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic. L’entitat fomenta una visió de l’art urbà professional posant-lo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen en el territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen en la ciutadania un major sentiment de pertinença al seu barri o districte propiciant una cultura de la participació i del pensament crític.

HIT THE WALL